Na prve sadove prihoda novega trenerja niso prav dolgo čakali

Košarkarji Petrola Olimpije so v 10. kolu Fibine lige prvakov nepričakovano prekosili Bayreuth in dosegli četrto zmago.

Objavljeno
11. januar 2018 01.35
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Bayreuth – Štiri kola pred koncem skupinskega dela Fibine lige prvakov so košarkarji Petrola Olimpije prijetno presenetili in popravili svoje izhodišče na lestvici. Oddolžili so se 4. zasedbi letošnjega nemškega DP Bayreuthu za poraz v domači dvorani, še pomembnejši pa je bil njihov odziv na zamenjavo trenerja. Na prve sadove prihoda Zorana Martiča ni bilo treba dolgo čakati.

Sinočnja tekma se je odvijala pod vidnim vtisom že kar preveč gladke zmage Bayreutha v Ljubljani in zamenjave na Olimpijini klopi. Med njenimi košarkarji ni manjkalo takšnih, ki so se želeli izkazati v šefovih očeh, s tem pa posredno prevaliti največji delež krivde za krizo na Gašperja Okorna. Za slednjega je direktor kluba Roman Lisac sveto zagotovil, da je ob prekinitvi pogodbe prejel le dve plači odpravnine, in zavrnil očitke, da je nerazumno zašel v nove stroške.

Martič ni posegel v peterko, ki je začenjala večino tekem, a jo je dodobra osvežil že sredi uvodne četrtine in v prvem polčasu ni poslal v ogenj le Dražena Bubnića. Pred odhodom v Nemčijo si je zaželel napredek pri igri v obrambi in skokih, toda po zaostanku s 4:10 so se gostje izkazali predvsem s tekočimi napadi in natančnostjo. Do glavnega premora so metali trojke 6:14 (Hrovat 3:4) in 63-odstotno za dve točki, tako da so v 13. minuti prišli do prednosti 31:19, štiri minute pozneje pa so jo povišali na 41:28. Vodstvo bi lahko bilo še izdatnejše, če bi bolje preprečevali nasprotne napade gostiteljev. V uvodnih 20 minutah je bilo razmerje v tej prvini 13:4 za Bayreuth.

Tretja četrtina, v kateri sta na klopi obsedela dotedanji prvi strelec tekme Gregor Hrovat in najbolj raznovrstni mož na parketu Devin Oliver, je bila precej bolj »rudarska«. Strelski primanjkljaj sta dobro nadomestila Roko Badžim s tremi trojkami in Bubnić ter preprečila, da bi Bayreuth po znižanju na 45:49 pripravil popoln zasuk, vse bolj trdna pa je postajala tudi obramba. Za branilca Gaba Yorka, ki je pred poltretjim mesecem natresel Olimpiji 25 točk, pa le ni bila dovolj gibljiva, in ker Hrovat in Oliver ob vrnitvi v igro nista več ujela ritma, so Nemci dočakali priložnost. Tri minute in pol pred koncem so z zabijanjem egiptovskega centra Assema Mareija prevzeli vodstvo, ki pa ga niso dolgo zadržali. Ključno vlogo je v končnici odigral Jordan Morgan, pri rezultatu 77:76 za Olimpijo le 33 sekund pred koncem pa ji je pomagal še domači krilni center De'Mon Brooks, ki je pri skoku za odbito žogo storil nešportno osebno napako nad Hrovatom. Zadnji napad so imeli gostitelji, a so prepozno dosegli koš, ki bi jim prinesel sedmo zmago.

»Zaslužili smo si zmago. Borili smo se od prve minute in večino časa vodili. Na koncu sta bila ključna agresivna obramba in skok. Verjamem, da lahko nadaljujemo s takšnim pristopom tako na treningih kot na tekmah,« je bil po zmagi zadovoljen Martič.

Drugi izidi 10. kola v skupini C – Banvit : AEK 78:71 (Vidmar 7 točk in 7 skokov za Banvit), Umana Venezia : Rosa Radom 102:93, Estudiantes : Strasbourg 81:65; vrstni red: Banvit 7:3, Bayreuth, Estudiantes in Umana Venezia po 6:4, AEK in Strasbourg po 5:5, Petrol Olimpija 4:6, Rosa Radom 1:9.