KOŠARKA

Luka Dončić osvojil vse, jeseni pohod na NBA

Madridski Real posegel po jubilejni deseti lovoriki v evroligi.
Fotografija: Luka Dončić se je vrnil na novinarsko konferenco, ker je tam pozabil lovoriko MVP. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Luka Dončić se je vrnil na novinarsko konferenco, ker je tam pozabil lovoriko MVP. FOTO: Drago Perko

BEOGRAD – Evropa in košarka imata novega kralja. To je na 17. finalnem turnirju evrolige postal 19-letni Luka Dončić, ki je v Beogradu postavil epsko piko na i svoji evropski karieri in naznanil skorajšnji odhod v ZDA. V Srbiji, gostitelji so se izkazali kot izjemni prireditelji, kar jim je priznal tudi vodja evrolige Jordi Bertomeu, je bilo vse pripravljeno za Lukovo slavje. A je moral dobro odigrati njegov klub Real, svoje pa dodati Luka.

Agresivni Fener

Dončiću ni bilo lahko v finalu, saj mu poraženi Fenerbahče ni dal dihati. Na Luki se je zvrstilo kar nekaj košarkarjev. »Vsi vemo, kdo in kaj je Fenerbahče, vodi pa ga izjemni trener Željko Obradović. Jasno mi je bilo, da nas čaka težko delo, da me ne bodo ravno šparali v napadu,« je Dončić namenil nekaj besed finalu, ki ga je Real dobil s 85:80. To je 10. lovorika kraljevega kluba v evroligi.

»Vse skupaj je neverjetno. Brez besed sem,« je ob misli na evroligaško krono odvrnil Dončić. Sapo mu je vzelo tudi naštevanje vseh lovorik, ki jih je pobral v Beogradu in pred devetimi meseci na evropskem prvenstvu v Turčiji. »Dva finala, dva naslova. Prvi s Slovenijo, drugi zdaj z Realom. To je res neverjetno,« je na glas razmišljal Dončić, ki je slavil zavit v zastavo skupaj z reprezentančnim kolegom Anthonyjem Randolphom. Spomnil se je tudi navodil, ki mu jih je dajal trener Pablo Laso med tekmo. »Delaj, delaj, delaj!« so besede, ki so odzvanjale Donćiću v glavi še dve uri po tekmi, ko je prišel pred okoli 100 novinarjev, ki so željno čakali, kaj bo povedal čudežni deček košarke.

»Veliko priznanj se je nabralo. Dve sta tu, tri so že v hotelu v kovčku, ki bo zelo težak na poti domov,« je dejal Luka in se pomudil pri še zadnjih 22 sekundah tekme, ki jih je zaradi pete osebne napake preživel na klopi. »Prej smo naredili posel, potem sem moral na klop. Precej bolj živčen sem bil tam kot na igrišču. Sekunde so se vlekle kot minute. Čakal sem, navijal in upal, da bomo imeli dovolj prednosti. Imeli smo jajca, uspelo nam je! Ni pa bilo lahko, na strani Fenerbahčeja je bila tudi domača publika,« je opisal zadnje trenutke na svoji jubilejni 80. tekmi v evroligi.

Za Argentinca

Bolj ali manj je jasno, da je bilo to skoraj zagotovo zadnje Dončićevo dejanje v evroligi. Stara celina je postala premajhna, Amerika in liga NBA čakata na junaka iz Ljubljane. »Ne bi zdaj o tem, rad bi se veselil s soigralci,« je odvrnil Luka, ki mu je jasno, da je napočil čas za slovo od Evrope, kjer je dokazal, da mu ni enakega.

O Luki so se včeraj razpisali tudi srbski mediji, prednjačil je Sportski Žurnal, ki ga je uvrstil na naslovnico in zapisal: »Kralj Luka.« Izvedeli smo tudi, da je cela ekipa čakala Dončića in Filipeja Reyesa. Za srbske medije je Luka razkril, da zmago posveča tudi nekdanjemu Realovemu asu, Argentincu Andresu Nocioniju. »Chapo je bil pravi šef. Izredna osebnost, vedno mi je bil na voljo. Pravi maestro. Po finalu mi je čestital, po polfinalu pa mi je napisal nekaj nasvetov. Ta pokal je tudi zanj!« je Dončić razkril, kako tesno je bil povezan z Nocionijem, ko je ta še igral v Madridu, ki ga je zapustil lani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije