Prvak evrolige v metropoli najboljših v Evropi

Košarka: Petrol Olimpija bo drevi gostila Fenerbahče, v četrtek pa v superpokalni bitki s Krko odprla tekmovalno sezono.

Objavljeno
25. september 2017 00.00
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Medtem ko si nacionalne zveze iz Španije, Grčije, Italije, Rusije, Turčije in Nemčije prizadevajo, da bi lahko v kvalifikacijah za SP 2019 igrali tudi košarkarji iz evrolige, in napovedujejo, da bodo z vsemi sredstvi zaščitili svoje interese, je pred vrati nova klubska sezona. V deželi evropskih prvakov bo imela zanimivo otvoritev: drevi ob 20. uri se bo namreč s Petrolom Olimpijo v Stožicah pomeril šampion evrolige in Turčije Fenerbahče.

Slovenskemu ligaškemu in pokalnemu prvaku bo pripadla prijetna čast, da bo v pripravljalnem dvoboju gostil tako uglednega tekmeca. Fenerbahče je resda doživel nekaj sprememb, saj so se Bogdan Bogdanović (Sacramento), Ekpe Udoh (Utah) in Anthony Bennett (Phoenix) preselili v ligo NBA, Pero Antić pa k Crveni zvezdi, toda trener Željko Obradović se je potrudil, da bi dobil ustrezne zamenjave. Prepričan je, da jih je dobil v Bradu Wanamakerju (lani Darušafaka), Jasonu Thompsonu (Shangdo), Sinanu Gülerju (Galatasaray), Marku Guduriću (Crvena zvezda) in Nicoli Melliju (Bamberg).

Moštvo iz Istanbula je minuli konec tedna nastopilo na turnirju v Zadru brez Bobbyja Jacksona in Nikole Kalinića, ki sta zaradi poškodb izpustila EP, ter Jamesa Nunnallyja, saj je v ZDA zaradi rojstva otroka. Ob petkovem porazu z Bambergom z 89:90 po dveh podaljških (Aleksej Nikolić ni bil v postavi Nemcev) nista igrala Gudurić in Kostas Sloukas (Thompson je dosegel 15 točk, Wanamaker 17, Luigi Datome 17 in Jan Vesely 12), ob sobotni zmagi nad Himkijem s 76:65 pa so se izkazali Sloukas (15), Melih Mahmutoglu (11), Wanamaker (10) in Datome (10).

Petrol Olimpija bo drevi odigrala že enajsti testni dvoboj. Doslej je dosegla šest zmag (nad Heliosom, Zadrom, Pinarjem Karsiyako, Clujem, Körmendom in Torinom), doživela tri poraze (z Gaziantepom, Cedevito in Nižnim Novgorodom) in remizirala z Mitteldeutscherjem. V zadnjih treh nastopih je že nastopila v popolni zasedbi, torej tudi z branilcem Talorjem Battlom, ki se je izkazal s povprečjem 18 točk. Danes se bodo občinstvu predstavili še center Jordan Morgan, branilec Roko Badžim ter povratniki Erjon Kastrati, Jan Špan in Bojan Radulović, ki bodo v novi sezoni v pomoč staroselcem Gregorju Hrovatu, Devinu Oliverju, Janu Barbariču in Draženu Bubniću.

Košarkarje trenerja Gašperja Okorna kmalu po stožiškem spektaklu čaka natrpan spored na evropski, regionalni in slovenski sceni. Že v četrtek ob 19. uri bodo v Tivoliju odigrali dvoboj za slovenski superpokal s Krko. Konec tedna pa se bo odprla vrata liga ABA, po novem z 12 moštvi (le enim iz Slovenije) in novim pokroviteljem Mydom, ki bo v osmih letih priskrbel 15 milijonov evrov. Petrol Olimpija bo v 1. kolu gostila Igokeo v ponedeljek in nato nabirala moči za začetek skrčene slovenske lige Nova KBM z desetimi udeleženci, saj jo že štiri dneve pozneje čaka mestni derbi z novim prvoligašem Ilirijo, nato pa bo misli začela usmerjati tudi na štart Fibine lige prvakom, ki jo bo odprla 11. oktobra z gostovanjem pri Strasbourgu.

Vmes bodo dejavna tudi druga slovenska moštva. Sixt Primorska bo od srede do petka nastopila v Laktaših v kvalifikacijah za novoustanovljeno 2. ligo ABA ter tako kot Vršac, Sutjeska in Široki Brijeg poskusila osvojiti eno od dveh prvih mest na turnirju, ki vodita v glavni del tekmovanja. Mesto v njem imata zajamčena Rogaška (v 1. kolu bo 11. oktobra gostovala pri Teodu Tivatu) in Krka (začela bo doma proti Lovčenu), za razliko od regionalnih prvoligašev pa ju tekme čakajo ob sredah.

Pari 1. kola 1. lige ABA – petek, 29. t. m.:
Cedevita – FMP (18), MZT – Partizan (20); sobota, 30. t. m.: Crvena zvezda – Mornar (19), Budućnost – Zadar (21); nedelja, 1. oktobra: Mega Bemax – Cibona (19); ponedeljek, 2. oktobra: Petrol Olimpija – Igokea (21).

1. kolo lige Nova KBM – petek, 6. oktobra: Petrol Olimpija – Ilirija; sobota, 7. oktobra: Šenčur GGD – Krka, Rogaška – Helios Suns, Zlatorog – Tajfun, Sixt Primorska – Hopsi Polzela.