Obradovićeva deveta evropska simfonija

Fenerbahče prvič prvak evrolige. Real Madrid četrti, trener Pablo Laso se je razjezil nad Luko Dončićem. 

Objavljeno
22. maj 2017 02.43
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Istanbul – Fenerbahče je novi evropski prvak, kar je prvi evropski naslov za turško klubsko košarko. Olympiakos je bil v finalu povsem brez moči. Najkoristnejši igralec zaključnega turnirja je postal Ekpe Udoh, v tekmi za tretje mesto je zmagal CSKA iz Moskve.

Željko Obradović je pred finalom pozval navijače Fenerbahčeja, naj energijo usmerijo zgolj v spodbujanje lastnega moštva, toda če njegove besede poslušajo košarkarji, jih navijači očitno ne. V noči pred finalom so napadli hotel, v katerem so bili zbrani privrženci Olympiakosa, zato so imeli varnostni organi precej dela, da so gostom iz Grčije zagotovili mirno bivanje.

Nasproti si nista stali samo dve vrhunski ekipi, ampak tudi trener in igralec, ki v zadnjih letih poosebljata evroligo – trener Fenerbahčeja Željko Obradovič in košarkar Olympiakosa Vassilis Spanoulis. Nekoč sta bila skupaj pri Panathinaikosu, toda potem je Spanoulis prelomil dano besedo in okrepil najhujše rivale, zato je Obradović z njimi prekinil prijateljske odnose.

Fenerbahče je pričel silovito, Jan Vesely je atraktivno zabil takoj v prvih sekundah tekme. Blestel je Nikola Kalinić z dvanajstimi točkami v prvem polčasu, kar ni čudno, saj je srbski reprezentant pred tekmo jasno povedal, da nikakor noče izgubiti novega finala. Toda kljub turški premoči je Olympiakos ostal blizu in pred polčasom zmanjšal zaostanek na pet točk.

Vsi dvomi o zmagovalcu so se razblinili v tretji četrtini, zato so navijači Fenerbahčeja kmalu začeli slaviti prvo lovoriko evropskega prvaka. To je celo prvi evropski naslov turške klubske košarke v zgodovini, pred tem je bil sploh edini turški košarkar z naslovom evropskega prvaka Ibrahim Kutluay – zanimivo, osvojil ga je leta 2002 s Panathinaikosom pod vodstvom Obradovića.

Srbski trener je znova potrdil mojstrstvo. Evropski prvak je postal devetič v karieri, ima toliko naslovov kot najuspešnejši klub Real Madrid. »Imeli smo načrt, zato smo sestavili takšno ekipo,« je bil navdušen Obradović. »Vesel sem za moje igralce in vse, ki živijo za Fenerbahče. Ta naslov so si zaslužili,« je pristavil. Najkoristnejši igralec zaključnega turnirja je postal center domače zasedbe Ekpe Udoh.

V Istanbulu so razočarali košarkarji Reala. Med najbolj otožnimi je bil Luka Dončić, potem ko je odpovedal že v polfinalu proti Fenerbahčeju. »Odigral sem zelo slabo, zato sem se opravičil ekipi,« je povedal po petkovem porazu. Včeraj so imeli Madridčani popravni izpit, a enako je veljalo tudi za CSKA. Tretji so bili na koncu Moskovčani, potem ko so nadigrali nasprotnika iz Španije. Dončić ponovno ni blestel (dosegel je 6 točk iz prostih metov), nanj se je pošteno razjezil tudi trener Pablo Laso, slovenski mladenič pa je bil s solznimi očmi povsem poklapan. A tudi to je del odraščanja. Laso je zatem slovenskega fanta spet poslal v igro, starejši soigralci pa so ga skušali tolažiti. Najprej na klopi Gustavo Ayon in zatem še v igri Sergio Llull.

Evroliga, finale – Fenerbahče : Olympiakos 80:64 (60:48, 39:34, 26:18, Kalinić in Bogdanović po 17; Birch 14, Milutinov 10); za tretje mesto – Real Madrid : CSKA Moskva 70:94 (56:69, 32:45, 10:23, Mačiulis in Ayon po 11; Hines 14, Jackson in De Colo po 13).