Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
22. 6. 2017,
17.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

2

Natisni članek

Urh Kastelic Celje Pivovarna Laško PPD Zagreb

Četrtek, 22. 6. 2017, 17.52

6 let, 6 mesecev

Primer "Urh Kastelic v Zagrebu" z dveh plati

Urh Kastelic po petih letih odšel, ne da bi odigral eno "resno" sezono v Celju

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

2

urh kastelic | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Odškodnina na celjski račun še ni sedla, ampak rokometni reprezentant Urh Kastelic je z nogo in tričetrt v Zagrebu, ta je že objavil podpis pogodbe z njim. A igralec še ni povsem njegov ... Prestop skozi prizmo (glavnega) igralca in celjskega kluba.

Predzgodba

Najbolj obetavni slovenski rokometni vratar Urh Kastelic je iz Krškega v Celje prestopil leta 2012, tedaj kot 16-letnik. Po seriji posojanj je bil predviden za vrnitev v Celje, s katerim ima še dveletno pogodbo. Na začetku junija se je zanj začel zanimati Zagreb. Sprva je dvometraš iz Drnovega, ki je januarja nastopil tudi na svetovnem prvenstvu, ponudbo zavrnil, pozneje pa, kot je prva poročala Ekipa, so ga prepričali zagrebški pogoji in interes.

Kdo je Urh Kastelic?

Kje se je zgodil šum?

V Celju so bili nad njegovo željo presenečeni, saj se je pred tem že pogovarjal s trenerjem Brankom Tamšetom o prihodnji sezoni. Večkrat pa je že prej potrdil namero, da se vrača v Zlatorog. Poleg tega so do začetka priprav le še dobri trije tedni, zato kakovostnega vratarja za sprejemljivo ceno ne bo prav lahko najti.

Branko Tamše je ostal brez igralca, na katerega je resno računal. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Branko Tamše je ostal brez igralca, na katerega je resno računal. Foto: Urban Urbanc/Sportida
Medtem pa igralec ni dobil občutka, da bi si ga klub (zelo) želel. Hotel je biti bližje domu in izboljšanje pogojev pogodbe, ki je bila podpisana pred tremi leti. V Celju pravijo, da so bili pripravljeni, tako ali drugače, izboljšati pogoje, igralec pa, da to sliši prvič. Vsaka stran ima svojo zgodbo. Predstavljamo obe. Očitno pa se je v trikotniku klub-menedžer-igralec zgodil komunikacijski šum.

Druga stvar je nedvomni zdrs celjskega kluba, da ima igralec z enim od največjih vratarskih potencialov na svetu v pogodbi klavzulo, po kateri lahko odide, ko interesent plača "le" 40 tisoč evrov. Napaka kaže na podhranjenost klubske administracije. Primarna usmerjenost v sanacijo je hvalevredna, a očitno tudi zaradi nje trpijo drugi segmenti kluba.

In Zagreb še zdaleč ni prvi klub, ki ga je zamikal Kastelic. Zanj sta se zanimala tako Barcelona kot Pick, a so Celjani odvrnili, da jih prodaja ne zanima. Fant, ki je bil v Celju pet let, večinoma posojen drugim klubom, torej odhaja, ne da bi odigral eno resno člansko sezono.

Kljub odhodu Darka Cingesarja bo imel Zagreb še vedno tri Slovence. Še Matevža Skoka in Davida Miklavčiča. | Foto: Martin Metelko/Sportida Kljub odhodu Darka Cingesarja bo imel Zagreb še vedno tri Slovence. Še Matevža Skoka in Davida Miklavčiča. Foto: Martin Metelko/Sportida

Sprto s športnim džentelmenstvom

S športnodžentelmenskega vidika pa je še (naj)bolj sporno, da je v zadnjih tednih o prestopu Kastelica v Celje govorila vsa rokometna javnost, Zagreb pa se Celjanom ni oglasil niti z željo. Poklical ni niti po tem, ko je že oznanil, da bo Kastelic tri leta igral v hrvaški prestolnici. Zagreb je namero o plačilu odškodnine potrdil šele, ko so v pisarne hrvaškega prvaka poklicali sami Celjani.

Intervju: Urh Kastelic

"Vidim se v tej zgodbi"

Urh Kastelic je za različne celjske selekcije in druge klube na posoji igral od leta 2012. | Foto: Slavko Kolar Urh Kastelic je za različne celjske selekcije in druge klube na posoji igral od leta 2012. Foto: Slavko Kolar Prve misli ob prestopu v Zagreb?
Ni še uraden. Popisal sem pravzaprav predpogodbo, v kateri je aneks, da bo prestop veljaven, ko Zagreb Celju plača odškodnino. Tudi v novi pogodbi pa imam določeno fiksno odškodnino.

Zakaj ste se odločili za selitev? 
Zagreb vidim kot stopničko višje v svoji karieri. Trenutno gradi veliko na mladih. Glavni namen ni prodaja, gre za napredek. Trener Kasim Kamenica si me je želel v ekipi, vidim se v tej zgodbi. Odlično delajo z vratarji, kar dokazujeta Ivan Stevanović in Matevž Skok, Filip Ivić je odšel v Kielce. To je zame super. Še bolj pomembno pa je, da bom lahko skoraj doma. Odšel sem že s 15 leti, zdaj bom več časa preživel doma.

So bolj pretehtali finančni pogoji ali bližina doma?
Finančni pogoji so malo boljši, bližina doma je bila tudi dejavnik. Pa tudi to, da v Celju niso hoteli spremeniti pogodbe, ki je bila podpisana že pred tremi leti. Tudi ko sem imel v Mariboru težave s plačili, mi Celje ni želelo nič pomagati.

