Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
17. 1. 2017,
20.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

3

Natisni članek

rokomet svetovno prvenstvo Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Francija Veselin Vujović Vid Kavtičnik

Torek, 17. 1. 2017, 20.41

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Tunizijo

Silovit juriš poskrbel, da jih Slovenci niso (še bolj) dobili po prstih #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

3

rokometna reprezentanca Tunizija | Foto Vincent Michel/francehandball2017.com

Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Rokometna reprezentanca je po izjemni končnici, ki je sledila slabemu drugemu polčasu, izvlekla remi s Tunizijo (28:28) na četrti tekmi svetovnega prvenstva v Franciji. V četrtek derbi za vrh skupine B s Španci.

Od našega poročevalca iz Metza | Foto: Slovenski rokometaši so še vedno neporaženi na svojem osmem svetovnem prvenstvu. Četrta tekma je prinesla remi s Tunizijci, bilo je 28:28, čeprav je Slovencem dogajanje na igrišču v drugem polčasu bolj napovedovalo poraz. Po vodstvu za tri gole v prvem delu igre so namreč pred zadnjimi slabimi šestimi minutami za Afričani zaostajali za pet golov. A jih nato pet zapored tudi dosegli. Zadnjega je zadel Blaž Janc.

Z Rusijo ali Brazilijo

Slaba realizacija strelov, veliko napak v napadu in posebej v drugem polčasu razrahljana obramba so stvari, ki jih je nujno dvigniti na višjo raven. Utrujenost ne glede na dve tekmi zapored v prizmi selektorjevih pojasnil o rotaciji na prejšnjih srečanjih ne bi smela biti prevelik izgovor.

Pogled: Vid Poteko, krožni napadalec Slovenije:



Težko se je izogniti občutku, da na Slovence misel "saj nam ta tekma nič ne pomeni" ni vplivala prav nič. V vsakem primeru bi se oziroma se bodo s Španci v četrtek bojevali za prvo mesto. Pozitivno sporočilo pa je, da predaje ni bilo, tudi ko je bil položaj izredno neugoden, ter da je Slovencem v nameri iskanja pozitivnega rezultata tudi uspelo. Navsezadnje pa: če je moral priti slab dan, je prišel ob pravem času. Mogoča slovenska tekmeca v osmini finala, če le ne bo makedonske senzacije s Španci, sta Rusija in Brazilija.

Odlični kapetan Vid Kavtičnik je dosegel sedem golov, Janc enega manj. Urh Kastelic je imel šest obramb, Matevž Skok tri. Pri Tunizijcih, za katere je bila tekma v luči napredovanja izjemno pomembna, je Mosbah Sanai zadel osemkrat. Vratar Mokrem Missaoui je ustavil 15 strelov.

Pogled: Vid Kavtičnik, kapetan Slovenije

kavtičnik kavticnik slovenija islandija rokomet svetovno prvenstvo metz | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Foto: Grega Wernig/Ekipa SN "Začeli smo dobro in imeli vse niti igre v svojih rokah. V začetku drugega polčasa se nekako nismo ujeli, naredili smo preveč napak, kar so Tunizijci izkoristili.

Z naše strani ni bilo hitrih golov, tudi obramba ni bila na najvišji ravni.

Na tem prvenstvu ni lahkih tekmecev, to je dokazala tekma s Tunizijo. Na koncu smo se zbrali, naša obramba v zadnjih petih minutah ni prejela nobenega gola, in izvlekli remi."

Slovenski rezervisti in rdeči karton za Tunizijca

Veselin Vujović je na začetku tekme s Tunizijo na igrišče poslal pet igralcev, ki niso začeli nobene od prejšnjih treh tekem prvenstva, Urha Kastelica, Blaža Janca, Vida Kavtičnika, Nika Henigmana in Blaža Blagotinška. Ob njih sta igrala še bolj standardna Miha Zarabec in Darko Cingesar. Ta sedmerica si je pripravljala priložnosti, šepala pa je realizacija. Posebej s črte, kjer ordinira Blagotinšek. Strelsko je bil odličen Kavtičnik, ki je dal šest golov iz sedmih poskusov v prvem polčasu.

Blaž Blagotinšek, ki danes praznuje rojstni dan, po poškodbi in sedenju na klopi pri Veszpremu nikakor ne najde stabilne forme v napadu. Tokrat je imel strel 1/6. | Foto: Reuters Blaž Blagotinšek, ki danes praznuje rojstni dan, po poškodbi in sedenju na klopi pri Veszpremu nikakor ne najde stabilne forme v napadu. Tokrat je imel strel 1/6. Foto: Reuters Tudi obramba bi lahko bila čvrstejša. Tunizijski vratar Makrem Missaoui je do odmora ustavil deset žog, Kastelic polovico te kvote. Že tako fanatični Tunizijci so to svojo lastnost še okrepili po rdečem kartonu za svojega prvega krožnega napadalca Issama Teja. Tunizija je v prvem polčasu največ vodila za dva gola, Slovenija za tri.

rokometna reprezentanca Tunizija | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Prebujeni Tunizijci

Po odmoru so priložnost dobili siceršnji prvokategorniki in igra je začela zlagoma upadati. Slovenija je v drugem polčasu zakockala osem žog.

Tunizijcem so začela rasti krila. Odličen je bil levi zunanji Mosbah Sanai, ki je zvezdnika Waela Jallouza potisnil na klop in zabil osem golov. Pridružil se mu je levičar Amine Bannour. Tunizija je igrala z vse več energije, na njenem valu so jadrali tudi navijači, ki sicer še zdaleč niso napolnili dvorane.

Stvar je bila videti izgubljena, ampak ...

Amen Taumi je po še eni iz serije napak na prazen slovenski gol zadel za 28:23. To se je dogajalo v 55. minuti in tedaj je bilo jasno, da Slovence reši le skoraj idealnih pet minut. Lov na afriške podprvake se je začel z goloma Blaža Janca iz igre in zbranega Mihe Zarabca s sedmih metrov. Slovenski navijači so se držali za glavo, ko je Jancu izvrstni Makrem Missaui obranil čisti protinapad. A so nato Slovenci obranili še dva tunizijska napada in dvakrat zadeli prek Darka Cingesarja in spet Zarabca s sedmih metrov.

Miha Zarabec je ohranil mirno kri, zbranost in učinkovitost. | Foto: Reuters Miha Zarabec je ohranil mirno kri, zbranost in učinkovitost. Foto: Reuters
Po nespametnem prekršku je bil Taumi izključen, Slovencem pa je za izenačujoči gol ostalo 19 sekund časa. Odločili so se za preverjeno celjsko rešitev. Podaja Zarabca Jancu v cepelin, novi član Kielc pa se je z 28. slovenskim golom z obrestmi odkupil za zgrešeni protinapad. Ne gre pa pozabiti niti treh pomembnih obramb Matevža Skoka, brez katerih petminutni juriš ne bi bil uspešen.

S Španci za prvo mesto

Zadnja tekma skupinskega dela slovensko reprezentanco čaka v četrtek. Pomerila se bo z evropsko podprvakinjo in četrto ekipo zadnjega svetovnega prvenstva Španijo. Srečanje tekmic, ki se odlično poznata z EP in olimpijskih kvalifikacij, bo ob 20.45.

Slovenija : Tunizija 28:28 (15:13)

Arena Metz, 2.000 gledalcev, sodnika: Gatelis in Mazeika (oba iz Litve)

Slovenija: Skok (3 obrambe), Kastelic (6 obramb - 1 x 7-m); Blagotinšek 1, Henigman 3, Marguč 1, Kavtičnik 7 (1), Janc 6, Dolenec 1, Cingesar 2, Poteko, Miklavčič, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak, Zarabec 4 (3), Mačkovšek 1.

Tunizija: Missaoui 1 (16 obramb), Ma. Soussi, Toumi 3, Tej 2, Zaied, Bannour 5, Haj Youssef 1, Sanai 8, Boughanmi 1, Saied 2, Hosni 2, T. Jallouz, Chouiref 3, Mo. Soussi, W. Jallouz, Jaballah.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Tunizija 1 (0).
Izključitve: Slovenija 10, Tunizija 8 minut.
Rdeči karton: Tej (20.).

(STA)
Ne spreglejte