Avto
371 ogledov

Žalostna novica za ljubitelje lade niva

Žurnal24 main
Iz Toljatija v Rusiji prihaja žalostna novica. Umrl je Peter Prusov, oče legendarnega vozila VAZ 2121, bolj znanega pod imenom lada niva. Star je bil 76 let. Novico so sporočili iz ruskega avtomobilskega velikana Avtovaz.

Peter Prusov je bil vsekakor človek z vizijo. Na trg je ponudil SUV, ki danes predstavljajo najbolj prodajan segment vozil v Evropi. Umrl je skoraj natanko 40 let zatem, ko so predstavili prvo lado nivo. Proizvedli so več kot 2,5 milijona primerkov, na nekaterih trgih pa jo je možno kupiti še danes.

Peter Prusov je leta 1972 postal glavni oblikovalec na projektu VAZ-2121 "nova". Sodeloval je tudi pri razvoju številnih drugih modelov Avtovaza. Tako je bil med leti 1998 in 2003 vodja oblikovanja. Sodeloval je pri snovanju vozil samara 2, družinskih vozil kalina in pri številnih konceptnih vozilih.

5. aprila 40. obletnica prvega modela

Peter Prusov | Avtor: Youtube Youtube
Leta 2003 se je upokojil. Zanimivo je, da se je letos februarja ponovno vrnil v podjetje kot svetovalec za področje osebja in socialne politike.

"Peter M. je bil velik človek, oblikovalec prvega SUV vozila z „monocoque“ načinom gradnje, legendarnega modela VAZ 2121 niva, ki ga danes poznamo kot lada 4x4. To je v Rusiji in tudi v tujini še danes izjemno priljubljen avtomobil. Na žalost ni dočakal 40. obletnice prvega proizvedenega vozila, ki jo bomo praznovali 5. aprila," so besede predsednika Avtovaza Nicholasa Mora javnosti prenesli iz podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.