Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
22. 6. 2017,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Filip Valenčič PS Kemi Finska VPS Vaasa Liga Europa NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 22. 6. 2017, 10.20

6 let, 6 mesecev

Intervju s Filipom Valenčičem

Trpel je v snegu in ledu, zdaj ga muči le spanec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Filip Valenčič | Foto Twitter

Foto: Twitter

Filip Valenčič, nekdanji up Olimpije, je eden redkih slovenskih nogometašev, ki si ne more privoščiti poletnih počitnic. Ljubljančan igra na Finskem, kjer mu gre v dresu PS Kemija tako dobro, da je drugi najboljši strelec prvenstva. Usoda je hotela, da se bodo kmalu na Finsko odpravili tudi zmaji, ki mu niso ostali v prijetnem spominu.

Čeprav ima šele 25 let, je v nogometni karieri doživel že marsikaj. Kot najstnik je nase opozoril pri Interblocku, nato prestopil k Olimpiji, kjer pa ni nikoli izživel sanj. Po treh letih in pol, ki jih opisuje kot mučno obdobje, saj se ni naigral, izostali pa so tudi vrhunski rezultati zmajev, se je odpravil v tujino.

Pri italijanskem nižjeligašu Monzi ga je na cedilu pustilo zdravje. Preselil se je na Otok in postal prvi Slovenec, ki je zaigral za najstarejši profesionalni klub na svetu, Notts County. Tudi v Angliji ni ujel redne tekmovalne forme. Preselil se je na Finsko, kjer je lani okrepil napad novopečenega prvoligaša PS Kemi. V tej sezoni mu gre vse kot po maslu. Z osmimi zadetki je drugi strelec finskega prvenstva. Na zadnjih štirih tekmah je zadel v polno kar šestkrat! Učinkovite predstave bi lahko kronal s poletnim prestopom v katerega izmed močnejših klubov. Možnosti so velike.


Edini slovenski nogometni legionar na Finskem nam je zaupal, da je to fotografijo iz svojega doma v Kemiju posnel ob enih zjutraj! | Foto: Twitter - Voranc Edini slovenski nogometni legionar na Finskem nam je zaupal, da je to fotografijo iz svojega doma v Kemiju posnel ob enih zjutraj! Foto: Twitter - Voranc Kako minevajo prvi poletni dnevi na Finskem?
Nenavadno. Pogrešam temačne noči. Dan je pri nas na severu zelo dolg. Svetlo je vso noč, tako da imam težave s spanjem.

V sobi nimam najboljših zaves in rolet, tako da si pomagam s prevezo za oči. Brez nje sploh ne bi mogel zaspati. Veliko se prevračam po postelji. Če ne zaspim, se odpravil na nočni sprehod. Zanimiv občutek je, ko greš ob treh zjutraj ven, pa je zunaj še svetlo. Pa še vroče je! Živim v petem nadstropju in se ponoči potim. Tudi zaradi tega me ponoči pogosto vleče na zrak.

Torej nimate težav z mrazom? Marsikdo, ki pomisli na Finsko, je prepričan, da pri vas, prebivate v mestecu Kemi, vladajo še spomladanske razmere …
Kje pa … Tu je prava vročina. Prejšnji teden je bilo zelo vroče, okrog 25 stopinj, nato se je malce shladilo. Zdaj je okrog 20 stopinj, a je lepo, sončno vreme. Nogometaši smo si kar malce oddahnili, da je tako. Od januarja do maja smo igrali dobesedno v snegu in ledu. Še maja, ko sem se pogovarjal s starši, smo imeli le pet stopinj, v Sloveniji pa je bilo že pravo poletje. Moji kar niso mogli verjeti, a je hvala bogu, tega obdobja, konec.

Olimpija je v ponedeljek na žrebu uvodnega kroga kvalifikacij za ligo Europa dobila za tekmeca finski klub VPS Vaasa. Zanimanje slovenske javnosti za finski ligaški nogomet se je čez noč povečalo. Vi ste edini slovenski legionar v deželi, ki slovi po vrhunskosti v številnih športih, med njimi pa ni nogometa.
Vsem Slovencem, ki ne poznajo razmer in še vedno podcenjujejo finski nogomet, bi sporočil, da mu delajo krivico. Ko sem še igral za Olimpijo in smo se pred evropskimi žrebi v slačilnici pogovarjali, koga bi radi dobili za tekmeca na žrebu, smo navijali, da bi bili, če bi že dobili Skandinavce, najbolj ugodni finski klubi. Res je, Finska ima slabšo ligo od Norveške ali Švedske, a je še vedno zelo razvita. In lepo napreduje.

