Članki

Štulić iz Azre zahteva od Croatia Records 25 milijonov evrov

Branimir Štulić, član nekdanje skupine Azra, meni, da so mu bile kršene avtorske pravice, zaradi česar meni, da je bil žrtev "velikega rock'n'roll ropa"
Avtor
avtor
28.02.2012 10:12
Čas branja: 2 min

Branimir Štulić - Johnny, kitarist in pevec za časa nekdanje Jugoslavije priljubljene zagrebške skupine Azra, je od založbe Croatia Records prek svojih odvetnikov zahteval najmanj 25 milijonov evrov odškodnine zaradi kršenja avtorskih pravic, je poročal hrvaški spletni portal Index.hr. Štulić meni, da je bil žrtev "velikega rock'n'roll ropa".

[A] MNP_denar_evri_dt.1290973309.jpg

Štulić, ki je skupino Azra ustanovil v Zagrebu konec 70. let minulega stoletja, že več kot četrt stoletja živi na Nizozemskem in se ne pojavlja v javnosti. Njegov tiskovni predstavnik Zoran Živković je za portal Index.hr potrdil, da je skupina ameriških in evropskih odvetnikov sprožila spor proti založbi Croatia Records.

Štulić glasbo avtorsko zavaroval kot Azra Music

Zagrebška založba je dedinja nekdanjega Jugotona, ki je imel kratkoročne pogodbe s Štulićem za objavo Azrinih skladb. Pogodbe na koncu niso podaljšali, s trženjem glasbe pa so nadaljevali, opozarja glasbenik, ki je zaznamoval 80. leta jugoslovanske popularne godbe. Med drugim je poudaril, da sta pred vojno izšli zgolj dve njegovi zgoščenki, po vojni pa vse ostale.

Štulić je opomnil, da je od leta 1981 svojo glasbo avtorsko zavaroval kot Azra Music, kot je zapisano na vseh njegovih naslednjih albumih. V sporočilu opozarja, da je avtorske pravice po vojni zadržala Croatia Records, ne da bi Azro Music sploh omenjala. Trdi, da hrvaška agencija za varstvo avtorskih pravic (Zamp) še zmeraj služi s prodajo glasbe njegove nekdanje skupine. Dodaja, da je Croatia Records prodala licenco za Azrine plošče tudi srbskemu Pinku in še nekaterim založbam. Preko Živkovića je Štulić še sporočil, da je zadnje izplačilo v vrednostni 2000 evrov od Jugotona prejel leta 1990.

Za prodane izvode do leta 1990 zahteva 12 milijonov evrov

"Če so mi že vzeli kolesa, naj si ne lastijo celotnega avtomobila," je med drugim zapisal Štulić, ki je ob tem spomnil, da je pred vojno uradno prodal najmanj milijon izvodov svojih plošč, za katere je prejel "zgolj 250.000 evrov". "Za prodane izvode do leta 1990 zahtevam 12 milijonov evrov, tako kot 12-letne obresti na teh 12 milijonov, plus odškodnino za prevaro, krajo avtorskih pravic in za nezaslišano izkoriščanje v zadnjih 12 letih," zahteva glasbenik. S Croatia Records se na Štulićeve obtožbe zaenkrat niso odzvali.

Štulić se je rodil leta 1953 v Skopju, odraščal pa je v Zagrebu, kjer je tudi zaslovel kot eden glavnih akterjev jugoslovanskega novega vala. V Utrecht se je preselil leta 1986, na samostojno glasbeno pot pa je stopil leta 1989. Po izbruhu vojne se je zavil v molk in zavrnil vsa povabila, naj se vrne v Zagreb ali Beograd. Ena redkih informacij, ki so krožile o njem, je bila, da se ne ukvarja več z glasbo, temveč s prevodi grških epov Ilijada in Odiseja.

Na Hrvaškem so ga znova odkrili po vojni, v prejšnjem desetletju pa se je ponovno vzbudilo zanimanje za fenomen Azra. Nekdanji člani Azre so odigrali vrsto koncertov z naslovom "Pozdrav Azri", kar Štuliću prav tako ni bilo po volji. "Štulić je bil za hrvaško rock glasbo tisto, kar je bil Krleža za hrvaško književnost," je izjavil pisatelj Miljenko Jergović na eni od okroglih miz o Štulićevem vplivu na hrvaško kulturo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Manager
Intervju s Plácidom Domingom: Nič se ne more primerjati z veliko produkcijo opere
Manager
ManagerMiran Inhof Intervju s Plácidom Domingom: Nič se ne more primerjati z veliko produkcijo opere

Plácido Domingo je pri 77 letih še vedno neustavljiv. Njegov urnik je bolj natrpan kot pri pol mlajših kolegih. Z njim smo se pogovarjali pred njegovim prvim nastopom v Sloveniji.

FINANCE
Manager
Intervju: 'Če je bilo na internetu do zdaj vse zastonj, to ne pomeni, da je to tudi prav'
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Intervju: 'Če je bilo na internetu do zdaj vse zastonj, to ne pomeni, da je to tudi prav' 1

Odvetnica Urša Chitrakar o reformi avtorskega prava na digitalnem trgu EU, ki dviguje prah po Evropi in tudi pri nas.

FINANCE
Članki
So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet?
Finance
FinanceAlbina Kenda So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 5

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se potencialno zmanjšujeta informiranost in svoboda govora – tako opozarjajo kritiki reforme, ki jih ni malo

FINANCE
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav?
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)

Lanske katastrofalne poplave so bile posledica hudourniških voda. V pičlih 12 urah je padla četrtina povprečne letne količine padavin, kot je pade v Pomurju.

FINANCE
Članki
Avtorsko pravo na spletu: kaj pravijo ključni politiki, kako bodo glasovali slovenski evroposlanci
Finance
FinanceAlbina Kenda Avtorsko pravo na spletu: kaj pravijo ključni politiki, kako bodo glasovali slovenski evroposlanci

V sredo zgodaj popoldne bodo evroposlanci – med njimi osmerica iz Slovenije – glasovali, ali naj parlament začne pogajanja s komisijo in državami članicami za sprejetje nove direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu; ta močno razburja, ker eni trdijo, da bo zgolj bolje zaščitila avtorje, drugi pa, da bo v bistvu dala spletnim portalom še več moči

FINANCE
Transport in logistika
Tri hrvaška letališča lani z več kot dvema milijonoma potnikov
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Tri hrvaška letališča lani z več kot dvema milijonoma potnikov

Rekordi: V Zagrebu so lani presegli tri milijone potnikov, v Spitu se približujejo trem milijonom, v Dubrovniku pa so presegli dva milijona