Agro Podjetnik

Grajske mesnine osvajajo gurmane tudi na Hrvaškem

Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
21.09.2017 19:53
Čas branja: 3 min
Grajske mesnine osvajajo gurmane tudi na Hrvaškem
Borut Florjančič, direktor KZ Sevnica, je zadovoljen z 10-odstotno rastjo prodaje Grajskih mesnin v zadnjem letu.

Leto 2013 je bilo za Kmečko zadrugo Sevnica (KZ Sevnica) prelomno, saj so pod novim direktorjem Borutom Florjančičem prenovili poslovanje celotne zadruge. Takrat se je tudi rodila blagovna znamka Grajske mesnine, ki poleg svežega mesa in tradicionalnih kmečkih mesnin vključuje tudi posebne delikatese za sladokusce – mesnine krškopoljskega pujsa, zorjeno govedino in, seveda, sevniško tradicionalno salamo, ki je njihov prodajni hit. Korak naprej so letos naredili z izvozom Grajskih mesnin na Hrvaško.

Grajske mesnine lahko razdelimo na klasične in gurmanske. Klasika so goveje meso v Posavju vzrejenih živali in tradicionalni mesni izdelki.

Tržijo izključno lokalno govedino živali, ki so se pasle na obeh bregovih Save. Za svoje mesnice in nekatere zadruge odkupujejo tudi domače slovensko svinjsko meso, »ki po okusu prekaša poceni konkurenco iz uvoza. Žal pa veliki trgovci vzgajajo kupca tako, da v mesnici povpraša po akcijski ceni, in ne po kakovosti,« ugotavlja Florjančič.

Najbolj raste prodaja sevniške tradicionalne salame

Njihove tradicionalne mesnine obsegajo domače klobase, šunke in salame, narejene po tradicionalnih postopkih, ki ne poznajo bližnjic – s soljo, poprom, dimom, česnom in veliko truda, kot radi rečejo.

Posebno mesto ima sevniška tradicionalna salama, s katero nadaljujejo lokalno zgodbo sevniških salamarjev. Ta se je začela leta 1962, ko so imeli prvo salamijado v Sevnici in tudi v Sloveniji. Sevniška tradicionalna salama je pripravljena klasično in zgolj iz izbranih kosov grobo mlete svinjine, nekaj govedine, ročno rezane slanine, soli, popra, česna in – dima. Aditivov, alergenov in ojačevalcev okusa ne uporabljajo niti pri tej niti pri drugih salamah. »Najbolj smo znani prav po sevniški tradicionalni salami, ki se lahko pohvali z najhitrejšo rastjo prodaje in prenovljeno embalažo.«

Ponujajo največ specialitet krškopoljskega pujsa

V zadnjem času so Grajske mesnine nadgradili s posebnimi delikatesami. Sem sodijo zorjeno meso ter sveže in suhe specialitete iz krškopoljskega pujsa.

»S pomočjo Društva rejcev krškopoljskih prašičev smo obudili edino avtohtono pasmo pujsa pri nas. Meso predelujemo v suhomesne izdelke, ki imajo zaradi večje vsebnosti maščobe mehko in sočno teksturo,« razlaga sogovornik. Začeli so pred leti, prve sveže in suhe specialitete so prodali za med. Krškopoljska šunka, špeh ali lardo in klobase so kaj hitro prepričali gurmane. »Res so to nišne mesnine, a prodaja tako raste, da še nas preseneča,« pravi. Tudi sveže meso krškopoljca si z velikimi koraki utira pot na krožnike.

Govedino zorijo na zraku

Vrh njihove ponudbe govejega mesa je grajska govedina. Zorijo jo izključno na zraku v nadzorovanih razmerah pri temperaturi med nič in dvema stopinjama Celzija, po treh do štirih tednih pa doseže pravo zrelost. Za kakovost mesa sta odločilni prava pasemska odbira in obdelava, zato rejce usmerjajo v vzrejo kakovostnih pasem govedi. Iz odbranih kosov govedine po procesu zorenja nastanejo sočni zrezki, ki jih uspešno prodajajo tudi vrhunskim restavracijam.

Po desetih letih spet izvažajo na Hrvaško

Grajske mesnine tržijo skoraj po vsej Sloveniji, ponujajo jih velike trgovske verige in male zasebne mesnice. Skoraj petino Grajskih mesnin pa prodajo v lastnih mesnicah in prodajalnah, kjer pod blagovno znamko »Od tukaj.si« ponujajo še domačo hrano z lokalnih kmetij. Vse pomembnejši kupec postajajo boljše restavracije, kjer prevladujejo turisti.