V finskem prvenstvu, ki ne pozna poletnih počitnic, je v 12 nastopih dosegel že osem zadetkov. | Foto: Twitter - Voranc V finskem prvenstvu, ki ne pozna poletnih počitnic, je v 12 nastopih dosegel že osem zadetkov. Foto: Twitter - Voranc Je Finska za vas, ki ste že izkusili igranje v Italiji in Angliji, prava odskočna deska?
Je. Končno spet uživam v igranju, saj mi trener zelo zaupa. Igram vsako tekmo, v tej sezoni pa sem v 12 nastopih dosegel osem golov. Prispeval sem tudi tri podaje, tako da mi gre zelo dobro. Najbolj sem vesel, da igram redno. Ko sem bil v Italiji in Angliji, so bile to le pobožne želje.

Dobro, v Italiji sem bil tudi poškodovan, nagajala mi je trebušna prepona, v Angliji pa nisem dočakal resne priložnosti. Dobil sem jo šele mesec dni pred iztekom pogodbe. Nisem bil zadovoljen z igralnim časom, zato sem se odpravil drugam. Moj agent je našel Finsko. Odšel sem na preizkušnjo k PS Kemiju in se dokazal. Zdaj napredujem. Tu mi je všeč.

Ste ujeli formo, s katero ste kot najstnik Interblocka spadali med najbolj obetavne slovenske nogometaše, nato pa si prislužili dres mlade izbrane vrste ter ponudbo Olimpije?
Približujem se tej ravni. Če bom tako nadaljeval, bom kmalu prišel še na višjo! Ne gre prezreti, da sem zdaj fizično in mentalno razvitejši. Pa tudi bolj izkušen. Če bom napredoval, bom lahko zaigral še v boljši ligi.

Res je, ne spadam več med najmlajše. Nimam več 18 ali 19 let, ampak 25. A v karieri sem doživel že tako veliko stvari, da sem kot nogometaš že dozorel.

Eden izmed osmih zadetkov, ki jih je v tej sezoni v finskem prvenstvu dosegel Valenčič:

Obstaja želja, da bi se vrnili v Slovenijo in zaigrali za klub, ki se poteguje za naslov prvaka?
Iskreno povedano, ne. Slovenski nogomet me kaj prida ne privlači. Leta, ki sem jih preživel pri Olimpiji, niso bila moja najlepša. Nimam želje, da bi se vrnil. Raje uživam v tujini, kjer dobivam tisto spoštovanje, ki si ga zaslužim. Niti ni posebne potrebe, da bi se vrnil. Domov pa vseeno vedno pridem rad. Na počitnice, po dolgih sezonah je to nekaj najlepšega (smeh).

V dresu angleškega četrtoligaša Notts Countyja se ni naigral. | Foto: Twitter - Voranc V dresu angleškega četrtoligaša Notts Countyja se ni naigral. Foto: Twitter - Voranc Se ne bi vrnili v domovino niti v primeru, če bi prejeli zagotovilo trenerja, denimo stratega Olimpije, da bi igrali redno?
Nikoli ne reci nikoli … Če bi že prišel nazaj, bi prišel pod mojimi pogoji. Klub bi moral zadovoljiti moje potrebe.

Čutite, da prihaja trenutek, ko boste prerasli finsko prvenstvo in klub, ki se ne poteguje za višja mesta? Bi se lahko poleti preselili kam drugam?
Obstaja nekaj zanimanja, a še nič konkretnega. O ponudbah raje ne bi nič govoril. Sem pa prepričan, da se bo, če bom tako nadaljeval, že nekaj našlo. Verjetno že v tem poletnem prestopnem roku. Vse mi gre na roke. Prestopni rok se približuje, sam pa igram vedno bolje. Zdaj je napočil pravi čas, da grem stopničko višje in se dokažem.

