Tudi Barcelona stavi na Oblaka

Tuja nogometna prvenstva: mestni derbiji v Londonu, Rimu in Madridu.

Objavljeno
18. november 2017 01.52
afp*Oblak-ATLETICO-CHELSEA
J. S.
J. S.

Ljubljana – Le redkokatera sobota v tej sezoni ponuja navijačem tako veliko število nogometnih derbijev kot današnja. Od pol dveh do pol enajstih zvečer bodo mnogi upali na slabo vreme, veter in dež, da bi bili lahko brez »slabe vesti« prikovani pred TV zaslone in uživali v spremljanju športnih spektaklov, ki jih bodo zaznamovali tudi Slovenci.

Kolesje bosta pognala Arsenal in Tottenham, ki od leta 1909 igrata v »derbiju severnega Londona«, prav drug drugemu pa sta največja rivala. Eden največjih angleških derbijev ima bogato zgodovino, tudi današnji v času poznega kosila bi bil lahko spektakularen kot večina od njunih dosedanjih 183 srečanj.

Takoj po koncu dvoboja pred 60.000 navijači bo dobilo pozornost gostovanje Leipziga v Leverkusnu. Tekma med klubom iz »spalnega naselja« in gosti, ki sodijo med najmanj priljubljene klube v Nemčiji, ne bi bila nič posebnega, če ne bi obiskal svojega nekdanjega štadiona Kevin Kampl. Slednji bo igral pod drobnogledom, saj se je zanj ogrel novi slovenski selektor, Kampl je izrazil pripravljenost na vrnitev v reprezentanco. Leverkusen bo predal štafetno palico Parizu, kjer se bosta pomerila PSG in eno od presenečenj sezone Nantes. Slednji v tej sezoni še ni sprejel tako velikega izziva, kot ga predstavlja najbogatejši klub na svetu, toda trener Nantesa Claudio Ranieri je na klopi Leicestra že dokazal, da lahko pripravi največjo senzacijo v zgodovini športa. Dvoboj na Parku princev bo še bolj zanimiv, saj se je v majici Nantesa uspešno uveljavil Rene Krhin. Zanimivo bo spremljati, kako se bo v zvezni vrsti meril s težkokategorniki Pastorejem, Rabiotom in Verrattijem.

Sobotni vrhunec bo sledil po mraku, ko se bosta pomerila Roma in Lazio, zvečer še Atletico in Real. Rimska kluba že dolgo nista bila razigrana kot v tej sezoni. S tekmo manj zaostajata le 4 oziroma 5 točk za vodilnim Napolijem, v boju za vrh serie A pa vlada zgodovinska gneča, saj ležita vmes tudi Juventus in Inter. Četudi zabijajo gole nogometaši, velja izpostaviti trenerja rimskih rivalov. Le malokdo je verjel, da bo Eusebio di Francesco opravljeno na klopi Sassuola uspešno prenesel k Romi in je gotovo presegel pričakovanja. Enako velja za še enega nekoč odličnega igralca Simoneja Inzaghija, ki je uspešno preporodil Lazio. Oba upravičeno merita med štiri, četudi bo težko uspelo obema. Da njuna kakovost ni sporna, sta dokazala v Evropi: Roma si je v konkurenci Atletica in Chelseaja zagotovila nastop v 1/8 finala lige prvakov, Lazio si je po štirih kolih evropske lige priigral prvo mesto v skupini K.

Madridčanom kaže slabše – Real je izgubil boj za prvo mesto v skupini s Tottenhamom, Atletico bo ostal brez osmine finala LP. Tudi v španskem prvenstvu capljata za Barcelono, ob enakem zaostanku 8 točk bi le zmagovalec ostal v igri za naslov prvaka. Real Madrid premore večjo kakovost, zato Katalonci računajo, da bi slovenski reprezentant Jan Oblak lahko ustavil navezo Isco-Benzema-Ronaldo in jih osrečil z remijem ... »Naš novi štadion Wanda je spektakularen, verjamem, da nas bo ponesel do zmage. Na tekmo z Realom smo se pripravljali kot na vsako drugo ligaško preizkušnjo,« je zatrdil Oblak, ki so ga izbrali za Atleticovega igralca meseca oktobra.