Francozi z drugega planeta kot Slovenci

Nogometna reprezentanca U-21 nemočna proti odličnim gostom in slabim sodnikom.

Objavljeno
14. november 2017 01.54
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Domžale – Ni bilo senzacije, slovenska reprezentanca do 21. leta je končala prvo polovico kvalifikacij za EP 2019 s porazom proti Franciji. Videli smo odličen rod »trikolorov«, ki se je ovenčal z naslovom evropskega prvaka (U-19), borbene, in nemočne Slovence, ki kljub porazu zanesljivo kotirajo na drugem mestu skupine 9.

Ob Kamniški Bistrici sta bili hitro vidni nameri reprezentanc. Slovenci so želeli čim dlje ohraniti v nogah remi, Francozi čim prej razčistiti dilemo o tem, kdo je boljši. Gostje so nizali akcije, toda niso bili posebej nevarni za domačega vratarja Grego Sorčana. Njegovi soigralci so uspešno zgostili linije, postavitev 5-4-1 je predstavljala zadostno oviro za favorita tekme.

Slovence sta ohranjala osredotočene na svoje naloge tako selektor Primož Gliha, ki jim je delil navodila ob glavni, zahodni tribuni, kot njegov pomočnik Alfred Jermaniš, ki jih je spodbujal ob vzhodni tribuni. Kljub premoči gostov so prvi gol zabili gostitelji. Erik Gliha je z leve strani dobro izvedel prosti strel na oddaljeno vratnico, tam sta Martin Kramarič in Lucas Hernandez »skupaj« podala žogo pred vrata, najhitrejši je bil Milan Tučić, ki je z bližine zabil gol – 1:0!

Gostitelji na igrišču in 1200 njihovih rojakov na tribunah tedaj še niso slutili, kaj jih čaka v nadaljevanju tekme. Že v prvem polčasu se je pokazalo, kdo igra v nižjeuvrščenih klubih 1. SNL, kdo pa redno nabira minute v majicah Atletica, Marseilla, Lyona in Leipziga. Toda, pozor, daleč najboljši na igrišču je bil napadalec Moussa Dembele, odlični »centerfor« Celtica, čigar priimek si velja zapomniti. Najprej je izsilil enajstmetrovko – podrl ga je Žan Žužek –, jo natančno izvedel ob levi Sorčanovi vratnici, nato pa zabil še dva gola. Tretji je bil pravi evrogol, ko so domači ostali z igralcem manj. Gostom naklonjeni sodnik najprej ni dosodil očitnega prekrška nad Kramaričem v kazenskem prostoru, v nasprotnem napadu je nemudoma izključil Gala Primca, ki je s hrbta zrušil Bambaja. Novo številčno razmerje na igrišču je dodatno izpostavilo individualno kakovost Francozov, katerih zasedba U-21 na trgu velja več od slovenske članske reprezentance (85:83 v milijonih €).

»Igralci takšne ravni, kot so Francozi, te meljejo, dokler je treba. Ko smo prejeli izenačujoči gol, je bilo konec realnih možnosti za kaj več. Na sleherni tekmi se fantje naučijo kaj novega, čas pa beži. Pol leta jih opozarjam, česa ne smejo početi v kazenskem prostoru, a se nam je zgodilo prav to,« je ocenil selektor Primož Gliha in dodal: »Če bi bili tudi v Luksemburgu tako zreli kot zdaj, ko nas je dvignila zmaga v Črni gori, tam ne bi zapravili točk v izdihljajih tekme. O Francozih pa ne bi izgubljal besed, saj igrajo v svoji ligi. Ko gledaš priimke njihovih adutov, te lahko postane strah.«