Agentu sem v šali dejal, da mora naslednjič najti kakšen klub, ki prihaja iz vročega dela Evrope. Kakšno Španijo ali Portugalsko (smeh). V bistvu pa nisem izbirčen. Želim si iti le stopničko višje, v boljšo ligo, kjer bi bili boljši tako soigralci kot tudi tekmeci. Če bi bila to Švedska in bi tako ostal v Skandinaviji, tudi v redu. Samo da zaigral na višji ravni, da se bolj … kako se že reče … (kratek predah, saj je iskal primeren izraz, op. a.) … uveljavim. Uveljavim, da. Vidite, tako se mi dogaja, ker tu govorim le še angleški jezik.

V 1. SNL je debitiral v dresu Interblocka pri 17 letih. | Foto: Vid Ponikvar V 1. SNL je debitiral v dresu Interblocka pri 17 letih. Foto: Vid Ponikvar Ni poleg vas nobenega Slovenca?
Žal ne. Niti nobenega Balkanca, da bi govoril vsaj srbohrvaško. Pa jih ima skoraj vsak klub na Finskem, le moj ne (smeh). Je pa še ena zanimiva zgodba. Ko smo prejšnjo soboto igrali v Helsinkih, sem se srečal z bivšo sošolko, ki živi v finskem glavnem mestu. Po tekmi sva malce poklepetala in sem prav užival, ko sem po dolgem času govoril slovensko. Tudi zdaj uživam!

Vam po ponedeljkovem žrebu, ki je Olimpiji dodelil finskega nasprotnika, ni nič zvonil telefon, na ekranu pa izpisovale slovenske številke?
Niti ne. Poklicali so me le navijači Olimpije.

Iz ljubljanske Olimpije še niste prejeli klica? Navsezadnje je v sodobnem nogometu zlata vredna vsaka uporabna informacija, vi pa odlično poznate finsko ligo.
Ne. Olimpiji želim vse najboljše. Čeprav spomini na njo niso najlepši, bi ji seveda pomagal.

Lahko nam zaupate, s kakšnim tekmecem bo imela v Evropi opravka Olimpija? Kako igrajo nogometaši VPS Vaasa?
Njihova velika prednost je, da smo na Finskem sredi sezone. So bolj uigrani. Če povem po resnici, so tudi ekipa, ki igra v tem trenutku najlepši nogomet na Finskem. Vsi vemo, kakšne so slovenske ekipe in kako podcenjujemo Fince. Takšen odnos bi se lahko Olimpiji na tekmah z Vaaso maščeval. Tega kluba se ne sme podcenjevati. Olimpija vseeno s pravim pristopom ne bi smela imeti večjih težav. V mojih očeh je favoritinja.

Vaasa igra najlepši nogomet na Finskem?
Da, žoga potuje veliko po tleh. Igralci se veliko gibljejo. V mestu Vaasa živi veliko Švedov. Tam se govori tudi švedsko. Zato Olimpijo ne čaka preprosto gostovanje. Igralo se bo na umetni travi. Na štadionu, ki so ga nedavno prenovili, še nisem igral, so mi pa soigralci povedali, da je umetna travnata podlaga zelo kakovostna. Olimpija se bo morala pač navaditi, da žoga ne bo veliko poskakovala.

Prihodnji četrtek si srečanja med nekdanjim klubom Olimpijo in finskim tekmecem Vaaso ne bo mogel ogledati v živo. | Foto: Vid Ponikvar Prihodnji četrtek si srečanja med nekdanjim klubom Olimpijo in finskim tekmecem Vaaso ne bo mogel ogledati v živo. Foto: Vid Ponikvar

Si boste evropsko tekmo med Vaaso in Olimpijo v četrtek, 29. junija, ogledali v živo?
Žal sem se pred kratkim pogovarjal s trenerjem. Zatrdil mi je, da imamo ravno tisti dan tekmo. Igrali bomo proti Ropsu. Tako mi ne bo uspelo priti v Vaaso. Bom pa seveda spremljal Olimpijo na spletu.

Lahko povem, da to ni več ista ekipa kot takrat, ko sem bil še njen član. Od mojih takratnih soigralcev so v ekipi le še Nemanja Mitrović, Aris Zarifović, Kenan Bajrić, Nik Kapun in Aleksander Šeliga, potem pa se počasi konča. Podobno velja za strokovno vodstvo.

