Namesto v ligi narodov slovenski odbojkarji v zlati evropski ligi

V njej bodo od maja do junija prihodnje leto tekmovali v dokaj močni skupini B z Nizozemsko, Turčijo in Ukrajino.

Objavljeno
13. december 2017 12.12
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenski odbojkarji bodo prihodnje leto namesto v novonastali komercialni ligi narodov, ki bo nasledila dosedanjo svetovno ligo, najverjetneje nastopali stopničko nižje, v zlati evropski ligi. V njej bodo tekmovali v dokaj močni skupini B z Nizozemsko, Turčijo in Ukrajino. Deklet v evropski ligi tokrat ne bo, saj jih čaka nastop na sredozemskih igrah.

Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je imela možnost prijaviti moško reprezentanco v drugi kakovostni razred lige narodov, a se za to ni odločila, raje je izbrala evropsko ligo. »Še vedno sicer čakamo na odločitev posebne komisije pri Mednarodni odbojkarski zvezi (FIVB), ki bo morala najpozneje do 29. avgusta odločiti o zahtevah Slovenije po izraženih pravnih in poslovnih stališčih v zvezi z dogajanjem v svetovni ligi,« opozarja prvi mož OZS Metod Ropret.

In dodaja: »Dokler ta odločitev ni sprejeta, ne morejo steči nadaljnji pravni postopki, v skrajnem primeru tudi pred Mednarodnim arbitražnim športnim razsodiščem (CAS) v Lozani, s katerimi bi OZS zaščitila svoje interese. Ker so stvari še vedno nejasne, smo se odločili, da moško izbrano vrsto prijavimo za nastopanje v evropski ligi. Če bo komisija FIVB odločila v korist Slovenije, bodo fantje vseeno lahko nastopili v ligi narodov. S predstavniki Evropske odbojkarske zveze (CEV) in držav udeleženk evropske lige smo se namreč dogovorili, da lahko Slovenija in Belgija iz tekmovanja izstopita brez posledic.«

Evropska liga bo razdeljena v dve skupini, zlato in srebrno, znotraj njiju pa bodo ekipe razporejene še v tri oziroma dve podskupini, glede na uvrstitev na lestvici CEV. Zmagovalke skupin se bodo skupaj z gostiteljico prebile na zaključni turnir četverice, najslabše moštvo bo iz zlate lige nazadovalo v srebrno. Slovenci bodo prvo tekmo predvidoma odigrali 20. maja na gostovanju na Nizozemskem, zaključni turnir do 15. in 16. junija.