Dirjali bodo, da se bo Belorusom zvrtelo v glavah

Evropski prvaki drevi v Stožicah začenjajo dolgo pot proti SP 2019 na Kitajskem, v nedeljo še s Španijo v Burgosu.

Objavljeno
23. november 2017 23.12
Finalna tekma Eurobasket 2017 med Slovenijo in Srbijo v Carigradu 17.septembra 2017 [šport,košarka,Eurobasket,finale,prvaki,Carigrad,Turčija]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Potem ko je mednarodna zveza FIBA včeraj naznanila, da se bosta za organizacijo SP 2023 potegovali dve združeni kandidaturi – Argentine in Urugvaja ter Indonezije, Japonske in Filipinov –, bo 32 evropskih reprezentanc danes odigralo prve tekme kvalifikacij za mundial 2019. Na Kitajsko bo potovalo 12 moštev s stare celine, med katerimi bi se že skoraj morala najti zmagovalka eurobasketa – Slovenija.

Brez Gorana Dragića, Luke Dončića, Anthonyja Randolpha, Eda Murića, Alekseja Nikolića in Zorana Dragića bodo izbranci selektorja Rada Trifunovića drevi ob 20.30 v Stožicah uvodoma gostili precejšnjo neznanko. Belorusija se namreč še nikoli ni uvrstila na večje mednarodno tekmovanje, prav tako pa se še nikdar ni pomerila z našimi košarkarji. Tudi njeni zadnji dosežki sprožajo mešane odzive. V predkvalifikacijskem krogu za SP so Belorusi iztržili le eno zmago v štirih nastopih – dvakrat so izgubili z Bolgarijo in si razdelili izkupiček s Portugalsko – zato pa so se bolje odrezali v lanskih kvalifikacijah za letošnje EP. V svoji skupini so po enkrat premagali vsakega tekmeca – Poljsko, Estonijo in Portugalsko –, še posebej pa je odmeval njihov uspeh na gostovanju v Torunu. Poljake, s katerimi je Slovenija bila trdo bitko na eurobasketu, so ugnali kar s 76:57.

»Pogledali smo si posnetke nastopov Belorusov v zadnjih predkvalifikacijah. Na prvi pogled delujejo kot resno moštvo, saj imajo visoke centre in krilne košarkarje ter spretne branilce. Igrajo pa precej drugače kot večina reprezentanc, nenehno na robu osebne napake. Prepričan sem, da jim ne bo ustrezal naš slog in da se bodo izgubili v prostoru, ko bodo začeli naši fantje teči okoli njih in jih begati s hitrimi akcijami. To bo naša prednost, vendar le, če ne bomo podcenjevali tekmecev, ki se bodo poskusili dokazati proti asom, ki so jih občudovali septembra. Seveda pa ne bomo pozabili, da smo evropski prvaki, samozavesti se ne mislimo odreči. Naš cilj v prvem krogu kvalifikacij je zmagati na vseh tekmah,« napoveduje Rado Trifunović.

Drevi in tudi v nedeljskem dvoboju s Španijo v Burgosu bodo pod drobnogledom predvsem Matic Rebec, Luka Rupnik in Žan Mark Šiško, ki bodo morali zapolniti veliko vrzel na mestu organizatorja igre. Kajpak pa tudi Sašo Zagorac, Vlatko Čančar in Blaž Mahkovic, ki se bodo menjavali v vlogi krilnega centra. Delo jim lahko veliki meri olajšajo reprezentančni rutinerji, novi kapetan Gašper Vidmar, Klemen Prepelič in Jaka Blažič, ki dobro poznajo pot do uspeha. Slovenska reprezentanca je nazadnje okusila poraz v uradnem dvoboju 12. septembra 2015 v osmini finala EP z Latvijo, odtlej pa je nanizala kar 15 zaporednih zmag. V dobrih 26 mesecih je okusila le pripravljalne poraze s Črno goro, Hrvaško, Izraelom in Turčijo. A ne kaže pozabiti, da jo na poti do četrte zaporedne uvrstitve SP skupno čaka kar 12 tekem. Zato se ne bo smela zanašati zgolj na hitrost, temveč bo potrebovala tudi visoko raven vzdržljivosti.

V drugi tekmi v skupini A se bosta drevi ob 20. uri v Podgorici pomerili Črna gora in Španija.