VPS Vaasa bo na prvi tekmi deležna pomoči domačega občinstva. | Foto: Twitter - Voranc VPS Vaasa bo na prvi tekmi deležna pomoči domačega občinstva. Foto: Twitter - Voranc Ste na Finskem spremljali vse te silne menjave in spremembe v ljubljanskem klubu?
Poizkušal sem jih čim manj spremljati, a se proti temu le ni dalo ubežati. Če si Slovenec, pač moraš spremljati domačo sceno. To, kar se je dogajalo v Olimpiji, je bilo nekaj norega. Stojić je prišel, pa odšel, pa prišel, pa odšel … Priznam, da sem komaj sledil tem dogodkom (smeh).

Olimpija bo imela prednost domačega igrišča na povratni tekmi. Kako igrajo finske tekme, zlasti Vaasa, v gosteh?
Na Finskem je to zelo delikatna zadeva. Obstajajo od tri do štiri ekipe, med njimi je tudi Vaasa, ki hočejo zmagati na vsaki tekmi. Doma ali v gosteh, vseeno. Dobro, evropske kvalifikacije so druga zadeva, a nikoli ne veš.

Ko smo gostili Vaaso, so se na igrišču obnašali popolnoma enako, kot da bi bila tekma pri njih. Nekega spreminjanja, taktiziranja ne pričakujem, razen če se res bojijo Olimpije in želijo v gosteh iztržiti 0:0. Bodo pa doma zagotovo igrali svojo igro.

Kdo je najbolj nevaren nogometaš pri Vaasi? Na koga naj bodo zmaji najbolj pozorni?
Morda na napadalca Stevena Morriseyja. Je Jamajčan, star 30 let. Končno je dočakal vremenske razmere, ki mu odgovarjajo (smeh). Zabil je največ golov za Vaaso, ni pa klasičen napadalec. Rad se vrača po žoge v sredino in sodeluje pri grajenju napadov. Celotna ekipa je takšna, da lahko vsak igra na vsakem položaju. Imajo poseben sistem. So zelo uigrani in se znajo dobro premikati po linijah.

Slovenski napadalec bi lahko v tem prestopnem roku zamenjal okolje. | Foto: Twitter - Voranc Slovenski napadalec bi lahko v tem prestopnem roku zamenjal okolje. Foto: Twitter - Voranc Kakšni pa so na Finskem nogometni navijači?
Tu so ljudje že tako pretežno mirni. Niso takšni kot pri nas, ko norijo in pljuvajo po igralcih, pa trgajo in mečejo stole. Tukaj je vse bolj umirjeno. Sicer navijajo med tekmo, a na kulturen način. Tudi če doživiš hud poraz.

Dobro, ko smo na zadnji tekmi v gosteh premagali HIFK Helsinki z 2:0, so morali njihovi igralci po porazu stopiti pred navijače, ki so jim odčitali lekcijo. Takrat sem se spomnil na dogodke pri Olimpiji, ko se nam je zgodilo kar nekajkrat.

Je pa velika razlika. Na Finskem ni bilo nikakršnega nasilja, v Sloveniji pa. Na Finskem so bile izrečene le besede, potem pa so igralce pospremili v slačilnico z aplavzom. Finski navijači niso žaljivi, še manj agresivni.

O Fincih krožijo številni stereotipi. Da so nagnjeni k depresiji in samomorom, da radi pogledajo globoko v kozarec, ko je govora o alkoholu, ter da so divji in neustrašni vozniki jeklenih konjičkov. Kaj od tega drži?
Vse. Neverjetno. Z mojimi soigralci sem nekajkrat obiskal nočni klub. Ko postanejo Finci malce vinjeni, da ne rečem kar hudo pijani, je to popolnoma druga zgodba. Stavki jim začnejo leteti iz ust. Eden za drugim. Drugače pa so Finci, če so trezni, sramežljivi in tihi. Ko pa so vinjeni, je obratno. Podobno velja tudi za Finke (smeh).

Glede dirkanja pa … Ponoči res norijo in si dajo duška. Odlični vozniki so, zelo sposobni. Nabijajo sirene, hupajo in s tem zbujajo celotno sosesko. V tem se močno razlikujemo.

Ne spreglejte