Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 24.06.2018 19:08:26

Mohorič državni prvak v cestni dirki

Matej Mohorič, kolesar ekipe Bahrain-Merida, je novi državni kolesarski prvak v cestni dirki. Do svojega prvega naslova v članski elite konkurenci je prišel po 178,5 kilometra v Mirni Peči, kjer je ugnal klubska kolega Domna Novaka na drugem in Luko Pibernika na tretjem mestu.

Mohorič in Novak sta bila člana ubežne skupine, v kateri so bili še Simon Špilak (Katjuša-Alpecin), Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum), Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Žiga Grošelj in Gregor Gazvoda (oba Adria Mobil).

V ozadju je sprva lov na ubežnike vodile branilec naslova Luka Mezgec, po šestih krogih pa je postalo jasno, da je vodilna sedmerica na odlični poti. Po polovici dirke se je že dodobra zdelo, da bo nekdo od sedmerice novi državni prvak.

"Danes smo izkoristili številno premoč. Ves dan smo dirkali skupaj. Nihče ni bil pred dirko določen kot vodja, vsi smo imeli enake možnosti. Vsak je naredil svoj del. Izigrali smo tekmece z nesodelovanjem pri narekovanju ritma, velikokrat smo se ustavili, da smo počakali na svoje tekmovalce v ozadju," je potek dirke opisal Mohorič.

Drugo polovico dirke je opisal: "Na polovici se je naredila selekcija, ostali smo spredaj jaz, Domen, Špilak in ostali. Videla sva, da sva močna. Želela sva počakati na skupino, v kateri sta bila Pibernik in Božič. Začeli so se napadi. Jaz sem poskusil s protinapadom, ki je uspel. Pridružil sem mi je še Domen, ki se je otresel vseh tekmecev v ozadju in skupaj sva nadaljevala."

Skupaj z Novakom sta zadnje metra premagal skupaj, z roko v roki, Mohorič pa je bil tisti, ki je prvi prečkal ciljno črto. "To je zmaga ekipe. Domen mi jo je prepustil, ker je menil, da sem močnejši. To je zmaga obeh," je dodal 23-letni nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani, ki bo v dresu Bahrain-Meride s slovensko zastavo prvič nastopil na dirki po Avstriji. Ta se bo začela 7. julija.



Ko sta Mohorič in Novak skupaj s številčno ekipo že proslavila dvojno zmago, je skozi ciljno črto prišel še tretji kolesar Bahrain-Meride Pibernik in poskrbel za novo veselje. V tej skupini je bil tudi Tadej Pogačar, ki je postal državni prvak med mlajšimi člani, pred sedmimi dnevi pa je v Novem mestu osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja dirke Po Sloveniji.

"Tak je bil načrt. Da smo zraven. Škoda, da je zmanjkalo moči, ko so se začeli zaključni napadi. Vesel sem, da sem državni prvak v U23. Majica mi pomeni veliko. Z veseljem jo bom nosil," pa so bile prve misli Pogačarja, ki že v noči na ponedeljek potuje na sredozemske igre v Tarragono.

Kako veliko je dirka pomenila ekipi Bahrain-Meridi povesta tudi izjave Kristijana Korena in Boruta Božiča. Prvi ni niti pomislil na odstop, čeprav je med dirko zelo trpel, dejal pa je: "Ni važno, ali bi zmagal en ali drugi, samo je nekdo iz Bahraina." Bolj v šali pa je Božič rekel, da bi lahko v Bahrajnu zdaj razglasili kar nacionalni praznik.

Že opoldan je v Mirni Peči svoj deveti zaporedni naslov osvojila Polona Batagelj. Na Dolenjskem so državni prvaki postali še Aljaž Colnar iz Adrie Mobila med mlajšimi mladinci, Anže Skok iz Radenske med starejšimi mladinci, Sara Debenec (BTC City Ljubljana) med starejšimi mladinkami ter Urška Žigart (BT City Ljubljana) med mlajšimi članicami.

Prireditelji DP so lahko nadvse ponosni na udeležbo, saj so se na startu zbrali vsi najboljši slovenski kolesarji z izjemo Primoža Rogliča, ki je po zmagi na dirki Po Sloveniji odpotoval v Francijo na ogled trase julijskega Toura in na zadnje priprave. Veseli so bili tudi povratka na slovenske dirke Špilaka, ki se je DP v zadnjih letih redno izogibal.

Značke: kolesarstvo, dp

Članki iz rubrike