TEKMOVANJE

Vsi odlični, Alen 
Gojkošek pa najboljši

Objavljeno 28. maj 2016 20.33 | Posodobljeno 28. maj 2016 20.33 | Piše: Mojca Marot

Več kot 60 tekmovalcev je v Podčetrtku kar tri dni raztegovalo mehove diatoničnih harmonik za pokal Cyrilla Demiana.

Alen Gojkošek, absolutni državni prvak v igranju na diatonično harmoniko za leto 2016. Foto Mojca Marot

Prejšnji konec tedna je v Termah Olimia v Podčetrtku potekalo drugo državno tekmovanje v diatonični harmoniki za pokal Cyrilla Demiana, ki ga je organizirala Zveza diatonične harmonike. Komisijo je najbolj prepričal Alen Gojkošek s Ptuja.

Visoki cilji

Šestčlanska mednarodna strokovna komisija, v kateri so bili Toni Sotošek kot predsednik ter Gottfried Hubmann, Manuel Šavron, Florian Michlbauer, Franci Kolar in Danijel Šegula kot člani, je kar tri dni poslušala igranje tekmovalcev, ki so raztegovali meh diatoničnih harmonik. V finale so se uvrstili zmagovalci prvih petih starostnih skupin, in sicer Danaja Grebenc, Blaž Jamnikar Pukl, Žan Kostanjevec, Alen Gojkošek in Gregor Sevčnikar. Od vseh naštetih pa je komisijo na koncu najbolj prepričal Ptujčan Alen Gojkošek, ki se je zasluženo okitil z naslovom absolutnega državnega prvaka za leto 2016.

Tridnevno dogajanje je Zveza diatonične harmonike obogatila z razstavo diatoničnih harmonik slovenskih in tujih proizvajalcev ter mednarodnim koncertom narodno-zabavnih ansamblov. Dogodek je bil edinstven in izpeljan na zelo visoki profesionalni ravni, kar priznavajo tudi mednarodne zveze, ki so si tekmovanje ogledale. Veliko težo in kredibilnost pa daje tekmovanju tudi veliko zanimanje Slovencev za omenjeni dogodek in ga podpira tudi javni sklad za kulturne dejavnosti.

»Cilji zveze in vseh naših članov so s tem iz leta v leto večji, ne smemo pa pozabiti na najpomembnejše, na to, da je glasba v sinergiji z diatonično harmoniko,« pravi predsednik Zveze diatonične harmonike Jernej Brilej, ki je večkrat poudaril, da je bil to pravi praznik diatonične harmonike. »Na podelitvi nagrad sem povedal, pa naj ne zveni preveč samovšečno, da je to državno tekmovanje, ki ga organiziramo, najboljše pri nas, na tako visoki ravni so organizirana le še v tujini,« pravi Brilej in dodaja, da jim to priznavajo tudi starši harmonikarjev, ki jih je bilo letos 62. »Profesionalen pristop in dobro organizacijo so opazili tudi Avstrijci, konkretno avstrijska zveza HVÖ, s katero smo se dogovorili o tesnejšem sodelovanju na svetovnem prvenstvu prihodnje leto, kjer bo Slovenija oziroma naša Zveza diatonične harmonike odigrala ključno vlogo pri njegovi organizaciji in izvedbi.« 

Deli s prijatelji