Članki

Slovenija Evropski komisiji obeta prodajo Elana do konca leta

Po besedah PDP, večinskega lastnika, Elan v letošnjem letu sicer posluje dobro
08.09.2014 15:10
Čas branja: 2 min

Ministrstvo za finance je v petek Evropi komisiji poslalo pismo, v katerem jo obvešča o stanju izvršitve njenega sklepa glede izterjave pomoči od družbe Elan. V pismu so navedena dodatna pojasnila glede poteka prodajnega postopka družbe Elan, ki bi bil lahko končan do konca leta.

Po podatkih ministrstva je bil komisiji podrobno predstavljen celoten postopek prodaje od 15. julija 2013. S tem dokazujejo, da je bil postopek odprt in transparenten ter usmerjen k cilju prodaje Elana in hkratnemu vračilu pomoči. Prodajni postopek še vedno poteka, saj se prodajalci trenutno pogajajo s potencialnimi investitorji.

Ali bo prodaja uspešna, bo znano do konca oktobra

Predvidoma do konca oktobra naj bi bilo znano, ali bo prodaja Elana kateremu izmed investitorjev uspešna. "Glede na dejstvo, da so investitorji večinoma tudi že izvedli skrbni pregled, lahko realno pride do zaključka transakcije do konca leta 2014 in posledično tudi do vračila pomoči," so poudarili na ministrstvu.

Odgovor na zahtevo Evropske komisije po vračilu nedovoljene državne pomoči, ki so ga na ministrstvu pripravili v sodelovanju z udeleženci v postopku prodaje, je tako Slovenija komisiji posredovali že nekaj dni pred rokom, ki bi se iztekel v torek.

Spomnimo

Kot je znano, je Evropska komisija septembra 2012 odločila, da je dokapitalizacija Elana v višini deset milijonov evrov predstavljala nedovoljeno državno pomoč. Slovenskim oblastem je zato naložila, naj od Elana izterja ta znesek skupaj z obrestmi.

Slovenija je Bruselj obvestila, da Elan zaradi zahtevnih finančnih razmer načeloma ne more vrniti pomoči. Vračilo bi omogočila šele privatizacija Elana, ki bi mu nov lastnik zagotovil tudi svež kapital.

Ker do privatizacije Elana ni prišlo in sta od prve odločitve komisije minili že skoraj dve leti, je komisija avgusta slovenskim oblastem sporočila, da mora v kratkem priti do vračila pomoči. V primeru nezmožnosti vračila pa naj bi šla družba v likvidacijo in bi sredstva vrnila v okviru tega postopka.

Iz Bruslja so Ljubljano pozvali k hitremu ukrepanju, sicer se bo treba premakniti v fazo likvidacije, v Sloveniji pa so pojasnili, da se sedaj prodajni postopek Elana, ki je bil enkrat že tik pred zaključkom, znova bliža koncu.

Interes PDP je, da Elan obstoji

"Interes PDP, kot večinskega lastnika Elana je, da družba dolgoročno obstoji na trgu in da pridobi investitorja, ki ji bo zagotovil dolgoročno vzdržne vire financiranja in obenem potrebna finančna sredstva, s katerimi bo družba lahko poravnala obveznosti iz naslova prejete nedovoljene državne pomoči," je poudarila izvršna direktorica PDP Metka Kandrič.

V Elanu ob tem pojasnjujejo, da družba dobro posluje. Elan je tako letos v primerjavi z lanskim letom za 19 odstotkov povečal prihodke. Pozitiven je tudi denarni tok in v Elanu načrtujejo, da bodo letošnje leto zaključili v pozitivnih številkah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
Avto
Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode
Avto
AvtoMiloš Milač Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode

Kot kaže, bo spet uspešna, a na vse bolj skromni osnovi razreda klasičnih limuzin in karavanov, ki se umikajo športnim terencem.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

FINANCE
Avto
Citroën razkriva sedemsedežni SUV C3 aircross
Avto
AvtoMiloš Milač Citroën razkriva sedemsedežni SUV C3 aircross

Novi C3 aircross je krepko zrasel, dolg je 4,39 metra in ponuja tri sedežne vrste. Poleg bencinskega bo na voljo tudi elektropogon.

FINANCE
Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda
OGLAS
Finance
Finance PR Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda (OGLAS)

Izdali so tudi svojo drugo knjigo, ki predstavlja prodajni model, ki sicer temelji na raziskavi prodajalcev v turistični dejavnosti, a ga je mogoče uporabiti tudi za prodajo drugih storitev.