Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
19. 2. 2017,
21.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Celje Pivovarna Laško Kielce Uroš Zorman Dean Bombač liga prvakov

Nedelja, 19. 2. 2017, 21.36

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Celjem in Kielcami

Kakšen preobrat: Celje ugnalo evropske prvake iz Kielc #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
celje kielce | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so pripravili veliko presenečenje v 11. krogu lige prvakov. V svojem Zlatorogu so s 34:33 premagali evropske prvake iz Kielc in spet postali resni igralci v bitki za napredovanje v osmino finala.

Celje je dolgo, več kot dve leti čakalo novi skalp evropskega velikana - novembra 2014 je premagalo Rhein-Neckar - in ga vendarle dočakalo. V dvorani Zlatorog so pokleknili evropski prvaki iz Kielc, bilo je 34:33. Zmagoviti gol pa je nekaj sekund pred koncem dosegel celjski kapetan Luka Žvižej, ki je skupaj dosegel sedem golov iz osmih poskusov.

Reprezentanti spet z vročimi rokami

Še gol več je zabil Borut Mačkovšek, sedem jih je dodal Miha Zarabec. Ivan Gajić in Urban Lesjak, ki je ustavil dve sedemmetrovki, sta zbrala po štiri obrambe. Pri Kielcah sta Julen Aguinagalde in Karol Bielecki zadela po šestkrat, Uroš Zorman in Dean Bombač pa po trikrat. Hrvaški reprezentant Filip Ivić je imel sedem obramb.

Odločilni gol je dosegel Luka Žvižej (na tleh). | Foto: Grega Valančič/Sportida Odločilni gol je dosegel Luka Žvižej (na tleh). Foto: Grega Valančič/Sportida Celjani so večino tekme zaostajali, večkrat tudi za pet golov in še posebej v prvem polčasu slabo igrali v obrambi. Zlasti z igralcem več. A so se v drugem polčasu na izjemen način s hitrimi protinapadi vrnili v igro in iz enega od takšnih dosegli tudi zmagoviti gol.

To je bila druga celjska zmaga v ligi prvakov, po septembrski z Zagrebom. Na lestvici skupine B so Celjani trenutno na šestem mestu s sedmimi točkami. Kristianstad jih ima šest, Zagreb pa pet. Te tri ekipe se bodo v nadaljevanju - do konca LP so še trije krogi - spopadle za dve mesti v osmini finala.

Simptomi ostajajo

Celjski začetek je bil spet bled. Tri izgubljene žoge v napadu so pomenile tri lahke gole Kielc, ki so že v prvi četrtini tekme dvakrat povedle za štiri gole, preden je Branko Tamše zahteval minutno prekinitev igre. Pivovarji se še niso otresli za to sezono simptomatične bolezni – slabe igre z igralcem več. Ob edini poljski izključitvi so dobili dva zadetka.

Fotogalerija Grega Valančiča:

Fotogalerija
1 / 74

Spet "leteča" ekipa, a le na kratko

A po drugi strani so se tudi sami izkazali na podoben način. Borut Mačkovšek je zadel za 12:12, ko je bil izključen Povilas Babarskas. Pred tem so pivovarji dvignili raven obrambe in pohitrili igro. Spet so se prelevili v ekipo, ki kaznuje vsako napako. Z dvema zaporednima protinapadoma, zaključila sta ju Kristian Bećiri in v izjemnem slogu prihodnji član Kielc Blaž Janc, so Celjani pobegnili celo na dva gola prednosti in trener Kielc ter poljski selektor, sloviti Talant Dušebajev je vzel minuto odmora, po kateri so imeli pivovarji napad celo za tri gole prednosti.

Pogled: Žiga Mlakar, rokometaš Celja:



A tega koraka niso storili. Še več. Ob izključitvi Michala Jureckega so dobili kar tri gole. Nič niso pomagale v veliki meri upravičene pritožbe zaradi kakšnega sodniško spregledanega prekrška poljskih zvezdnikov. Ti pa so z veseljem sprejeli vsako darilo in nekaj sekund pred odmorom letvico prednosti spet dvignili. Ob polčasu je bilo 19:16. Da, številka celjskih prejetih golov je resnično ogromna.

