Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
17. 6. 2018,
16.21

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Sergio Scariolo Pau Gasol Sergio Rodriguez

Nedelja, 17. 6. 2018, 16.21

5 let, 10 mesecev

Španskemu zvezdniku ni do poti v Ljubljano

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
Sergio Rodriguez in  Pau Gasol | Foto Sportida

Foto: Sportida

Čeprav se je znašel na selektorjevem seznamu, pa se Sergio Rodriguez ne bo udeležil junijskega gostovanja španske izbrane vrste pri evropskih prvakih v ljubljanskih Stožicah.

Če so bili reprezentančni seznami v prvih dveh Fibinih oknih osiromašeni zaradi tekočih sezon, v katerih liga NBA in evroliga nista imeli posluha za kvalifikacije izbranih vrst za nastop na svetovnem prvenstvu 2019, pa bo, kot vse kaže, junijsko-julijski termin problematičen zaradi počitka zvezdnikov po dolgih klubskih sezonah.

V mnogo reprezentancah se tako že soočajo z odpovedmi. Tudi v španski, ki bo 28. junija gostovala pri Sloveniji v Stožicah, nato pa jo čaka še Belorusija. Nekdanje prvake je namreč zavrnil še Sergio Rodriguez, ki sicer igra za moskovski CSKA. Kot je pojasnil v pogovoru za časnik Marca, je razlog za odpoved v telesnih težavah po dolgi sezoni. Upa pa, da bo selektorju na voljo v jesenskem oknu na prelomu med avgustom in septembrom.

Sergio Scariolo bo v Ljubljano pripotoval z oslabljeno Španijo. | Foto: Vid Ponikvar Sergio Scariolo bo v Ljubljano pripotoval z oslabljeno Španijo. Foto: Vid Ponikvar

Naj spomnimo, da je bilo že pred tem znano, da v Stožice ne bodo pripotovali Pau in Marc Gasol, Willy Hernangomez, Nikola Mirotić, Ricky Rubio, Serge Ibaka, Jose Manuel Calderon, Sergio Llull, Joan Sastre, Juan Carlos Navarro …  Španski selektor Sergio Scariolo bo tako v dobršni meri stavil na košarkarje iz španskih klubov, med katerimi izstopata Victor Claver in Santi Yusta, izmed legionarjev v ligi NBA pa naj bi mu bil na voljo le Juancho Hernangomez.

In kdo jih bo pričakal v Ljubljani, kjer bo nato gostovala še Črna gora? Jasno je, da slovenski selektor Rado Trifunović v svojem kadru ne bo imel Gorana in Zorana Dragića. Močno vprašljiv je tudi nastop Luke Dončića. Uganka je tudi Anthony Randolph, medtem ko naj bi bili preostali vabljeni igralci na voljo.

Evroliga
Sportal Elitna evropska sestavljanka brez slovenskega deleža

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija : Belorusija 87:74
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  : Slovenija 92:84
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora : Slovenija 63:75
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija : Slovenija  93:92
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora 

Lestvica skupine A

  1. Španija 4 zmage – porazov
  2. Slovenija 2-2
  3. Črna gora 1-3
  4. Belorusija 1-3

Drugi skupinski del: 1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi), 2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi), 3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)
Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem od 31. avgusta do 15. septembra 2019.

 

Ne spreglejte