reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
0 10.11.2018 16:18:41

SEPERCLASICO preseže vse! Za srčne bolnike so pripravili prenos s strokovnim komentatorjem - KARDIOLOGOM (?!)

Profimedia
V Južni Ameriki vre, finale pokala Libertadores bi bilo težko bolj atraktivno. Superclasico med Boco Juniors in River Platom je mestni derbi Buenos Airesa, največji argentinski derbi in eden najbolj vročih obračunov na svetu.

Danes zvečer ob 21. uri bo prvo tekmo gostila znamenita La Bombonera, stadion Boce, povratno srečanje bo 24. novembra na Monumentalu, domovanju Riverja.

bombonera re
Reuters


Ker gre za derbi visokega rizika, so v polni pripravljenosti policisti. "Lahko bi napolnili tri Bombonere. V prodajo je šlo po internetu 26 tisoč stojišč. Člani so jih razgrabili v 20 minutah. Imamo 90 tisoč članov," je dejal predsednik Boce Daniel Angelici. Niso pa navijaški spopadi ta dan edina nevarnost na ulicah argentinske prestolnice, velika živčnost in razburjenost lahko slabo vplivata tudi na zdravje.

Argentinski mediji poročajo, da bodo za vse srčne bolnike na radijski postaji 'Colonia AM 550' pripravili poseben prenos tekme, ki bo blagodejno vplival na zdravje občutljivih ljudi. Razburljivo tekmo bo komentator prenašal na miren način, vso dogajanje na igrišču in tribunah bo razlagal v umirjenem tonu in brez dramatičnih vložkov ter povzdigovanja glasu. Tipičnega južnoameriškega kričanja ne bo niti ob zadetkih.

boca river pm
Profimedia


Argentinci res mislijo na vse, tako bo v prenosu kot svojevrstni strokovni komentator sodeloval kardiolog, ki bo med tekmo - glede na dogajanje na igrišču - poslušalcem dajal nasvete, kako se v vsakem trenutku izogniti nepotrebnemu stresu. Radijski tehnik bo stadionski hrup, torej huronsko navijanje, zamenjal z 'zen' glasbo kot umirjajočo glasbeno podlago.

V medijih so se pojavili tudi napotki za vse srčne bolnike, ki si bodo ogledali tekmo.
1. Med polčasom si privoščite krajši sprehod za sprostitev.
2. Izogibajte se prehrani (prigrizki in hladna hrana), ki povišujejo krvni pritisk. Namesto tega med tekmo rajši uživajte sadje in zelenjavo.
3. Izogibajte se sladkarijam in alkoholnim pijačam, ki povišujejo krvni pritisk.
4. Ne spremljajte tekme sami, bodite s prijatelji ali družino.
5. Pred tekmo ne pozabite vzeti predpisana zdravila.

Glede na to, da bo to radijski prenos tekme, ki bo imel zelo malo skupnega s strastjo in športno razburljivostjo, je vprašanje, koliko poslušalcev se bo prav zares odločilo za to možnost.

boca 2
Profimedia


Boca in River sta se doslej v vseh tekmovanjih pomerila 246-krat. 88 tekem je pripadlo Boci, 81 Riverju, brez zmagovalca pa se je končalo 77 tekem. Zadnjo medsebojno tekmo je pred dvema mesecema dobil River (2:0). Boca ni uspešnejša le v medsebojnih tekmah, tudi v pokalu Libertadores ima več lovorik (6), veliki tekmec pa pol manj.

V tem velikem derbiju je nekaj tudi slovenskega. Stadion La Bombonera je namreč delo primorskega arhitekta Viktorja Sulčiča, rojenega leta 1895 v Križu pri Trstu. Tudi posodobitev bo imela slovensko noto, saj je vanjo vpleten Tomaž Čamernik, ki je bil že večkrat v Buenos Airesu in načrt predstavil predsedniku kluba. Z Riverjem pa je povezan nogometaš Olimpije Andres Vombergar, ki je svojo nogometno pot začel v mladinski šoli milijonarjev.

boca 3
Profimedia

Članki iz rubrike