Na generalki v Srbiji skrivalnic ne bo več

Slovenci bodo pred skorajšnjim evropskim prvenstvom odigrali še zadnja dva testna dvoboja.

Objavljeno
15. avgust 2017 23.22
v Kranjski gori se je na pripravah zbrala odbojkarska reprezentanca Slovenije. 13.07.2017. Foto: Marko Feist
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Slovenski odbojkarji bodo pred skorajšnjim začetkom EP na Poljskem, na katerem bodo branili predlansko senzacionalno srebro, v četrtek in petek v Zemunu odigrali še zadnji pripravljalni tekmi proti gostiteljem Srbom, ki bodo konec avgusta ravno tako v ožjem krogu favoritov za odličja.

Proti Poljakom in predvsem Italijanom je selektor Slobodan Kovač še uigraval različne kombinacije, ponujal priložnost vsem razpoložljivim silam, preverjal tudi pripravljenost fantov s klopi in navsezadnje tudi kaj prikril tekmecem. V dvobojih za zaprtimi vrati s svojimi rojaki Srbi skrivalnic ne bo več. Forma je obrušena, popraviti je treba le še malenkosti, tudi zato bo obakrat v ogenj poslal predvsem igralce, ki bodo nosilci igre na Poljskem. Največjo težavo mu resda predstavlja poškodba (ob kapetanu Tinetu Urnautu) udarnega sprejemalca Klemna Čebulja, ki dejansko ni resnejša, prezreti pa se je vendarle ni dalo. Po dodatnih preiskavah mu je zdravniška služba predpisala še nekaj dodatnih dni počitka, strokovni štab je zato naknadno vpoklical še enega legionarja, Jana Klobučarja.

Srbi, na razpredelnici CEV tretja najboljša evropska zasedba, so idealen tekmec za konec priprav in generalko pred EP. Zadnja tri leta so se vselej prebili na zaključni turnir šesterice svetovne lige, predlani so bili srebrni, lani celo zlati, letos brez odličja na petem mestu. Vodi jih nekdanji vrhunski igralec, eden najboljših svetovnih podajalcev Nikola Grbić, usoda pa je hotela, da so zadnja leta ravno na položaju organizatorja igre »najtanjši«. Tako je v letošnji svetovni ligi priložnost dobival tudi dovčerajšnji član ACH Volleyja Maksim Buculjević, ki v Ljubljani klubske kariere ne bo nadaljeval, bržkone pa bo nastopil tudi na Poljskem ob boku prvega podajalca Nikole Jovovića. Njegova prva zamenjava, Aleksa Brđović, je prisiljen počivati zaradi odkritih srčnih nepravilnosti.

Vzdušje na treningih slovenske izbrane vrste je dobro, igralce spodbujajo in motivirajo letošnji dosežki na čelu s krstno uvrstitvijo na SP, zmago v drugem kakovostnem razredu svetovne lige in dvema uspehoma v pripravljalnem obdobju proti svetovnima velesilama Poljski in Italiji. »Imamo moštvo, ki skupaj s strokovnim štabom na slehernem treningu daje vse od sebe. Igralci se trudimo čim bolje trenirati in igrati. Na Poljskem želimo doseči kar najboljši rezultat, motivacije nam ne manjka, tudi ozračje je – kot vselej – zelo dobro,« je podčrtal kapetan Tine Urnaut, ki se bo v novi klubski sezoni iz zvezdniškega Trentina preselil k nesramno bogati Modeni, v kateri bo tvoril magično sprejemalsko navezo z Earvinom Ngapethom.