Vsaj za hip novo gorenjsko hokejsko upanje

Več kot 1500 gledalcev na hokejski premieri sezone v Podmežakli, kjer je gostovala Telemach Olimpija.

Objavljeno
03. september 2014 00.50
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice – Se velika zgodba jesenskih in zimskih večerov vrača v Gornjesavsko dolino? Seveda ena lastovka še ne napove pomladi, toda sinočnji »derbi« več desetletij največjih tekmecev slovenske športne scene je vsaj za hip ponudil upanje, da našega klubskega hokeja še ni vzel sam hudič …

O izjemnem letu 2014 za slovenska palico in plošček ni treba prav pretirano razpredati – tako odmevnih dosežkov zgolj od februarja do junija niso naši akterji uresničili še nikdar prej. In potem so si nekateri med njimi še obogatili poletje s prestopi h klubom, o kakršnih so še ne dolgo nazaj lahko le sanjali. Danes se tako dviga zastor v KHL, za še naprej nedotakljivo NHL najmočnejšem ligaškem tekmovanju na svetu. In že jutri bodo pod žarometi razprodane arene v Bratislavi drsali kar trije slovenski risi: Žiga Jeglič, Marcel Rodman in Rok Tičar. Jan Muršak premika mejnike pripravljalnega obdobja kot najučinkovitejši strelec pri klubih odprtega ruskega prvenstva, Anže Kopitar, že dvakrat prvak NHL onstran Atlantika, bo danes govoril na novinarski konferenci pred odhodom k novim izzivom v Los Angeles.

In domači oder? Velikih predstav že dolgo ni več, zato se je več kot 1500 navzočih sinoči na Jesenicah razveselilo boja fantov v rdečih in zelenih dresih, ki kajpak po odhodih reprezentantov v bogatejše okolje na tuje ne more več ponuditi vrhunske kakovosti, a v marsičem je presenečal. Že obisk je potrdil, da Gorenjska zlepa noče pozabiti hokejske igre, železarji niti tokrat niso ostali brez podpore svoje izjemne navijaške baze iz Baške grape, najzvestejši del ljubljanskega občinstva je pospremil svoje zmaje tudi sinoči. Na tribunah smo videli številne nekdanje akterje derbijev, selektor Matjaž Kopitar je spremljal morebitne nove kandidate za izbrano vrsto, njegov pomočnik Nik Zupančič je bil na klopi Jeseničanov in tudi tako sodeluje pri prebujanju nekoč velikega kluba.

Na dan uvodne tekme sezone v Podmežakli so se oglasili tudi iz Slovenske industrije jekla in prvič po vseh zapletih z jeseniškim hokejem napovedali, da bi lahko v prihodnji sezoni spet poslovno sodelovali.

Nenazadnje pa sta tudi zagnanost in volja prenovljene jeseniške ekipe sinoči večkrat privabili aplavz glasnih domačih privržencev. Ti so se resda – kot tudi v finalu zadnjega DP – morali sprijazniti s porazom, a po prav enakovrednem boju in ugotovitvah na tribunah, da sodeč po včeraj videnem ne gre za pretirani kakovostni razliki med EBEL in INL …

Jesenice : Telemach Olimpija 4:5 (1:1, 2:2, 1:1 – 0:1; Rajsar 2, Bizalj, Sodja; Bishop, Koblar, Pešut, Degon, Cvetek; 1500).