Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 10. 2017,
12.28

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

Obrazi Ljubljanskega maratona Ljubljanski maraton

Sobota, 14. 10. 2017, 12.28

5 let, 6 mesecev

Obrazi ljubljanskega maratona – Boris Kolman (5.)

Škofjeločan maratonu dodal svojevrsten pečat, polnoletnega pa počastil s tekom vzvratno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Boris Kolman | Foto YouTube

Foto: YouTube

Boris Kolman je eden od tistih, ki so tekli na vseh ljubljanskih maratonih. Nekdanji poštar, danes hidrolog, je na vseh 21 izvedbah "ljubljanca" pretekel mali maraton in tako bo tudi letos. "Lepo je biti del tradicije," priznava 48-letni Škofjeločan, ki smo ga uvrstili med Obraze ljubljanskega maratona.

Oseminštiridesetletni Boris Kolman, oče dveh otrok in človek, ki tudi obnemoglim tekačem rad priskoči na pomoč, se je s tekom začel ukvarjati takrat, ko mu je za kolesarjenje zmanjkovalo časa. "Za kolo potrebuješ od tri do štiri ure časa, za tek pa zadostuje že ena sama," je razložil svojo odločitev za preskok med tekače.

Na začetku se je udeleževal predvsem manjših, vaških tekmovanj. "To so bili še časi, ko so bili teki na 10 kilometrov redkost, štartnine pa bolj ugodne za žepe kot danes," se spominja Kolman, ki svoja tekaška doživetja občasno opisuje tudi na tekaškem forumu.

Za 40. rojstni dan je v okviru Trans Slovenije pretekel 400 kilometrov.  | Foto: Osebni arhiv Za 40. rojstni dan je v okviru Trans Slovenije pretekel 400 kilometrov. Foto: Osebni arhiv


Članki iz rubrike Obrazi ljubljanskega maratona:


Sčasoma je bilo tekov vedno več in treba je bilo pretehtati, katerega se boš udeležil, dodaja. Zanimalo ga je vse, ravninski in gorski teki, med katerimi še posebej omenja tek na Grintovec.

Za 40 let na 400-kilometrski Trans Slovenija

S tekom je na primer raznoval tudi 40. rojstni dan, ko je okroglo številko pomnožil z deset, v petih dneh pa je pretekel 400 kilometrov. V okviru tekmovanja Trans Slovenija, ki ga je v težkih trenutkih premagoval tudi z ritmi skupine Big Foot Mama, je tekel od Hodoša do Pirana.

Leta 2015 se je udeležil 100-kilometrskega Ultra Pušeljca, okusil je tudi ultramaratonski tek od Celja do Logarske doline.

Na ultramaratonu od Celja do Logarske doline je spremljal slepega maratonca Ivana Horvata. | Foto: Osebni arhiv Na ultramaratonu od Celja do Logarske doline je spremljal slepega maratonca Ivana Horvata. Foto: Osebni arhiv

Boris Kolman | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Teče, ko ima čas

Nikoli ni tekel z uro, niti načrtno, ampak takrat, ko ima čas. Letos ga žal ni bilo prav veliko, priznava. "Od lanskega maratona sem se na tek odpravil manj kot desetkrat," je letošnje tekaške aktivnosti na hitro preštel Kolman, strojni tehnik po izobrazbi, ki je kot hidrolog zaposlen na Sektorju za hidrometrijo na oddelku za meritve podzemnih voda Agencije za okolje.

Med teh "desetkrat" spada tudi udeležba na prej omenjenem ultramaratonu Celje–Logarska dolina (75 km), ki ga je pretekel v družbi slepega maratonca Ivana Hrovata, ta si med tekom pomaga s palico za slepe.

Neposredni prenos maraton na www.siol.net in Planet TV!

Neposredni prenos nedeljskega dogajanja na ljubljanskih ulicah (vključno s tekom na 10, 21 in 42 kilometrov) boste lahko tudi letos spremljali na Siol.net in Planet TV. Na kanalu Planet 2 bo prenos vsega dogajanja s komentarjem (enako bo tudi na naši spletni strani), na Planet TV pa se bodo oglašali z vklopi.

Znani obrazi v 20-tisočglavi množici

Kolman ima za organizacijo ljubljanskega maratona na zalogi same pohvalne besede, še posebej ga vsako leto dvigne glasba, ki jo na štartu razširja tolkalna skupina The Stroj.

"Na prvem maratonu se nas je zbralo le okrog 600 in takrat nisem poznal nikogar, danes v množici 20 tisoč tekačev srečujem same znane obraze. To je eden glavnih čarov ljubljanskega maratona," je povedal tekač, ki je 18. izvedbo ljubljanskega maratona zaznamoval na poseben način. Vzvratno. Vseh 21 kilometrov je namreč pretekel "rikverc", za kar je porabil dve uri in 26 minut.

18. Ljubljanski maraton je pretekel zadenjsko:

"Tako sem si zamisli, natreniral telo in to tudi izpeljal. S tekom vzvratno vidiš več obrazov kot sicer, namesto enega jih vidiš sto, razširijo se ti obzorja, da ne govorim o tem, da je zadnje kilometre na Dunajski pihal veter, kar je bilo zame pozitivno, saj mi je pihal v hrbet, preostalim pa v obraz," je povedal Škofjeločan, ki trenutno živi v Kranju, v prostem času pa je že dve desetletji zapisan prostovoljni gasilski dejavnosti (PGD Stara Loka), udeležuje pa se tudi posebnih gasilskih tekmovanj z imenom Firefighter Combat Challenge Slovenija, pred leti se je ukvarjal s karatejem.

V družbi Domna Pavliča, najboljšega Slovenca na tekmovanjih Fire Combat Challenge | Foto: Osebni arhiv V družbi Domna Pavliča, najboljšega Slovenca na tekmovanjih Fire Combat Challenge Foto: Osebni arhiv

Boris Kolman | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

"Za tek vzvratno se moraš seveda pripraviti. Ni težava v tem, da tečeš nazaj, ampak je težava v tem, da mišične skupine spremenijo vedenje, to je tisto, na kar moraš biti pozoren," poudarja Kolman, ki se redno udeležuje tudi teka bosonogcev v začetku maja v Kranju in Nočne 10 na Bledu. Tudi to je leta 2013 pretekel vzvratno. Lani je mali maraton ljubljanskega maratona pretekel v družbi slepe tekačice Sabine Dermota. | Foto: Osebni arhiv Lani je mali maraton ljubljanskega maratona pretekel v družbi slepe tekačice Sabine Dermota. Foto: Osebni arhiv

Polmaraton v družbi slepe Sabine

Prav poseben je bil za Kolmana tudi lanski ljubljanski (pol)maraton, ki ga je pretekel v družbi sodelavke, slepe tekačice Sabine Dermota, ki se redno udeležuje tudi dm teka za ženske in planinari.

Vse ljubljanske maratone je pretekel v obliki 21 kilometrov. Takih tekačev je samo še pet. "Začetki so bili seveda zahtevni, zdaj je precej lažje, se pa zavedam, da bo na stara leta spet težje. Nič ne de, tudi takrat bom vztrajal," je napovedal Kolman. Udeležba na ljubljanskem maratonu je namreč zanj že zdavnaj postala del življenja.

Ne spreglejte