Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
10.07

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Neža Klančar olimpijske igre mladih

Sreda, 17. 10. 2018, 10.07

5 let, 6 mesecev

Neža Klančar

18-letnica, ki je podrla rekord Isakovićeve, in kaj na to pravi srebrna ribica iz Pekinga?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Neža Klančar | 18-letna Ljubljančanka Neža Klančar je na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu osvojila dve bronasti medalji, s tem da je v prestižni disciplini 100 metrov prosto prekosila rekord, ki ga je pred desetimi leti postavila Sara Isaković. | Foto Instagram

18-letna Ljubljančanka Neža Klančar je na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu osvojila dve bronasti medalji, s tem da je v prestižni disciplini 100 metrov prosto prekosila rekord, ki ga je pred desetimi leti postavila Sara Isaković.

Foto: Instagram

18-letna plavalka Neža Klančar je na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu v Argentini v nabor za zdaj desetih medalj prispevala kar dve. Bron na 50 metrov prosto in prav tako bron na 100 metrov prosto, v prestižni plavalni disciplini, v kateri je celo prekosila rekord, ki ga je pred desetimi leti postavila njena vzornica Sara Isaković, edina slovenska plavalka, ki se lahko pohvali z olimpijskim odličjem.

"Vzdušje na prizorišču je super. Tribune ob bazenih so vedno polne, ljudje po več ur čakajo pred vhodom na bazen. Neverjetno, nisem pričakovala takega zanimanja," je bila nad utripom argentinske prestolnice, ki gosti 3. poletne olimpijske igre mladih, navdušena 18-letna plavalka, ki je z dvema bronastima kolajnama dosegla enega večjih uspehov v karieri.

Neža Klančar | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Za nameček je izpolnila še normo za nastop na članskem svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Južni Koreji, hkrati pa ji rezultat omogoča nastop na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih, ki ga bo konec letošnjega leta gostila Kitajska.

Čeprav že zdaj nastopa v članski konkurenci (med drugim je nastopila tudi na letošnjem članskem evropskem prvenstvu v Glasgowu), je izkoristila še zadnjo priložnost, da se izkaže v mladinski konkurenci. "Nisem pričakovala, da bom dosegla take rezultate, sem si pa želela osebnega rekorda. Dosegla sem ga na 100 metrov prosto, a bi bila še bolj zadovoljna, če bi mi to uspelo na 50 metrov prosto," je priznala članica Plavalnega kluba Olimpija. Klančarjeva je v tej panogi že pri 17 letih postavila rekord med člani.

Neža Klančar | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Poleg številnih čestitk, ki jih je prejela na račun nove rekordne znake (s časom 54,55 je za 31 stotink sekunde izboljšala desetletje star rekord Sare Isaković, dosežen v Eindhovnu), je prejela tudi čestitko srebrne ribice iz Pekinga. "To, da mi je Sara osebno čestitala, mi ogromno pomeni. Še posebej ker gre za najboljšo slovensko plavalko." 

Kaj o Klančarjevi pravi Sara Isaković?

Sara Isaković: Pred Nežo je lepa prihodnost, samo vztrajati mora. | Foto: Grega Valančič/Sportida Sara Isaković: Pred Nežo je lepa prihodnost, samo vztrajati mora. Foto: Grega Valančič/Sportida "Neža je super dokaz, da je mlajša generacija pripravljena garati, da bi tudi oni posegli po najvišjih stopničkah. Vesela sem zanjo. V našem športu smo še posebej željni mladih in ambicioznih športnikov, kajti ni jih veliko.

Mislim, da je pred Nežo lepa prihodnost, samo vztrajati mora. Želim si, da bi slovensko plavanje imelo vedno nove vzornike, saj le tako lahko ostanemo na vrhu," sporoča Sara Isaković, ki je Klančarjevi obljubila pomoč, če jo bo kdaj potrebovala.

Neža Klančar | Foto: STA , Foto: STA ,

Neža se je s plavanjem začela ukvarjati v 1. razredu osnovne šole in takoj ugotovila, da gre za športno panogo, ki ji več kot ustreza. Že od začetka trenira pod okriljem trenerja Tomaža Torkarja, ki je bil v Buenos Airesu vodja slovenske plavalne ekipe. Trenutno je dijakinja 4. letnika gimnazije Moste, kar pomeni, da jo prihodnje leto čaka matura. "V šoli se mi maksimalno prilagajajo, vse pohvale," je polaskala učiteljskemu zbore gimnazije.

Manj pohval ima na račun trenažnih pogojev za slovenske plavalce. "Katastrofa," je jasna. "Krožimo med štirimi bazeni. Večino časa sicer treniramo na Kodeljevem, poleti na prostem, pozimi pod balonom, potem pa še na Iliriji, v Tivoliju in na Koleziji. Želim si, da bi nekoč dočakali plavalni center s pokritim olimpijskim bazenom, bazenom za razplavanje in fitnesom. To bi bilo super, a ne vem, ali se bo to kdaj zgodilo. Nekaj se govori o centru v Vevčah, a dvomim, da ga bomo dočakali."

Neža Klančar | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Večkratna državna prvakinja v mlajših selekcijah je precej bolj kot s pogoji za trening zadovoljna s treningi. "Treniram s fanti in je super," je povedala mlada plavalka, ki si želi čez dve leti v Tokiu okusiti tudi vzdušje "pravih" olimpijskih iger. Ali jo bo prihodnost popeljala na študij čez lužo, tako kot številne slovenske plavalce, za zdaj še ne ve. "Ponudbe so, a nisem še sprejela odločitve," pravi.

Za prvo slovensko kolajno na letošnjih OIM je poskrbela plavalka Tina Čelik, ki je na 50 metrov prsno osvojila bron:

Plavalno kolajno je v Buenos Airesu osvojila tudi Tina Čelik, članica kranjskega Triglava, ki je na 50 metrov prsno prav tako osvojila bron. To je bila prva slovenska medalja na teh igrah. Vsega skupaj so jih slovenski športniki za zdaj osvojili deset, od tega tri zlate. Za dve je poskrbela teniška igralka Kaja Juvan, eno pa je prispeval kajakaš Lan Tominc. Tekmovanje se bo končalo jutri, 18. oktobra, tekmovalci pa v domovino prihajajo v soboto, 20. oktobra.

Ne spreglejte