Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
22. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Natisni članek

Zrinjski Mostar

Četrtek, 22. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zrinjski Mostar v očeh tamkajšnjega novinarja

V Mostarju res verjamejo, da bodo zrušili Maribor

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Zrinjski Mostar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kdo in kaj je Zrinjski iz Mostarja, prvi nasprotnik nogometašev Maribora na poti do lige prvakov? Na to vprašanje smo skušali odgovoriti s pomočjo novinarja hrvaškega športnega dnevnika Sportskih novosti Igorja Marinovića.

Podobno kot leta 2014, ko se je potem celo prebil v ligo prvakov, se bo Maribor na prvi stopnički kvalifikacij za ligo prvakov, v 2. krogu pomeril z Zrinjskim. Bosanski državni prvak iz Mostarja je pred tremi leti izpadel, potem ko je doma remiziral z 0:0 in v Ljudskem vrtu izgubil z 0:2.

Od leta 2014 so ostali le še štirje

Toda danes je zgodba drugačna. Trenerja obeh ekip sta nova. Maribor zdaj vodi Darko Milanič, takrat ga je Ante Šimundža. Na klopi Zrinjskega namesto Branka Karačića sedi legendarni nekdanji bosanski nogometaš Blaž Slišković. Ob njem sedi njegov pomočnik Mario Ivanković, ki je bil zraven že leta 2014.

Matija Katanec je eden izmed štirih nogometašev Zrinjskega, ki so igrali že pred tremi leti. | Foto: Vid Ponikvar Matija Katanec je eden izmed štirih nogometašev Zrinjskega, ki so igrali že pred tremi leti. Foto: Vid Ponikvar

Igralska zasedba Maribora je precej spremenjena. Še morda bolj to velja za Bosance. Od 17 nogometašev, ki so igrali na zadnjih medsebojnih tekmah Maribora in Zrinjskega, so zraven le še štirje.

Hrvaški desni bočni branilec Zvonimir Blaić, bosanski bočni branilec, ki operira po nasprotni strani, Pero Stojkić, njegov rojak Daniel Graovac, ki je osrednji branilec, in še en osrednji branilec Matija Katanec. Hrvat, ki ga poznamo tudi s slovenskih prvoligaških zelenic. Pred leti je namreč igral za Gorico. A nihče izmed naštetih po mnenju našega sogovornika ne spada med najboljše nogometaše v moštvu.

Najboljša sta pristala v Olimpiji in Mariboru

"Najboljši je napadalni vezist Neman Bilbija, zelo dober je tudi krilni napadalec Ognjen Todorović. Kenan Pirić je zelo dober vratar, medtem ko je Slobodan Jakoljević zelo soliden branilec. Ekipa je ostala brez najboljšega nogometaša Tomislava Tomića, ki je odšel v Olimpijo. Najboljši strelec moštva je Jasmin Mešanović, ki je bil najbolj učinkovit tudi v prejšnji sezoni. Toda možno je, da bo odšel, čeprav se govori, da bo odigral obe tekmi proti Mariboru," je povedal Igor Marinović, ki takrat še ni vedel, da strelec enajstih prvenstvenih golov v prejšnji sezoni prihaja prav v Maribor.

Z njim je pogodbo podpisal včeraj. Obe tekmi med Zrinjskim in Mariborom bo torej odigral, a v vijoličastem in ne v rdečem dresu, ki ga je nosil v Mostarju.

Legendarni Blaž Slišković je Zrinjski do zdaj vodil le deset tekem. | Foto: Reuters Legendarni Blaž Slišković je Zrinjski do zdaj vodil le deset tekem. Foto: Reuters

Do naslova so ga popeljali kar trije trenerji

"Zrinjski je letos obranil naslov prvaka Bosne in Hercegovine in postal najbolj trofejen klub v državi po vojni. Zmagal je petič in tretjič v zadnjih štirih letih. Trenira ga Slišković, legenda Mostarja in jugoslovanskega nogometa, ki pa ga je vodil le na desetih tekmah. Prejšnjo sezono je v vlogi trenerja začel Vinko Marinović, ki je pozimi odšel. Nadomestil ga je Ivica Barbarić, ki pa je odšel po vsega nekaj tekmah. Potem je prišel Slišković," je Marinović opozoril na vroč trenerski stolček Zrinjskega, ki je na vrhu lestvice najbolj uspešnih bosanskih klubov ujel Željezničar iz Sarajeva.

Najstarejši bosanski klub

Zrinjski je sicer klub, ustanovljen leta 1905, ki velja za najstarejšega v Bosni, a je najboljše rezultate začel dosegati šele po tem, ko se je Bosna in Hercegovina osamosvojila.

"Po koncu sezone je odšlo še nekaj igralcev, ampak nihče preveč pomemben. Le Tomića ni več, kar je velik hendikep. Okrepitev, vsaj bolj zvenečih, ni," je v kratkem raportu dogajanja iz Mostarja še povedal naš kolega iz Bosne in Hercegovine.

Zrinjski je znan tudi po številčnih in bučnih navijačih. | Foto: Vid Ponikvar Zrinjski je znan tudi po številčnih in bučnih navijačih. Foto: Vid Ponikvar

Pred žrebom so si vsi želeli Maribor

"Pred žrebom so vsi govorili, da si želijo Maribor. Zaradi bližine in predvsem zaradi tega, ker verjamejo, da jim lahko uspe. Prepričani so, da bi lahko napredovali že leta 2014," je za konec še povedal Marinović in z zadnjimi besedami dal vedeti, da so v Mostarju prepričani o presenečenju. Izločitev Maribora iz Evrope bi to vsekakor bila.

Ne spreglejte