Drugo mesto se Slovenkam sveti v zlatu

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca do 20 let na evropskem prvenstvu osvojila srebrno odličje. 

Objavljeno
17. julij 2017 23.53
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Še lani je slovenska ženska selekcija v starosti do 20 let igrala v diviziji B, letos pa so se dekleta uvrstile v finale elitne divizije in osvojile srebrno odličje. Boljša je bila šele Španija, serijska osvajalka kolajn v tej starostni kategoriji. Slovenska ženska košarka ima tako lepo prihodnost!

V tej starostni kategoriji ni še nobeni reprezentanci uspel tako velik preskok v samo enem letu. Slovenke so bile lani 17. reprezentanca v Evropi, potem ko so slavile v diviziji B, zdaj so druge na stari celini. Boljše so bile zgolj Španke, ki so zgodba zase. V zadnjih šestih letih so bile v tej starostni kategoriji do 20 let kar petkrat evropske prvakinje, leta 2014 so bile druge, od leta 2006 pa so vedno osvojile kolajno. Prav slovenske igralke so v izločilnih bojih izgubile z najmanjšo razliko proti španskim tekmicam (63:73).

Opazen pečat je pustil slovenski selektor Damir Grgić, isti mož, ki je pred tem slovensko člansko reprezentanco prvič popeljal na evropsko prvenstvo, uspešno deluje pri najboljšem slovenskem klubu v Celju, njegov slog vodenja pa je neposreden in brezkompromisen. Veličino je dokazal tudi dobri dve minuti pred koncem finala, ko je med minuto odmora že čestital svojim varovankam in jih bodril, da so kljub finalnemu porazu dosegle velik podvig.

»To je velik dosežek za slovensko žensko košarko, ki se ga v tem trenutku niti še ne zavedamo dovolj. Dokazali smo, da se kljub naši majhnosti lahko kosamo z vsemi velesilami in upam, da bo to še spodbudilo vse trenerje, igralke in športne delavce, ki delujejo v slovenski ženski košarki. Zgodovinski uspeh nam mora dati dodatnih moči in elana, da v bodoče delamo še boljše in skušamo ostati v stiku z najboljšimi,« je v domovino iz prizorišča evropskega prvenstva na Portugalskem sporočil Damir Grgić.

Prva med enakimi v slovenski reprezentanci je bila Annamaria Prezelj, saj so jo uvrstili v idealno peterko prvenstva, blestele so tudi Zala Friškovec, Aleksandra Krošelj in Larisa Ocvirk. »Za nas se drugo mesto sveti v zlatu. Pripada vsem nam, ki smo vsa leta garali v ženski košarki in imeli voljo, energijo in predanost, da smo lahko danes uresničili skupno vizijo,« je bila vesela Annamaria Prezelj. »Na terenu smo pustile vse. Želja je bila ogromna, a žal nam je na koncu za preobrat manjkal kakšen atom moči. Za rezultat je zaslužna tudi odlična kemija in neizmerna želja po dokazovanju. Čez celoten turnir smo prikazale lepo in gledljivo košarko, s katero se lahko kosamo in zmagujemo proti vsem evropskim reprezentancam.«

Pred tem so v isti starostni kategoriji že blesteli slovenski mladeniči. Leta 1998 so na EP mlajših članov osvojili drugo mesto, v letih 2000 in 2004 so bili celo evropski prvaki, leta 2006 pa so osvojili bronasto odličje. To so bili časi, ko so odraščali Jaka Lakovič, Matjaž Smodiš, Sani Bečirović, Boštjan Nachbar, Erazem Lorbek, Goran Dragić … Po svežem uspehu ženske reprezentance do 20 let se je oglasil tudi generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Radoslav Nesterović: »Verjamem, da je ta uspeh pomembna prelomnica v karierah igralk. Ta reprezentanca je lahko zgled ostalim, tudi starejšim, košarkarjem in košarkaricam. Dekleta so pokazala kako se bori za dres s slovenskim grbom.«

In prav jutri se bodo pričele priprave slovenske članske moške reprezentance, v vodstvu KZS pa ne skrivajo ambicij, da bi Slovenija tudi med člani prvič osvojila odličje na evropskem prvenstvu.