Najboljši potrdili kakovost

Atletika: Po EP do 23 let in SP do 18 let še EP do 20 let.

Objavljeno
18. julij 2017 20.59
Luka Janežič, atlet Ljubljana 18.7.2017 [luka janežič,atlet]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Preden se bodo atleti in atletinje borili za čim boljše uvrstitve na SP v Londonu v absolutni konkurenci, si sledijo prvenstva v mlajših kategorijah eden za drugim. Na EP do 23 let je tako kakovost znova potrdil Luka Janežič z zlato kolajno na 400 m, bron je osvojila Veronika Domjan v metu diska, DR in normo pa je na 400 m dosegla Anita Horvat.

Ob trojici velja omeniti še Nejo Filipič, ki je bila v skoku v daljino šesta, a jo je od 3. mesta v Bydgoszczu ločilo sedem centimetrov. Medtem ko je Janežič osvojil, kar je želel, je druga iz skupine trenerja Roka Predaniča Horvatova bila sprva razočarana zaradi 4. mesta, a pred prvenstvom bi »podpisala« za normo za London in državni rekord. Normo za člansko SP je imela v načrtu od začetka sezone, je pa ni pričakovala na tej tekmi, na kateri je bolj razmišljala o uvrstitvi.

»Z odpravo na Poljskem moramo biti zadovoljni. Anitina kolajna bi bila češnja na torti. Pokazala je potencial, bo pa še morala dozoreti, da bo lahko nanizala več takšnih tekem, kot je bil polfinale. Če se bo stabilizirala, potem bi lahko v prihodnje računala tudi na finale absolutnega EP. Luka je tako ali tako zrel atlet in bo sodil v ozek krog favoritov na EP, le vprašanje časa pa je tudi, kdaj se bo spustil pod 45 sekund, saj gre za izjemno gostoto rezultatov okoli 45,50. Veronika pa bo v prihodnje vsekakor atletinja z normami za velike tekme, pri čemer v London ta čas še ni uvrščena. Lahko bi rekel, da so najbolj kakovostni atleti, na katere računamo v prihodnje, potrdili rezultate, pri nekaterih pa pač ni želenega koraka naprej,« je predsednik strokovnega sveta pri AZS Vladimir Kevo ocenil rezultate v luči tega, kaj lahko pričakujemo v prihodnje v članski konkurenci. Na prejšnjem EP do 23 let je bil denimo Robert Renner zlat v skoku s palico, lani je na članskem EP osvojil bronasto kolajno.

Včeraj so se domov vrnili tudi atleti, ki so nastopili na SP za mlajše mladince v Nairobiju, kjer je najvišjo slovensko uvrstitev dosegla Tami Ščančar, ki je bila peta na 100 m. »Uvrstitve iz Kenije so presežki, a treba se je zavedati, da kar nekaj velikih držav tam ni nastopilo. Tu je treba biti realen. Če jih bo od teh 18 pet 'preživelo' in dosegalo dobre rezultate v članski kategoriji, bomo s tem zadovoljni,« je še dodal Kevo.

In pred atleti je zdaj že novo tekmovanje, tokrat evropsko prvenstvo za starejše mladince (do 20 let), ki ga bo od četrtka do nedelje gostil Grosseto. Čeprav je strokovni svet pri AZS dodatno zaostril mednarodne norme, bo v Italiji nastopilo 17 slovenskih tekmovalcev, cilj je pet finalov ali pa še kakšen več. Med nastopajočimi bo tudi izjemno nadarjena Agata Zupin, ki je za člansko SP izpolnila normo na 200 m, za Grosseto pa kar štiri. Namreč na 100 m, 200 m, 400 m in 400 m z ovirami. Najverjetneje bo nastopila le na 400 z ovirami, kjer ima med prijavljenimi najboljši čas, morda še na 200 m, kjer ima drugi prijavljeni čas, a se bodo v tem primeru nastopi vrstili eden za drugim, vsekakor pa bo v igri za kolajno.