Na svetovno prvenstvo sem na primer šel z eno prejeto plačo. Pravzaprav je bil bolj pomemben način ... Ko vidiš, da si te nekdo res želi, drugi pa ... Občutek sem imel, da so mi sporočili, da bom, če bom v Mariboru napredoval, dovolj dober za drugega vratarja, sicer pa bo prišel nekdo drug.

Agent je Celjane poklical v ponedeljek in v torek (5. in 6. junija, op. a.). Klubu je rekel, naj ugotovijo, kaj bodo naredili. Niso se javljali oziroma so dejali, da nimajo nobenega predloga. Mislim, da to veliko pove o tem, ali si te nekdo želi ali ne.

V zadnjih sezonah vas je Celje posodilo Slovanu, Mariboru in Picku. Ste se strinjali s tem?
Da, posojanja sem želel sam. Nisem hotel biti tretji vratar.

Bi bili pripravljeni ostati z izboljšanimi pogoji?
Zagotovo.

Tudi za manj denarja kot v zagrebški ponudbi?
Da. Če bi klub le pokazal velik interes.

V Celju pravijo, da so bili pripravljeni ponuditi manjše izboljšave zdajšnje pogodbe in precej boljšo pogodbo, če bi jo podaljšali za dodatni dve leti.
Prvič slišim.

Naknadno pojasnilo Urha Kastelica:
"Hvaležen sem Sašu Djuriću, ki je veliko pripomogel k mojemu okrevanju po poškodbi zapestja. Ko sem se pogovarjal z Brankom Tamšetom, sem mu povedal, da obstaja možnost prestopa v Zagreb. Dejal mi je, da računa name in da upa, da se bom prav odločil. Ko je bila velika možnost prestopa objavljena, mi je napisal, da mi želi srečo. Sam pa sem mu odgovoril, da mi je žal, da se je tako razpletlo. Upal sem, da bodo Celjani spremenili ponudbo. Celje ni prišlo do mene, da bi se dobili osebno. Vse je bilo bolj na besedah."

Pogled s strani: Slavko Ivezič, nekdanji selektor mladinske reprezentance, trener in športni direktor Celja

slavko ivezič ivezic ivezić | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek "Tudi mene je novica o odhodu presenetila. V Celju, ki je Urha pripeljalo kot dolgoročno rešitev, priložnosti ni dobil. Posojali so ga, kar je zelo dobro pri gradnji igralca.

Dosegel je kakovost, da bi lahko stopil v celjska vrata. Njegova era bi šele morala nastopiti. Glede na celjski vložek je prav, da bi Celju nekaj dal.

Žal je bila odločitev drugačna. Ali je v igri športni motiv ali denar, sam najbolje ve. Mislim, da bi bilo prav, da bi Urh pustil pečat v Celju."

Odziv Celja Pivovarne Laško

Celjeni bodo morali, če hočejo ali ne, poiskati novega vratarja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Celjeni bodo morali, če hočejo ali ne, poiskati novega vratarja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Najprej v zvezi z nastopi Urha Kastelica za Maribor. Njegova želja je bila, da gre na posojo, prav tako tudi naša. Za tako mladega vratarja je pomembno, da brani in da je v prvem planu.

Pri nas v Celju bi temu ob tekmovanjih, v katerih nastopamo, težko ugodili. Navsezadnje velika večina naših igralcev gre po povsem enaki poti (npr. Jaka Malus, Matic Suholežnik, Tilen Kodrin, Borut Mačkovšek). Edina izjema je bila generacija pred njimi (Urban Lesjak, Vid Poteko, Gašper Marguč, Žiga Mlakar), ki so takrat (v sezoni 2010/11) zaradi medsezonskega 'pretresa' v klubu pristali v prvem planu.

Včasih se zgodi, da se kateri od igralcev ne vrne, ker se ni izkazal, a to v primeru Urha, ki smo ga pripeljali iz Krškega, z njim pa smo imeli resne namene, ne velja.

V obdobju, ko je bil v Mariboru, smo mu po naših močeh pomagali. Mi smo mu uredili operacijo zapestja, da je vse steklo hitro, brez čakanja in preostalih težav. Ko je začel tarnati zaradi finančnih težav v Mariboru, smo se pogovorili z njim, s klubom, s katerim sam ni veliko komuniciral o tem, in mu nato uredili in z našim posredovanjem omogočili prestop/posodo v Szeged.

Glede prestopa v Zagreb … Mi smo v ponedeljek (5. junija, op. a.) dobili klic njegovega menedžerja, da se je na F4 liga prvakov za Urha zanimal Zagreb in da si ga tam želijo. Ter da naj razmislimo.

V torek (6. junija, op. a.) sta z Urhom o tem govorila trener Branko Tamše in še en član vodstva kluba, ko je odvrnil, da ga Zagreb ne zanima. Branko mu je razložil o njegovi vlogi v ekipi, ki je odvisna samo od njega samega.

V sredo (7. junija, op. a.) smo govorili z njegovim menedžerjem  in mu povedali, da se ponudbi Zagreba finančno ne moremo približati, a da lahko naredimo manjše izboljšave njegove obstoječe pogodbe. V primeru, da naredimo drugačne, bistveno boljše finančne pogoje, pa smo pripravljeni na pogovor o novi, daljši pogodbi.

V četrtek (8. junija, op. a.) smo klicali Urha, da ga povprašamo o odločitvi, a se ni javljal na telefon. Pozno zvečer pa je klical menedžer, zakaj kličemo neposredno svojega igralca, ki je pod še dveletno pogodbo (???), in da se bo/je Urh odločil za Zagreb. V petek (9. junija, op. a.) se nato ni javljal nihče nič, v soboto (ko je že dal izjavo za Ekipo), pa je Urh poklical in povedal, da se je odločil za Zagreb.
Ne spreglejte