NA VSE ALI NIČ

Zlatko Zahović: Ponižno, delovno in borbeno

Objavljeno 26. julij 2017 10.25 | Posodobljeno 26. julij 2017 10.27 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora pred dvobojem s Hafnarfjördurjem.

Mariborčani načrtujejo novo evropsko nogometno veselico v Ljudskem vrtu. Foto: Jure Eržen

MARIBOR – Če nogometaši Maribora ne premagajo islandskega prvaka Hafnarfjördurja, si ne zaslužijo evropske jeseni ne v ligi prvakov ne v ligi Evropa. To je tihi konsenz privržencev vijoličnih, ki seveda pričakujejo, da bodo njihovi ljubljenci že danes ob 20.20 v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov vzeli pošteno mero Islandcem. Slaba predstava na povratni tekmi z Zrinjskim je že preteklost, prav tako porabljena energija v sobotni tekmi s Triglavom v Kranju, kjer so varovanci trenerja Darka Milaniča zaostanek 0:2 zasukali v zmago s 3:2. Milanič danes po vsej verjetnosti ne bo imel na voljo štoperja Aleksandra Rajčevića, ki ima poškodovano mišico. Zato bo ob Marku Šulerju igral Jean-Claude Billong, ki igra vse bolje. Vezist Marwan Kabha nima večjih težav s stegensko mišico, zaradi katere je na Gorenjskem predčasno zapustil igrišče.

Ambiciozni Islandci

5 zadnjih evropskih tekem v Ljudskem vrtu Maribor ne pozna poraza.

Vse je torej nared, da Maribor hitrim, agresivnim in nepopustljivim Islandcem pokaže svojo kakovostno premoč. V Ljudskem vrtu športni direktor Zlatko Zahović stavi tudi na taktično kulturo domače zasedbe. »Morali bomo izraziti kakovost, ki jo imamo, in biti tehnično na neprimerno višji ravni. Igramo proti nasprotniku, ki je bil za večino poznavalcev označen kot dober žreb. Ko analiziraš vse njihove evropske tekme, pa opaziš, da jih v zadnjih dvobojih nihče ni izločil z več kot golom razlike v skupnem seštevku. Nekateri so šli naprej celo zaradi gola več v gosteh. Zato velja opozorilo, da je islandski nogomet v ekspanziji. Hafnarfjördur je najuspešnejši islandski klub zadnjega obdobja, od trinajstih zadnjih naslovov državnega prvaka jih ima osem,« je previden Zahović. Islandski prvak ima v svojih vrstah tudi vezista in napadalca iz Škotske, branilca iz Malija in vratarja s Ferskih otokov. Od tam je bil tudi njihov tekmec Vikungur v drugem krogu kvalifikacij, ki so ga izločili s skupnim izidom 3:1. Moštvo trenerja Heimirja Gudjonssona, ki je na klopi od leta 2008, letos ne blesti v domačem prvenstvu, a ostaja ambiciozno. Zato so pod Pohorje prispeli že v nedeljo, da se aklimatizirajo na vroče podnebje. Zahović poudarja: »Tokrat moramo biti v pričakovanju dvoboja ponižni, delovni, borbeni, saj nas čaka nasprotnik, ki si zasluži spoštovanje. Edini način, da zmagamo, je obdržati taktično kulturo in igrati tehnično bolje kot proti Zrinjskemu. Prepričan sem, da tudi bomo. In da bomo skupaj z našimi navijači doživeli še lep evropski večer. Tokrat v drugačni izvedbi, ko ne bomo pozabili osnovnih načel: ponižno, delovno, spoštljivo.« Tako ni več slišati napovedi o zmagi s 3:0, kot se je širokoustil Valon Ahmedi pred povratno tekmo z Zrinjskim. Zanimivo bo videti, ali bodo njegovi fantje povsem dojeli to sporočilo. Tekmo bo sodila latvijska ekipa z Andrisom Treimanisom na čelu. 


Igra za milijone evrov

Če Mariborčani izločijo Hafnarfjördur, bodo šli v play off za uvrstitev v skupinski del lige prvakov. V primeru, da bi bili uspešni tudi na tej stopnički, bi se jim odprla vrata nogometnega raja in zaslužek več kot 15 milijonov evrov. V primeru, da bi vijolični izpadli v play offu za LP, jim preostane igranje v skupinskem delu lige Evropa. Uvrstitev vanjo bi jim prinesla zaslužek v višini več kot 6 milijonov evrov.



 

Deli s prijatelji