»Po desetletju se vračamo tudi na Hrvaško, a prvič pod znamko Grajske mesnine. Oskrbovali bomo mesarje in restavracije,« napoveduje Florjančič. Njihovo zorjeno meso že streže kuharski chef v kampu Kargita na Dolgem otoku.

Dvomestna rast prodaje Grajskih mesnin

Zadruga z Grajskimi mesninami že ustvari dobro petino prihodkov. »Naš cilj je dvomestna rast prodaje, ki jo tudi dosegamo,« je zadovoljen Florjančič. Nasploh je poslovanje v mesnopredelovalni panogi v zadnjih letih vse težje, tudi zato, ker je slovensko meso »sramotno podcenjeno«. Kljub temu sevniška zadruga pri predelavi mesa ohranja dolgoročno donosnost. Po stagnaciji prodaje v zadnjem letu spet dosegajo desetodstotno rast prodaje Grajskih mesnin.

Poleg okusa po meri kupca in stalne kakovosti pozorno izbirajo tudi embalažo, ki jo bodo prenovili z do okolja prijaznejšim pakiranjem. Borut Flojančič pohvali trgovce, ki ponujajo domačo hrano, saj si mali butični proizvajalci ne morejo privoščiti takšne promocije in oglaševanja.

Boljše leto kot lani

KZ Sevnica sodeluje s kmeti s širšega območja Posavja. Lani so od njih odkupili 3.200 glav govedi, od tega 2.450 za lastno predelavo. V obratu Grajskih mesnin ponujajo tudi storitveno klanje, lani so tako zaklali 1.300 glav živine.

Letno odkupijo in za lastne potrebe zakoljejo tudi 2.200 prašičev lokalne reje. Od tega je sto krškopoljskih pujsov. »Usmeritev v visokokakovostno domače meso in izdelke po tradicionalnih receptih je bila pravilna, saj v zadnjem letu prodaja raste,« je zadovoljen Florjančič.

Zadrugi največ prihodkov prinese trgovina. Lani so jih prizadele nizke cene kmetijskih pridelkov, a so dosegli minimalen dobiček ob 20 milijonih evrov prihodkov. Letos kaže bolje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih...

AGROBIZ
Novice
Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive 5

Toliko bi plačal Intel, ki bo zgradil tovarni računalniških čipov in procesorjev

AGROBIZ
Agro Podjetnik
(video) Spoznajte zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic (video) Spoznajte zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024

Zmagovalci so linija vložnin Domače dobrote Metka, kmetija Pr' Matevž, butična sirarna Golden Ring in Loška zadruga.

AGROBIZ
Novice
Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem

Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Tako Gruntek raste z dostavo zelenjave od njive do mize
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Tako Gruntek raste z dostavo zelenjave od njive do mize

Hrvaški startup že oskrbuje dva tisoč družin z zelenjavo v hrvaških mestih, prihodnje leto pa napovedujejo širitev na Dunaj in morda k nam.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Inovativni kmetje so zbežali od doma!
Agrobiznis
Z 11. AGROBIZNIS KONFERENCE
Agro PodjetnikJana Petkovšek Štakul Inovativni kmetje so zbežali od doma! 2

O inovativnih praksah in priložnostih slovenskega kmetijstva smo govorili na 11. Agrobiznis konferenci.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo
Agrobiznis
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo

Letos jo bodo člani zadruge Kooperativa Kristal zasejali na dobrih 300 hektarjih; pozneje bi radi postavili svoj silos in celo pražarno soje.

AGROBIZ
Novice
Kmetje z napovedanimi razbremenitvami niso zadovoljni
Agrobiznis
NoviceRedakcija Agrobiznisa Kmetje z napovedanimi razbremenitvami niso zadovoljni

Na zasedanju kmetijskih ministrov podprli spremembe, ki kmetom omogočajo večjo prožnost pri izpolnjevanju okoljskih pogojev, a kmetje niso zadovoljni.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Zamejski Slovenec Tadej Čertov čebelarjem ponuja vpogled v počutje čebel
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Zamejski Slovenec Tadej Čertov čebelarjem ponuja vpogled v počutje čebel

S prijateljem iz študijskih let Karlom Maierjem sta razvila panjsko tehtnico, ki meri temperaturo in težo panja, aplikacija pa čebelarja obvešča, kako se čebele razvijajo.