Kmalu bo predrag tudi za veliki Real

Luko Dončića bodo težko zadržali v Madridu po naboru NBA 2018.

Objavljeno
20. marec 2017 00.17
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Če bi Luka Dončić igral v ligi NBA, bi javnost že vedela za podrobnosti njegovega dogovora z delodajalci. Ker pa se je po prehodu med polnoletne 28. februarja lotil prve profesionalne pogodbe v Evropi, je vse skupaj velika poslovna skrivnost. Jasno je le, da ga bo moral madridski Real plačevati veliko bolje kot doslej in da ga nikakor ne bo mogel zadržati v nedogled.

Pogajanja Dončićevih zastopnikov z klubskim vodstvom, v katera se je dejavno vključil tudi Realov predsednik Florentino Perez, so se začela že januarja lani. In nenehno jih je zapletal bliskoviti razvoj neverjetno nadarjenega Ljubljančana, ki se je podal v Španijo pri pičlih 13 letih in vsak dan pridobival na vrednosti. Pred dvema letoma je prvič zaigral za člansko zasedbo, zdaj mu vsi priznajo, da je trenutno tretji najdragocenejši košarkar zvezdniškega moštva za Sergiom Llullom in Gustavom Ayonom. Kaj bo jutri, ne ve nihče, saj je njegova meja očitno zgolj nebo, vsekakor pa je nevzdržno, da je igralec takšnega kova daleč najcenejši v moštvu.

V Madridu nikoli niso skrivali, da bi želeli zadržati Dončića do leta 2021, veseli pa bi bili že, če bi ga imeli v moštvu še dve sezoni. Prihodnje leto, ko bo dopolnil 19 let, se bo namreč po pravilih NBA smel prijaviti na nabor, in tedaj bodo odločno vskočili v igro tudi Američani. Real ima po dostopnih podatkih okoli 27 milijona evrov letnega proračuna (pred njim je le CSKA s 35 milijoni), za plače košarkarjev pa nameni dobrih 20 milijonov. Če bi Dončića začel plačevati glede na njegove predstave na parketu, bi ga moral vključiti v razred največjih zaslužkarjev v moštvu, v katerem zdaj prednjači Rudy Fernandez s tremi milijoni evrov na leto, sledi mu Llull s poltretjim milijonom, Ayon pa naj bi pospravil 2,2 milijona. Kapetan moštva Felipe Reyes je že precej nižje z 1,5 milijona. Toda kako uskladiti vse te številke z željo, da bi Dončić ostal v Madridu karseda dolgo in še naprej napredoval v podobnem slogu?

Dodatna ovira je povpraševanje iz ZDA, zato so morali v pogodbo vključiti odškodnino za primer predčasnega odhoda. Lani se je k Philadelphii podal prvi Realov dirigent Sergio Rodriguez, kar je vidno vplivalo na Dončićevo minutažo. Če bo Llull sprejel vabilo Houstona, bo moral v njegove čevlje stopiti slovenski as, ki bo prej ali slej naslednja tarča. Ameriški analitiki ga pač vidijo kot prvega izbranca nabora NBA 2018, kar bi mu že odmerilo plačo v primeru odhoda prek luže. Po veljavnih predpisih bi mu v prvih štirih sezonah pripadlo 33 milijonov dolarjev (31 milijonov evrov) bruto zaslužka: 6.685.100 za prvo leto, 7.829.300 za drugo, 8.202.200 za tretje in 10.342.974 za četrto. Po izteku pogodbe za novince pa bi se lahko prosto pogajal o nadaljevanju sodelovanja ali odhodu drugam.

»Zelo težko ga bo zadržati več kot eno sezono. Trpimo, ko odhajajo najboljši asi, toda če je Luki usojena liga NBA, ga ne smemo ustaviti,« priznava direktor Realove košarkarske sekcije Juan Carlos Sanchez, Luka Dončić medtem deluje, kot da ga vse skupaj ne zadeva: »O ZDA ne razmišljam. V Madridu sem srečen in nič mi ne bo manjkalo, če bom počakal še kakšno leto. Veliko bo odvisno od okoliščin, kluba in trenutka, zdaj pa se mi vse opcije zdijo dobre. Z Realom bi rad osvojil še kakšno trofejo, za vse drugo bo dovolj časa.«

Kako preprosto je lahko življenje skozi oči 18-letnika.