Olimpija z Mandarićem spet izzivalka Maribora

Nogomet: S tekmama 1. kola v Dravogradu in Mariboru se bo danes začelo 27. državno prvenstvo. Jutri še tri tekme.

Objavljeno
14. julij 2017 22.47
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Danes se bo s tekmama 1. kola v Dravogradu in Mariboru začelo 27. nogometno prvenstvo v samostojni Sloveniji. A že na štartu ni šlo brez zapleta, ki vzbuja dvom o tem, ali se bo 1. SNL tudi končala z desetimi klubi. Novinec Ankaran-Hrvatini bo domačin v Dravogradu, zadnje tekme uvodnega dejanja bodo jutri v Krškem, Velenju in Ljubljani.

Dravograd: Ankaran-Hrvatini – Triglav (sobota, sodnik Rade Obrenović, 18):
Po vseh kolobocijah, ki so imele ozadje v spletkah največjega nogometnega užaljenca na Koprskem in daleč naokoli, bo najmanjši novinec med prvoligaši nekaj časa doma igral na Koroškem. Verodostojnost tekmovanja in tudi Ankarana, ki se kot izgnanec in nezaželeni prvoligaš bori za obstoj na vseh frontah, je že omajana in smiselno vprašanje je, ali bo klub izpeljal sezono brez madežev. Izogniti se jim ne bo mogel in bodo vidni tudi na igrišču, na katerem bo prvi drugoligaš gostoval pri tretjemu – po uvrstitvah na lestvici v 2. SNL v minuli sezoni.

Maribor: Maribor – Aluminij (Dejan Balažič, 20.20): Mostarska zmaga je bila najboljše vabilo za vijolične navijače, ki ne dopostujejo na »mariborskem« Pagu. Spodbuda velja za mlajši del zasedbe, ki je bil zelo všečen v Hercegovini. Miselni zasuk od Evrope do SNL bo za Mariborčane nemara še zahtevnejši, kot je bila tekma z Zrinjskim. Trener Darko Milanič bo – kar je normalno – dva, tri igralce spočil, ampak svežina še ne bo dovolj, da bi sosede iz »vaškega« Kidričevega položili na kolena. Mojstrska poteza ali dve, tri, te bodo prinesle prve točke, ki jih ne kaže izgubljati že na začetku sezone, še posebej, ker se lahko evropsko poletje zavleče in pusti prvenstvene posledice.

Krško: Krško – Gorica (nedelja, Damir Skomina, 18): S tremi močnimi tekmami v nogah so Goričani veliki favoriti proti Krčanom, ki niso igrali nobene. Posavci so znova premešali zasedbo, izgubili nekaj močnih adutov na čelu s Filipom Dangubićem in Martinom Kramaričem ter se v prvoligaški boj podali s trenerskim novincem v SNL Stipetom Balajićem. Dalmatinec gotovo ni izgubil iz spomina značilnosti SNL, čeprav je minilo že ducat let od njegovega igralskega slovesa od vijoličnega dresa. Če bodo igralci sledili njegovi nepopustljivosti v obdobju igralske kariere, kar je bržčas prenesel tudi v svoj trenerski »profil«, bo Krško tudi v tej sezoni plavajoča mina za marsikaterega favorita.

Velenje: Rudar – Domžale (Nejc Kajtazović, 18): Pazite se, prihaja novi Rudar! Pod taktirko Marijana Pušnika bo v prvem delu sezone bruhal ogenj in strašil tekmece. Najprej bo trd zalogaj za spet navite Domžalčane. A tudi upehal bo hitreje od želenega, tako kot je Pušnik, kjerkoli je deloval. Rudar ima še močno moštvo, ki bo imelo konec avgusta gotovo manj zvezdnikov. Najboljša strelca John Mary in Dominik Glavina sta še člana Rudarja, a slej ko prej bo vsaj eden odšel. Evrov nikoli ni dovolj, in tudi Rudar jih potrebuje, da bi se lahko prebil skozi sezono brez pretresov.

Ljubljana: Olimpija – Celje (Matej Jug, 20.20): Olimpija je spet v vlogi izzivalke Maribora. Ima, kako ironično, najboljše možno izhodišče že na štartu: po klavrni pomladi in evropskem porazu nižje ne more več. Privržencev, ki ne verjamejo ali zaupajo predsedniku Milanu Mandariću o gradnji uspešnega kluba, je vedno več in ne manj. Ti prav gotovo ne bodo nasedli na njegove lepe besede. Najprej hočejo dejanja, predvsem na igrišču. Toda novinci v zadnjem trenutku z vseh vetrov in brez ustrezne igralske kilometrine ne vlivajo veliko upanja. Kdo ve, morda bo Olimpija presenetila in bo tudi neizkušeni trener Igor Bišćan našel čarobno formulo, kako naj napadalci zabijejo gol ali dva. Bišćanov greh je zaenkrat samo ta, da ni opravil delne selekcije. Dobra vest je ta, da argentinski Slovenec Andres Vombergar svojo evropsko pot želi čimpreje začeti v SNL in pri Olimpiji. Dokler bo Maribor v Evropi, ima Olimpija priložnost, da uide – tudi Gorici in Domžalam.