Evropsko prvenstvo

Kakšni so scenariji za slovenske košarkarje? Če izgubijo ...

G.G./STA
6. 9. 2017, 08.44
Posodobljeno: 6. 9. 2017, 09.06
Deli članek:

Slovenske košarkarje danes čaka zadnja tekma v predtekmovanju evropskega prvenstva v Helsinkih. Njen tekmec o Francija, usodo pa imajo izbranci selektorja Igorja Kokoškova v svojih rokah, saj lahko z zmago osvojijo prvo mesto v skupini, ob porazu za več kot štiri točke pa lahko zdrsnejo celo na tretje mesto.

Profimedia
Slovenija ni imela težkega dela z Islandijo. S Francijo bo težje.

Med štiriindvajsetimi ekipami na evropskem prvenstvu sta le še dve neporaženi, Slovenci v Helsinkih in evropski prvaki Španci v Romuniji. A medtem ko ima Španija že zagotovljeno prvo mesto, je položaj na Finskem bolj zapleten. Gostitelji, ki so izgubili le s Slovenijo, so lahko drugi ali tretji, Francija je ob zmagi s tremi točkami ali več prva, sicer druga, Slovenija pa jasno ob zmagi ostane na prvem mestu, prav tako če izgubi za točko ali dve, v primeru poraza s tremi ali štirimi točkami je druga, ob višjem porazu pa pade na tretje mesto. To je računica, ki vključuje zmago Finske na zadnji tekmi proti Islandiji, kar pa se bo najverjetneje zgodilo, saj Islandci niso konkurenčni tekmecem.

Slovenija in Francija bosta nastopili prvi, tako da do konca dneva ne bo jasno, kdo bo naš tekmec v osmini finala v soboto, 9. septembra. Pred zadnjim krogom sta na vrhu skupine B, ki se križa s helsinško skupino, Litva in Nemčija z izkupičkom treh zmag in poraza, Italija ter Gruzija jih imata 2-2, na repu pa sta Izrael in Ukrajina z 1-3. Pari zadnjega kroga v Tel Avivu so Nemčija - Litva, Gruzija - Italija in Izrael - Ukrajina.

Selektor Igor Kokoškov je v Helsinkih že večkrat poudaril, da se s preračunavanjem ne ukvarja, temveč, da ga na vsaki tekmi zanima le zmaga. Povsem razumljivo, saj kot selektor Slovenije na uradnih tekmah še ne pozna poraza. Dobil je vseh deset tekem - lani šest v kvalifikacijah in letos štiri na evropskem prvenstvu.