Pogled: Miha Zarabec, igralec Celja

"Čestitam nam za borbo. Končno smo se uspeli malo dvigniti in pokazali smo lepši rokomet. Na koncu smo izkoristili napake, ki so jih naredile Kielce. Z borbo smo uspeli izenačiti in osvojiti dve točki. A s to zmago si nismo še ničesar zagotovili, delati moramo dalje, pokazati še več. Naslednje tekme bodo štele in takrat bosta današnja zmaga ali poraz proti Kristianstadu pozabljena in takrat bomo morali biti takšni kot danes."

Celjani so imeli svoje priložnosti, a jih niso zgrabili. Moč strela Gala Marguča s sedmih metrov bi občutil eden od gledalcev, če za golom ne bi bilo varovalne mreže. Tekma pa se je verjetno prelomila nekje okrog 37. minute. Tedaj so imeli rumeno-modri skoraj poldrugo minuto dva igralca več, a so v tem času dobili dva gola. Njun avtor Julen Aguingalde pa je bil pri tem povsem sam. Pomembna snovalca nevarnih poljskih akcij sta bila Uroš Zorman, ki je tekmo začel, in Dean Bombač.

Evropski prvaki nikoli višje kot na petih golih prednosti

Ne glede na slabo igro v obrambi nikdar na tekmi niso zaostajali za več kot pet golov. Vztrajno in bojevito so nižali prednost in izkoriščali vse številčnejše napake evropskih prvakov. Preboj na prednost dveh golov je propadel, potem ko je odlični Ivić obranil sedemmetrovko Davidu Razgorju, še prej protinapad Babarskasu.

Miha Zarabec je spet potrdil pomembnost svoje igre za celjski napad. | Foto: Grega Valančič/Sportida Miha Zarabec je spet potrdil pomembnost svoje igre za celjski napad. Foto: Grega Valančič/Sportida

Celjski ekspres in zmagoviti gol kapetana

Še četrt ure pred koncem so Poljaki po novem golu Aguinagaldeja z igralcem manj povedli z 28:23. Takšno prednost je malce pozneje obnovil tudi Uroš Zorman. A prizadevnost Celjanov je Zlatorog dvignila na noge. Protinapad Žvižeja, cepelina Zarabca in Mačkovška v slogu iz Pariza so vsak posebej dvignili temperaturo za nekaj stopinj.

Pogled: Uroš Zorman, rokometaš Kielc

Za 32:32 je v 58. minuti po ukradeni žogi iz protinapada zabil Janc, Dušebajev pa je vzel minuto odmora. Nato pa so gostje storili še eno v seriji napadalnih napak. Prekršek v napadu je napravil Zorman, pred tem sta sodnika precej hitro dvignila roko v znak pasivnega napada. Celjani so potegnili v protinapad, ki ga je za delirij v dvorani zaključil kapetan Luka Žvižej. Celjani so v drugem polčasu dobili le 14 golov, dali pa so jih 18.

Na obisku pri vodilni ekipi skupine

Pivovarje v naslednjem krogu čaka še ena izjemno težka naloga - gostovanje v Skopju, pri tamkajšnjem Vardarju, z osmimi zmagami vodilni ekipi skupine B v ligi prvakov trenutno najboljšo ekipo tudi v regionalni ligi. Sledita še tekmi z Rhein-Neckarjem doma in Zagrebom v gosteh.

Celje Pivovarna Laško : Kielce 34:33 (16:19)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 3800, sodnika: Santos in Fonseca (oba Portugalska).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (4 obrambe - 2 x 7-m), Gajić (4 obrambe), Dobaj, Malus, Babarskas, Janc 3, Razgor, Suholežnik, Marguč 2 (1), Grošelj, Poteko 2, Zarabec 7, Mačkovšek 8, Mlakar 4, Žvižej 7 (3), Bećiri 1.

Vive Tauron Kielce: Szmal, Ivić (7 obramb - 1 x 7-m), Jurecki 4, Walczak, Chrapowski, Aguinagalde 6, Bielecki 6 (3), Jachlewski 2, Štrlek 1, Lijewski 2, Paczkowski 2, Zorman 3, Bombač 3, Đukić 4.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 8 (4), Vive Tauron Kielce 5 (3).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 10, Celje Pivovarna Laško 12 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte