ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 22.05.2018 14:57:06

Wendy Guthrie bo skušala urediti zlorabe v ameriškem športu

Reuters
Ameriški olimpijski komite (USOC) je imenoval Wendy Guthrie, nekdanjo direktorico za človeške vire v Zveznem preiskovalnem uradu (FBI), za direktorico novega oddelka za športno varnost. Njena naloga je, da skuša urediti zlorabe v ameriškem športu. Zadnje obtožbe in tožbe so sprožile nekdanje ameriške telovadke ter tudi plavalka Ariana Kukors Smith.

Ameriške telovadke so vložile tožbo proti USOC, ker krovno ameriško olimpijsko gibanje ni storilo dovolj, da bi reprezentantke zaščitilo in jih po številnih prijavah ubranilo pred spolnimi zlorabami dela trenerske ekipe. Primer Nassar je odmeval v medijih po vsem svetu, saj je zdravnika gimnastične reprezentance spolne zlorabe obtožilo več kot 250 športnic, s katerimi je sodeloval med letoma 1996 in 2005, med njimi je tudi štirikratna olimpijska prvakinja iz Ria 2016, slovita Simone Biles. Sodišče v Michiganu je 54-letnega Nassarja januarja obsodilo na 175 let zapora, od katerih jih bo moral najmanj 40 prestati za zapahi brez možnosti za predčasen odpust.


Nekdanja olimpijka in svetovna prvakinja Kukors Smithova, ki ima sedaj 28 let, pa je danes vložila podobno tožbo proti ameriški plavalni zvezi, ker naj bi jo njen nekdanji klubski trener Sean Hutchison spolno zlorabljal že od 13. leta naprej.

Guthriejeva, prej je šest let delala v FBI, je dobila nalogo, da sprejme ukrepe na tem področju tudi v sodelovanju s panožnimi zvezami v ZDA, da se podobni primeri v prihodnje ne bi več dogajali.

Značke: šport, zda, zloraba

Članki iz rubrike