Leto 2013 je bilo za Kmečko zadrugo Sevnica (KZ Sevnica) prelomno, saj so pod novim direktorjem Borutom Florjančičem prenovili poslovanje celotne zadruge. Takrat se je tudi rodila blagovna znamka Grajske mesnine, ki poleg svežega mesa in tradicionalnih kmečkih mesnin vključuje tudi posebne delikatese za sladokusce – mesnine krškopoljskega pujsa, zorjeno govedino in, seveda, sevniško tradicionalno salamo, ki je njihov prodajni hit. Korak naprej so letos naredili z izvozom Grajskih mesnin na Hrvaško.
Grajske mesnine lahko razdelimo na klasične in gurmanske. Klasika so goveje meso v Posavju vzrejenih živali in tradicionalni mesni izdelki.
Tržijo izključno lokalno govedino živali, ki so se pasle na obeh bregovih Save. Za svoje mesnice in nekatere zadruge odkupujejo tudi domače slovensko svinjsko meso, »ki po okusu prekaša poceni konkurenco iz uvoza. Žal pa veliki trgovci vzgajajo kupca tako, da v mesnici povpraša po akcijski ceni, in ne po kakovosti,« ugotavlja Florjančič.
Najbolj raste prodaja sevniške tradicionalne salame
Njihove tradicionalne mesnine obsegajo domače klobase, šunke in salame, narejene po tradicionalnih postopkih, ki ne poznajo bližnjic – s soljo, poprom, dimom, česnom in veliko truda, kot radi rečejo.
Posebno mesto ima sevniška tradicionalna salama, s katero nadaljujejo lokalno zgodbo sevniških salamarjev. Ta se je začela leta 1962, ko so imeli prvo salamijado v Sevnici in tudi v Sloveniji. Sevniška tradicionalna salama je pripravljena klasično in zgolj iz izbranih kosov grobo mlete svinjine, nekaj govedine, ročno rezane slanine, soli, popra, česna in – dima. Aditivov, alergenov in ojačevalcev okusa ne uporabljajo niti pri tej niti pri drugih salamah. »Najbolj smo znani prav po sevniški tradicionalni salami, ki se lahko pohvali z najhitrejšo rastjo prodaje in prenovljeno embalažo.«
Ponujajo največ specialitet krškopoljskega pujsa
V zadnjem času so Grajske mesnine nadgradili s posebnimi delikatesami. Sem sodijo zorjeno meso ter sveže in suhe specialitete iz krškopoljskega pujsa.
»S pomočjo Društva rejcev krškopoljskih prašičev smo obudili edino avtohtono pasmo pujsa pri nas. Meso predelujemo v suhomesne izdelke, ki imajo zaradi večje vsebnosti maščobe mehko in sočno teksturo,« razlaga sogovornik. Začeli so pred leti, prve sveže in suhe specialitete so prodali za med. Krškopoljska šunka, špeh ali lardo in klobase so kaj hitro prepričali gurmane. »Res so to nišne mesnine, a prodaja tako raste, da še nas preseneča,« pravi. Tudi sveže meso krškopoljca si z velikimi koraki utira pot na krožnike.
Govedino zorijo na zraku
Vrh njihove ponudbe govejega mesa je grajska govedina. Zorijo jo izključno na zraku v nadzorovanih razmerah pri temperaturi med nič in dvema stopinjama Celzija, po treh do štirih tednih pa doseže pravo zrelost. Za kakovost mesa sta odločilni prava pasemska odbira in obdelava, zato rejce usmerjajo v vzrejo kakovostnih pasem govedi. Iz odbranih kosov govedine po procesu zorenja nastanejo sočni zrezki, ki jih uspešno prodajajo tudi vrhunskim restavracijam.
Po desetih letih spet izvažajo na Hrvaško
Grajske mesnine tržijo skoraj po vsej Sloveniji, ponujajo jih velike trgovske verige in male zasebne mesnice. Skoraj petino Grajskih mesnin pa prodajo v lastnih mesnicah in prodajalnah, kjer pod blagovno znamko »Od tukaj.si« ponujajo še domačo hrano z lokalnih kmetij. Vse pomembnejši kupec postajajo boljše restavracije, kjer prevladujejo turisti.
»Po desetletju se vračamo tudi na Hrvaško, a prvič pod znamko Grajske mesnine. Oskrbovali bomo mesarje in restavracije,« napoveduje Florjančič. Njihovo zorjeno meso že streže kuharski chef v kampu Kargita na Dolgem otoku.
Dvomestna rast prodaje Grajskih mesnin
Zadruga z Grajskimi mesninami že ustvari dobro petino prihodkov. »Naš cilj je dvomestna rast prodaje, ki jo tudi dosegamo,« je zadovoljen Florjančič. Nasploh je poslovanje v mesnopredelovalni panogi v zadnjih letih vse težje, tudi zato, ker je slovensko meso »sramotno podcenjeno«. Kljub temu sevniška zadruga pri predelavi mesa ohranja dolgoročno donosnost. Po stagnaciji prodaje v zadnjem letu spet dosegajo desetodstotno rast prodaje Grajskih mesnin.
Poleg okusa po meri kupca in stalne kakovosti pozorno izbirajo tudi embalažo, ki jo bodo prenovili z do okolja prijaznejšim pakiranjem. Borut Flojančič pohvali trgovce, ki ponujajo domačo hrano, saj si mali butični proizvajalci ne morejo privoščiti takšne promocije in oglaševanja.
Boljše leto kot lani
KZ Sevnica sodeluje s kmeti s širšega območja Posavja. Lani so od njih odkupili 3.200 glav govedi, od tega 2.450 za lastno predelavo. V obratu Grajskih mesnin ponujajo tudi storitveno klanje, lani so tako zaklali 1.300 glav živine.
Letno odkupijo in za lastne potrebe zakoljejo tudi 2.200 prašičev lokalne reje. Od tega je sto krškopoljskih pujsov. »Usmeritev v visokokakovostno domače meso in izdelke po tradicionalnih receptih je bila pravilna, saj v zadnjem letu prodaja raste,« je zadovoljen Florjančič.
Zadrugi največ prihodkov prinese trgovina. Lani so jih prizadele nizke cene kmetijskih pridelkov, a so dosegli minimalen dobiček ob 20 milijonih evrov prihodkov. Letos kaže bolje.