Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 28.10.2016 09:32:39

Wada opozorila na hude napake med testiranji v Riu

Svetovna protoidopinška agencija Wada je v neodvisnem poročilu obtožila Mednarodni olimpijski komite (Mok) za "resne napake" med zbiranjem dopinških vzorcev športnikov, ki so tekmovali na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

V poročilu, ki ga je izdelal neodvisni opazovalec v Montrealu, so pri Wadi zapisali, da osebje, ki je v Riu izvajalo dopinške teste, ni imelo ključnega znanja in ustreznega treninga, v Riu so se delavci spopadali s pomanjkanjem opreme za testiranje in tudi samo načrtovanje dopinških testov med igrami naj bi bilo neustrezno.

V poročilu še piše, da nad nekaj hudimi napakami organizatorji resda niso imeli nadzora, druge pa so bile posledica varčevanja - tako znižanja proračuna kot zmanjševanja osebja. Wada je ob tem še zapisala, da bi moralo imeti osebje, ki izvaja dopinške teste, še zlasti nadzorniki, ki spremljajo športnike med testi, boljši trening oziroma ustreznejšo izobrazbo. "Neizobraženo in neizkušeno osebje ne bi smelo delati na olimpijskih igrah," je zapisala Wada.



"Na takšen način se omaja zaupanje športnikov v ustrezen protidopinški program in ponuja priložnost za izkušene in brezvestne športnike, ki želijo zlorabljati sistem in manipulirati z dopinškim nadzorom," je še zapisala Wada.

Kljub nekaj resnim napakam pa je Wada pohvalila osrednji protidopinški laboratorij v Riu in dejala, da ima bogato zapuščino za protidopinško gibanje po vsej Južni Ameriki. "Navkljub težavam z osebjem, z omejenimi viri ter drugim logističnim napakam je treba pohvaliti zlasti prostovoljce, ki so opravili izjemno delo," je dejal predsednik neodvisne komisije Jonathan Taylor.

Značke: wada, doping

Članki iz rubrike