V ligi štirih hitrosti najbolje kaže Olimpiji

Danes in jutri še zadnjih pet tekem osmine finala pokala Nogometne zveze Slovenije.

Objavljeno
19. september 2017 02.24
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija 23, Maribor 21 ... Triglav 4, Ankaran Hrvatini 3. Po prvih 45 tekmah od 180 v 27. državnem prvenstvu v nogometu so ključne tekmovalne neznanke na pol že razrešene. Vodilni dvojec z vrha in dvojec z dna bosta med seboj odločala o naslovu prvaka in o tem, kdo bo neposredno izpadel v 2. slovensko nogometno ligo.

»Po dveh evropskih porazih na začetku sezone smo bili psihično nestabilni. Toda od prve tekme naprej smo se dvigovali in zdaj smo prvi. Imamo rezerve, nekaj igralcev ni povsem pripravljenih. Kakovostne predstave so nam dvignile samozavest. Prvi del sezone želimo sklenilti na vrhu lestvice, potem pa bomo poskušali odpraviti še pomanjkljivosti.« Tako je strnil oceno poletnega dela sezone trener Olimpije Igor Bišćan, Zagrebčan ima veliko razlogov za optimizem. Olimpijo pod njegovo taktirko odlikuje stabilnost v igri. Kapetan Branko Ilić je izpostavil še tekmovalnost na treningih, red in disciplino, ki omogočajo ustrezno selekcijo in hkrati tekmovalnost znotraj moštva, v katerem se v ospredje in v novega verjetnega »milijonarja« prebija najdragocenejši fant Issah Abass.

Olimpijina pozitivna podoba je nekaj najboljšega, kar so si lahko zaželeli v vijoličnem taboru. Maribor je resda nekoliko presenetljivo prišel v priviligiran položaj, kot na Štajerskem radi povedo, kadar zaostajajo za Ljubljančani, in tekmuje na dveh zahtevnih frontah. Da vijolične tudi zeleno-beli tekmeci silijo k še bolj zavzetemu delu in boljšim predstavam. Toda hkrati so Mariborčani ujetniki lastnega uspeha. Ne smejo si privoščiti niti kanček počitka ali ležernosti, saj jim bodo Ljubljančani takoj ušli in si glede na razmerja sil v ligi priigrali domala neulovljivo prednost. Zdajšnji dve točki sta malo, toda ob nemoči Gorice in Domžal je možnosti za ljubljanske spodrsljaje veliko manj, kot v prejšnji sezoni.

Moštvi Gorice in Domžal sta v uvodnem delu sezone plačali davek za evropske tekme. Zaradi tega in zavoljo preživetja ter prodaje tržno najbolj zanimivih igralcev sta izgubili stik z vodilnima ter dopustila tekmecem za njima, da upajo na presenečenje. Toda ne bo ga. Tako kot sta Olimpija in Maribor razred za sebe na vrhu, sta Gorica in Domžale tik pod njim, pa čeprav izkupiček točk ne kaže realnega razmerja napram preostalim tekmecem iz tretjega kakovostnega razreda Rudarju, Krškemu, Celju in Aluminiju.

Prva četrtina prvenstva je ponudila privlačne tekme, a tudi poglobila razliko med najboljšimi. Liga ni le tekmovanje dveh hitrosti, marveč treh ali kar štirih. Navkljub slabostim in ob vse večjem prilivu tujih igralcev pa je lepo videti, da se v ospredje prebija kar nekaj mladih in nadarjenih nogometašev.