Morda res pojeste dovolj hranil tekom dneva, a če jih kuhate, s tem izgubijo vsaj nekaj pa do veliko vitaminov, mineralov in zaščitnih antioksidantov. Kuhanje namreč uničuje kakovost hrane, saj razgrajuje hranila. A obstajajo tri pravila kuhanja, ki, če jih boste upoštevali, bodo pomagala ohraniti precej večji delež hranilnih snovi hrane.
PREBERITE TUDI: Smoothie, ki vas bo regeneriral
1. Kuhajte v manj vode
Vitamini skupine B in vitamin C so topni v vodi in ko damo zelenjavo v vodo in jo kuhamo, se sproščajo vanjo. Ta voda pa gre potem seveda v odpad. Poleg tega že samo kuhaje, torej pregrevanje, uničuje vitamine in ostale zaščitne snovi. Še najbolj idealno pa je kuhanje na pari.
2. Kuhajte pri nižjih temperaturah
Voda in vročina sta največja krivca za propadanje vitaminov in antioksidantov, zato lahko stanje izboljšate, če kuhate na nižji temperaturi. Seveda to pravilo kombinirajte s pravilom čim manj vode.
PREBERITE TUDI: Nekaj trikov, da bo vaša kuhinja vedno čista
3. Kuhajte čim krajši čas
Zelo pomaga tudi krajše kuhanje. Dlje časa, kot se hrana kuha, več koristnih snovi se uniči.
Seveda pa ne pozabite, da sta najbolj zdrava zelenjava in sadje čim bolj sveža, nekuhana in ekološko pridelana.
Zadnji prispevki
- Recept za okusno pecivo s pomarančo – brez jajc in mleka
- Optična iluzija: Ali lahko najdete magnet v 12 sekundah?
- Recept za piščanca z gorgonzolo in papriko, okusno kosilo za vsakdan
- Olja nikoli ne bi smeli hraniti na tem mestu v kuhinji, čeprav pogosto ga
- Slasten prigrizek iz listnatega testa, ki bo zvezda vsake zabave ali piknika
- Optična iluzija: Če psa najdete v 10 sekundah, imate visok IQ