Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 5. 2018,
20.23

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

1

Natisni članek

Goni Pony reportaža

Sobota, 26. 5. 2018, 20.23

5 let, 11 mesecev

Goni Pony, četrtič

Edini dan v letu, ko kolesar z najboljšo specialko na Vršiču ni največji frajer #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

1

So pa zato največji frajerji tisti, ki jim z legendarnimi kolesi iz 60., 70., in 80. let prejšnjega stoletja ter novejšimi modeli koles pony (a brez prestav) uspe prikolesariti do vrha Vršiča. Takih je bilo letos več kot 800.

Goni pony | Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec

Najhitrejši je tokrat za podvig potreboval dobrih 43 minut, kar bi sicer veljalo za nov rekord proge, a zaradi napake pri štartu, ko je večja skupina kolesarjev pred hotelom Lek štartala prehitro oz. pred varnostnim avtom, kar ni v skladu s pravili, medtem ko so ostali v Kranjski Gori pravilno čakali na začetek zaprte vožnje in leteči štart pred Lekom, rezultat ne bo veljaven.

Organizatorji so zato podelili zgolj nagrade za najboljši retro stil in razglasili najboljša dosežena časa.

Goni pony | Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec

Goni pony | Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec

Njuna lastnika sta nekdanji atlet, danes tekaški trener Luka Ljubič in branilka naslova, kolesarka Laura Šimenc.

Četrti Goni Pony je letos na štart privabil že več kot tisoč kolesarjev, ki so osedlali najbolj klasični model legendarnega kolesa, ki zadnja štiri leta na spletnih straneh z rabljeno opremo uživa status vročih žemljic na dveh kolesih.

Luka Ljubič je prvi pripeljal na vrh Vršiča. Od Kranjske Gore do vrha prelaza je potreboval 43 minut in 27 sekund. | Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec Luka Ljubič je prvi pripeljal na vrh Vršiča. Od Kranjske Gore do vrha prelaza je potreboval 43 minut in 27 sekund. Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec

Z rabljenim, celo sposojenim ponyjem iz 70. let prejšnjega stoletja je gonil tudi Ljubič, ki je na vrh najvišjega cestnega prelaza v Sloveniji pripeljal s časom 43 minut in 27 sekund, kar je več kot minuto hitreje od lanskega zmagovalca Primoža Juraka, ki je letos cilj na 1.611 metrov visokem Vršiču prečkal kot štirinajsti.

Lanska zmagovalka in ženska rekorderka vožnje s ponyjem Laura Šimenc je bila tudi tokrat najhitrejša med dekleti. | Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec Lanska zmagovalka in ženska rekorderka vožnje s ponyjem Laura Šimenc je bila tudi tokrat najhitrejša med dekleti. Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec

Lastnika rekorda tako ostajata Jurak (44:30) v moški konkurenci in Šimenčeva (52:10), nekdanja svetovna kolesarska prvakinja med amaterji, v ženski konkurenci.

Laura se je tudi letos dirke udeležila s kolesom, sposojenim od sosede, znane maratonke Neže Mravlje, hčerke ultramaratonca Dušana Mravljeta, ne z novejšim modelom, ki si ga je za zmago na verjetno najbolj sproščenem kolesarskem tekmovanju v Sloveniji prislužila lani.

Laura Šimenc goni pony | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Stari ima težje prenose in mislim, da z njim na ravninskem delu do vznožja Vršiča lahko naredim večjo razliko," je pred štartom v Kranjski Gori razlagala doktorica veterinarske medicine.

In če je lani pred tekmo za trening odpeljala vsaj prvi klanec na poti na Jošt, na vršiški cesti pa se je zapeljala do Ruske kapelice, ji letos ni zneslo niti to. Bolj kot ne je stavila na svežino in očitno se ji je to obrestovalo, saj na vršiških serpentinah med dekleti skoraj ni občutila konkurence.

Neuradni rezultati 4. Goni Pony

Ženske:
1. Laura Šimenc 48:48
2. Lara Maretič 1;04:11
3. Tamara Grm 1;04:16
4. Marina Novel 1;07:30
5. Hanah Pevec 1;07:50
...

Moški:
1. Luka Ljubič 43:27
2. Jakub Šiarnik 44:01
3. Gašper Bregar 44:34
4. Boštjan Hribovšek 44:59
5. Srečko Brulc 46:27
...

Za naj slog na Vršič kar v pancerjih

Organizatorji so razglasili zmagovalce v najboljšem slogu in prav ta (neverjetno, kako proste roke ima domišljija na tej dirki!) in zabava sta bila za večji del udeležencev dirke Goni Pony bržkone primarnega pomena, čeprav je bila na dirki kakopak tudi peščica, ki se je je udeležila s pravimi tekmovalnimi ambicijami.

Smučarji iz SK Vuzenica so kot ekipa najbolj prepričali komisijo, ki je izbirala najboljšo retro ekipo pony parade. Za svojo inovativnost so si prislužili ogled Hangarja 7 v Salzburgu in polet s helikopterjem. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Smučarji iz SK Vuzenica so kot ekipa najbolj prepričali komisijo, ki je izbirala najboljšo retro ekipo pony parade. Za svojo inovativnost so si prislužili ogled Hangarja 7 v Salzburgu in polet s helikopterjem. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Nagradi za najboljšo retro opravo sta osvojila "pin-up bejba" Patricija Goričan in "kmet s kokoško na prtljažniku" Gašper Lazar, medtem ko so si naziv najboljše ekipe pony parade po odločitvi žirije prislužili smučarji iz SK Vuzenica s kombinezoni, smučarskimi čevlji in smučmi vred. Za svojo inovativnost so si prislužili ogled Hangarja 7 v Salzburgu in polet s helikopterjem.

Nagrada je pripadla tudi lastniku objave na Instragramu s ključnikom #ponypriprave. Žreb je izbral Sanjina Štimca, ki je na dogodek s prijatelji prikolesaril z Reke.

Na 4. Goni Pony je bilo prijavljenih 1193 kolesarjev, 1060 so jih našteli na štartu. Med njimi je bilo 173 deklet. | Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec Na 4. Goni Pony je bilo prijavljenih 1193 kolesarjev, 1060 so jih našteli na štartu. Med njimi je bilo 173 deklet. Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec

Skoraj petina udeležencev se je na dirko pripeljala iz tujine. Letos se je Goni Ponyja udeležilo skoraj 200 tujcev, največ Avstrijcev, Hrvatov in Italijanov, ki imajo, kot nam je povedal eden od italijanskih kolesarjev, tudi samo organizirajo dirko s ponyji, Orgoglio Pieghevole, kjer se kolesarji namesto v strm klanec s kolesi prigrizejo čez 64 kilometrov ravninske trase.

Goni pony | Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec Foto: Red Bull Content Pool/Jure Makovec

Ne spreglejte