ZA PRSTE OBLIZNIT'

Čas je za cmoke! Kruhove, skutne …

Zoran Franc/Novice Svet24
3. 3. 2018, 12.20
Deli članek:

Cmoki so odlična priloga mesnim jedem, kot so golaž, zrezki, pečenka, teknejo pa tudi s skledo solate. Lahko jih postrežete tudi kot predjed z nekaj omake. Privoščite pa si jih lahko tudi kot sladico.

Profimedia
Kruhovi cmoki so odlični tudi kot priloga v gobovi juhi.

Velika prednost pri pripravi je, da lahko cmoke pripravimo tudi na zalogo in položene na pladenj zamrznemo. Zamrznjene potem prestavimo v plastično vrečko, jo neprepustno zapremo, in ko si zaželimo cmokov, jih zamrznjene stresemo v vrelo slano vodo. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še nekaj minut. Vedno jih kuhamo v nepokriti posodi, sicer se preveč zmehčajo. Lahko jih ponudimo zabeljene, z drobtinami, prepraženimi na maslu, ocvirki ali kislo smetano, morda gobovo omako.

Slaninasta ideja

Testu za kruhove cmoke lahko dodamo tudi na drobne koščke nasekljano slanino, malce peteršilja in drobnjaka.

Krompirjevi cmoki

Za pripravo teh cmokov vedno uporabimo star krompir. Če je testo premokro, po žlicah dodajamo moko ali škrob do primerne čvrstosti.

Sestavine za 8 cmokov: 750 g krompirja, sol, muškatni orešček, 75 g moke, 75 g škroba, 1 jajce. Priprava: Neolupljen krompir skuhamo. Ko je kuhan, ga odcedimo in olupimo. Dobro ga pretlačimo, solimo in dodamo muškatni orešček. Vmešamo moko, škrob in razžvrkljano jajce in z rokami zgnetemo v gladko testo. S pomokanimi rokami oblikujemo osem cmokov in jih 15 minut kuhamo v slani vodi.

Krompirjeve cmoke lahko polnimo z različnimi nadevi. Najpreprostejši je nadev iz stare žemlje, ki jo narežemo na 1 cm velike koščke in jih popražimo na vročem maslu. Ko oblikujemo cmoke, v vsakega na sredino položimo nekaj koščkov žemlje.

Profimedia
Za pripravo krompirjevih cmokov potrebujemo star krompir.

8 cmokov bo zadostovalo za prilogo 4 ljudi.

Kruhovi cmoki

Preden skuhamo vse cmoke, naredimo poskus z mini cmočkom. Če pri kuhanju razpade, testu dodamo še nekaj drobtin. Sestavine za 8 cmokov: 400 g starih žemelj, 1 čebula, 4 žlice masla, 250 ml mleka, šopek peteršilja, 4 jajca, sol, poper, muškatni orešček, žlička pecilnega praška. Priprava: Žemlje na drobno zrežemo. Čebulo olupimo, sesekljamo in popražimo na maslu. Zalijemo z mlekom in na hitro zavremo. Prelijemo čez žemlje in pustimo pol ure, da se vse dobro namoči. Medtem osmukamo peteršilj in ga sesekljamo. Jajca razžvrkljamo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo še pecilni prašek in zmešamo s kruhom. Pustimo 10 minut. Z vlažnimi rokami oblikujemo osem cmokov. Kuhamo jih 15 minut v slanem kropu.