Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pripravite se, VAR prihaja: na SP se bo tudi po več minut čakalo na potrditev zadetkov

Deli na:
Pripravite se, VAR prihaja: na SP se bo tudi po več minut čakalo na potrditev zadetkov

Sodnik si ogleduje posnetek sporne situacije. - Foto: Profimedia

Mednarodni odbor za nogometna pravila je na današnjem zasedanju v Zürichu potrdil uvedbo video tehnologije VAR za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji.

VAR služi razreševanju različnih spornih odločitev, ki jih spregledajo sodniki na zelenici. S tehnologijo lahko preverijo, ali je šlo za prepovedni položaj, prekršek za rdeči karton ali enajstmetrovko.

Poskusno obdobje je dalo mešane rezultate, ne glede na vse pa se je predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fife) Gianni Infantino za tehnologijo VAR (video assistant referee) zavzemal že na mundialu, ki bo v Rusiji junija in julija. Sistem so sicer preizkušali v Nemčiji, Angliji in Italiji.

"Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) je danes na 132. redni letni seji soglasno potrdil uvedbo sistema video tehnologije. To je bil ključen sestanek, ki predstavlja novo ero v nogometu," so zapisali v uradni izjavi Ifaba.

S pomočjo sistema VAR ima sodnik avdio povezavo z uradnikom pred televizijo, ima pa tudi možnost, da si ob strani igrišča pogleda posnetek spornega trenutka.



Tehnologijo je Fifa testirala že na lanskem pokalu konfederacij v Rusiji. Takrat ni šlo vse gladko, saj je kolumbijski sodnik Wilmar Roldan potreboval kar tri poskuse ogleda posnetka, da je na tekmi med Nemčijo in Kamerunom z igrišča poslal pravega igralca.

Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je pred dnevi sporočil, da sistema VAR v prihodnji sezoni lige prvakov ne bodo uporabljali ne glede na odločitev, ki jo bo sprejel Ifab.

Ifab je sicer od Fife ločen odbor, Fifa pa ima v Ifabu štiri glasove. Druge štiri glasove imajo predstavnika Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske, pobudnice nogometnih pravil v Veliki Britaniji. Za spremembo pravil je bilo potrebnih šest od osmih glasov, odbor pa je spremembe sprejel soglasno.

Dokončno odločitev o spremembi bo 15. in 16. marca obravnaval tudi Svet Fife.