Izraelci vnovič upajo, da jo bodo zagodli Sloveniji

Slovenska reprezentanca danes ob 15. uri v Tel Avivu proti enemu od možnih tekmecev v osmini finala eurobasketa, jutri s Turčijo.

Objavljeno
17. avgust 2017 23.59
Randolph Antony. Košarka Slovenija in Rusija. Rogaška Slatina, 30. julij 2017 [Košarka,Slovenija,Rusija,Rogaška Slatina]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Domala vso staro celino je prekrižarila slovenska košarkarska reprezentanca od svoje ustanovitve, v pričakovanju 13. nastopa na evropskem prvenstvu pa je prvič obiskala še Izrael. V Tel Avivu jo danes ob 15. uri čaka dvoboj z domačo izbrano vrsto, jutri ob 19. uri pa še s turško.

Naslednja tekmeca Slovenije imata kar nekaj skupnih točk. Oba že dolgo nastopata na evropskih prvenstvih in sta osvojila po eno srebrno kolajno – Izraelci so pred svojim 29. eurobasketom že skoraj pozabili na podvig iz leta 1979, Turkom je odličje iz leta 2001 nekoliko bližje –, a se že lep čas ne moreta vrniti med najboljše. Obe državi sta gostiteljici letošnjega prvenstva in sta temu primerno ambiciozni, na obe pa imajo naši košarkarji neprijetne spomine. Z Izraelci so se denimo trikrat spopadli na EP in vselej izgubili, tudi v zadnjem soočenju obeh moštev v odločilnem repešažu leta 2003 na Švedskem. Turčija je drugačna zgodba, saj v dvobojih celinskih prvenstev zaostaja za Slovenijo kar z 0:4, a jo je dvakrat izločila na mundialih. V četrtfinalu leta 2010 v Istanbulu kar s 95:68, od tedaj pa sta se zasedbi srečevali le še v pripravljalnem obdobju.

»V Tel Avivu nas čaka še močnejši turnir kot v Opatiji. Ker nam bo počasi začelo zmanjkovati časa za uigravanje, stremimo, da bi vsak dan igrali bolje. Radi tekmujemo, zato se veselimo dvoboja z Izraelom, ki ima nedvomno kakovostno moštvo. Nastopil bo doma in vemo, da ima glasne navijače, navsezadnje pa bo zanj turnir generalka pred EP, v katerem bo gostil skupino B, iz katere bo prišel naš tekmec v načrtovani osmini finala. Tudi Turčija je vedno neugodna, saj ima velik nabor dobrih košarkarjev,« ocenjuje Klemen Prepelič, ki se je letos prebil v udarno slovensko peterko, v dosedanjih pripravljalnih dvobojih pa je bil tretji strelec moštva (povp. 10) za Luko Dončićem (17,4) in Edom Murićem (12). Bolj kot pri metih za dve točki (3:11) pa se je izkazal pri trojkah (7:20 ali 35 %), vendar tudi v tej prvini krepko zaostaja za Dončićem (16:29 – 55 %). Kje so torej meje slovenskega čudežnega dečka?

»Takšen košarkar se rodi vsakih tisoč let. Kar ne morem verjeti, da je Luka star šele 18 let, saj ni le odličen košarkar, temveč se tudi zelo odraslo obnaša. Je zelo odgovoren in nisem še videl nikogar, ki bi tako užival v igri. Njegove poteze izžarevajo veliko lahkotnost, prav ničesar ne počne na silo, zgolj z občutkom. Potreboval bo le srečo z zdravjem, zato mu od srca privoščim, da bi se ga poškodbe izogibale. Za vse drugo bo poskrbel sam in postal eden od najboljših košarkarjev v Evropi ali celo na svetu,« soigralca hvali Murić.

Izrael, 10. na EP 2015, je bil v minulih tednih najbolj dejaven med vsemi 24 reprezentancami, saj je odigral že osem testnih tekem. Edina poraza je doživel ob začetku niza proti Španiji, ko sta obe zasedbi igrali z rezervisti, nato je po dvakrat ugnal Romunijo in Veliko Britanijo, po enkrat pa Finsko in Rusijo v gosteh z 79:71. V St. Peterburgu so se izbranci selektorja Ereza Edelsteina, ki je v minuli sezoni vodil telavivski Maccabi zgolj nekaj prvih mesecev, prepričali, da lahko dobro igrajo tudi na dan počitka njihovega prvega zvezdnika Omrija Casspija. Krilnega košarkarja z osemletnimi izkušnjami iz lige NBA in novega člana prvaka Golden Stata so namreč zelo dobro nadomestili izkušeni Lior Eliyahu, Yogev Ohayon, Yotam Halperin, Guy Pnini, naturalizirani ameriški center Richard Howell in predvsem visoki branilec Shawn Dawson, rojen v Eliatu na skrajnem jugu Izraela.

Turki, 14. pred dvema letoma v Lillu, delujejo precej manj prepričljivo. Odigrali so tri ogrevalne tekme ter ugnali Švico, na turnirju v Cagliariju pa izgubili s Finsko (88:93) in z Italijo (53:73). Ob visokem porazu je več kot deset točk zmogel le branilec Furkan Korkmaz (14), v prejšnji sezoni soigralec Eda Murića in Gašperja Vidmarja pri Banvitu, odslej pa član Philadelphie 76ers. Kot da se drugi košarkarji selektorja Ufuka Sarice še vedno niso opomogli po odpovedih dolgoletnih asov reprezentance Ersana Ilyasove in Ömerja Asika.