Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

nu
nu
0 26.05.2018 09:16:37

Zvezda, Partizan, Dinamo in Hajduk prvič po razpadu 'Juge' SPET SKUPAJ

Nekateri so trdili, da se to ne bo nikoli zgodilo. Nekateri so ves čas navijali, da bi se to čim prej zgodilo. Kaj? Ponovna združitev velike jugoslovanske četverice.

Za zdaj ne gre za članske ekipe, ampak za turnir mladih nogometašev - v hrvaškem mestu Velika Gorica, jugovzhodno od Zagreba. Po razpadu Jugoslavije in po vojni, ki se je razplamtela na območju te nesrečne države, ki je v svojem času naravnost blestela v športnih arenah, ni bilo mogoče pričakovati, da bi se hrvaški in srbski nogometni klubi merili v skupnem tekmovanju. V košarki, rokometu, vaterpolu in še kakšnem športu je šlo, nogomet pa je vendarle nekaj posebnega.


Zdaj se stvari vendarle premikajo, organizatorji 9. pokala Alpas so združili štiri velike klube iz Beograda, Zagreba in Splita. Kot zadnjega so v sodelovanje prepričali Partizan - klub, kateremu je med letoma 1958 un 1960 predsedoval poznejši hrvaški predsednik Franjo Tuđman.

"Nikoli ne smemo pozabiti univerzalnega sporočila športa, da mora povezovati in ne deliti," je dejal organizacijski vodja Kristijan Japec, ki je kar pet let nagovarjal beograjske črno-bele. In naposled uspel. Zdaj pa pojasnjuje: "Po velikem pretepu na turnirju v Milanu, se organizatorji podobnih turnirjev najraje izognejo beograjskih klubov. Obenem se starši bojijo za varnost svojih otrok, na koncu pa so navdušeni z gostoljubjem. Pri nas nikoli ni bilo niti enega incidenta."

Članki iz rubrike