Pot proti Kitajski bo začelo osem junakov EP

Košarkarski selektor Trifunović predstavil 14 kandidatov za uvodni tekmi kvalifikacij za SP 2019 z Belorusijo in Španijo.

Objavljeno
14. november 2017 01.51
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Šele manj kot dva meseca sta minila od nepozabnega podviga slovenskih košarkarjev na eurobasketu, toda novi selektor Rado Trifunović ima že lep čas polne roke dela. Prihodnji teden se bodo namreč začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem in včeraj je objavil že drugi, tokrat skrajšani seznam 14 kandidatov za uvodni tekmi z Belorusijo 24. t. m. v Stožicah in Španijo 26. t. m. v Burgosu.

Naslednik sila uspešnega Igorja Kokoškova je pri razkritju širše garniture 22 košarkarjev še upal, da bo lahko vpoklical tudi vse adute, ki si služijo kruh v evroligaških klubih, a se hkrati že moral sprijazniti, da ne bo mogel računati na Gorana Dragića. Kapetan namreč zaradi nastopov pri Miamiju v ligi NBA ne bi mogel pomagati soigralcem na poti na mundial, hkrati pa si še ni dokončno na jasnem, ali bi vendarle še nekoliko vztrajal v reprezentanci. Slednjič ga je razveselila odločitev Gašperja Vidmarja, da bo podaljšal kariero v dresu izbrane vrste, soočiti pa se je moral z izgubo Alena Omića zaradi osebnih razlogov ter Luke Dončića, Anthonyja Randolpha in Alekseja Nikolića zaradi evroligaških obveznosti pri Realu in Bambergu. Iz evropske klubske smetane je zato ostal v igri Edo Murić, saj so šefi turškega Anadoluja Efesa vendarle pokazali več prožnosti.

V prvih dveh tekmah v skupini A, v kateri bo igrala še Črna gora, bo lahko Trifunović računal na osmerico junakov z letošnjega EP: poleg Murića in Vidmarja (Banvit) še na Klemna Prepeliča (Paris Levallois), Jako Blažiča (Andorra), Vlatka Čančarja (Mega Bemax), Matica Rebca (Jenisej), Saša Zagorca (Sopron) in Žigo Dimca (Krka). Vrzel bodo poskusili zapolniti povratnik v reprezentanci Zoran Dragić, ki je po marčni operaciji kolena povsem na stranskem tiru pri AX Milanu, Gregor Hrovat (Petrol Olimpija), Žan Mark Šiško (Ilirija), Luka Rupnik (Fuenlabrada) in Miha Lapornik (Zlatorog), ki so se letos poleti pripravljali na nastop na EP, a ga niso dočakali, ter 211 cm visoki Jurij Macura (Baskonia), ki bo šele 23. decembra dopolnil 18 let. S širšega seznama so odpadli še Tadej Ferme in Jan Kosi iz Sixt Primorske, ki vodi v ligi Nova KBM, najučinkovitejši strelec DP Blaž Mahkovic (Helios Suns) in Blaž Mesiček (Brindisi).

Reprezentanca se bo zbrala v ponedeljek v Ljubljani in do petka opravila kratke priprave pred začetkom kvalifikacij. Selektorju bodo pri delu pomagali člani strokovnega štaba Jaka Lakovič, Aleksander Sekulić in Jernej Valentinčič. »Igralce bomo poskusili v petih dveh optimalno pripraviti na dvoboja z Belorusijo in Španijo. Nimamo veliko časa, toda enake težave imajo vse reprezentance. Naloga bo nekoliko lažja, ker bomo gojili podoben slog igre kot na zadnjem EP. Košarkarji način dela že poznajo, ga bodo pa morali obnoviti, saj so med sezono vpeti v klubski sistem. Upam, da bodo prišli na zbor zdravi. Prepričan sem, da jih bo gnala želja po dokazovanju in uspešnem zastopanju Slovenije,« napoveduje Rado Trifunović.

Slovenija bo preostale štiri tekme prvega kroga kvalifikacij odigrala prihodnje leto: 23. februarja v Črni gori, 26. februarja v Belorusiji, 28. junija bo gostila Španijo in 1. julija še Črnogorce. Tri najuspešnejša moštva iz skupine A bodo napredovala v drugi krog (in ponesle s seboj izide odigranih tekem), v katerem se bodo septembra in novembra 2018 ter februarja 2019 po dvakrat pomerila z najboljšo trojico skupine B, ki jo sestavljajo Turčija, Latvija, Ukrajina in Švedska. Na SP, na katerem bo igralo kar 32 reprezentanc, se bodo uvrstile tri zasedbe iz nove šestčlanske skupine, skupno pa 12 izbranih vrst iz evropskega območja kvalifikacij.