Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Avstralci so ponoreli zaradi ukinitve plastičnih vrečk: besen kupec je trgovko grabil za brat

Deli na:
Avstralci so ponoreli zaradi ukinitve plastičnih vrečk: besen kupec je trgovko grabil za brat

plastična vrečka - Foto: profimedia

Belgijska nogometna reprezentanca je šesta četrtfinalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V Rostovu na Donu je v osmini finala premagala Japonsko s 3:2 (0:0). Že pred tem je na prvi današnji tekmi v četrtfinale napredovala tudi Brazilija, ki je v Samari odpravila Mehiko z 2:0 (0:0).

* Arena Rostov na Donu, gledalcev 41.466, sodniki: Diedhiou, Camara in Samba (vsi Senegal).
* Strelci: 0:1 Haraguchi (48.), 0:2 Inui (52.), 1:2 Verthongen (69.), 2:2 Fellaini (74.), 3:2 Chadli (90.).
* Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Witsel, De Bruyne, Carrasco (od 65. Chadli), E. Hazard, Mertens (od 64. Fellaini), Lukaku.
* Japonska: Kawashima, Sakai, Yoshida, Shoji, Nagatomo, Hasebe, Shibasaki (od 81. Yamaguchi), Haraguchi (od 81. Honda), Kagawa, Inui, Osako.
* Rumeni karton: Shibasaki.
* Rdeči karton: /.

Belgijci, neporaženi že 23 tekem, so se tretjič v zgodovini prebili v četrtfinale SP po 1986 in 2014. V eni najlepših tekem prvenstva, posebej drugi polčas je bil izjemno dinamičen, so Belgijci zaostajali že za dva zadetka, prav v zadnjem napadu pa prišli do zmage. S tem so postali prva ekipa na SP po Zahodni Nemčiji leta 1970, ki je v izločilnih bojih nadoknadila dva zadetka zaostanka in zmagala.

Potem ko je Shinji Kagawa že v prvi minuti za malo zgrešil gol in so Japonci prvih 15 minut prevladovali, pa so potem Belgijci prevzeli pobudo in začeli pritiskati. Prišli so v kar nekaj položajev, ko bi lahko streljali, a niso, nekajkrat so Japonci blokirali Romeluja Lukakuja, v 27. minuti pa je Eiji Kawashima odbil žogo po strelu Edena Hazarda z roba kazenskega prostora.


V 31. minuti so po dolgem času spet streljali Japonci, natančneje Takashi Inui z glavo, a Thibaut Courtois ni imel veliko dela. Kljub boljši belgijski igri tudi v nadaljevanju, pa je bilo malce bolj vroče spet v 45. minuti in znova v belgijskem kazenskem prostoru, ko je žoga po šibkem strelu Yuye Osaka skorajda pobegnila Courtoisu čez golovo črto. Toda zadetek itak ne bi veljal, saj je bil Japonec v prepovedanem položaju.

V 48. minuti pa so Japonci povedli, Gaku Shibasaki je v ogenj poslal Genkija Haraguchija, ki je hitro stekel v kazenski prostor in ob Janu Verthongnu malce z desne žogo poslal ob nasprotni vratnici v mrežo. Že v naslednjem napadu so bili Belgijci blizu izenačenja, a je Hazard z dobrih desetih metrov zadel le vratnico.

V 52. minuti pa nov šok za favorizirane Belgijce. Inui je dobil žogo na 20 metrih in imel dovolj prostora za strel. Tega je opravil z odliko, saj je zadel v desni spodnji kot za 2:0. Deset minut pozneje je Lukaku streljal z glavo iz bližine, a za malo zgrešil, tako da je ostalo pri zanesljivem vodstvu Japoncev.

To pa so v 69. minuti Belgijci le znižali, ko je s strelom z glavo z leve strani Verthongen "lobal" Kawashimo in zadel za 2:1. Po podatkih statističnega podjetja Opta je bil to najdaljši zadetek z glavo na SP od leta 1966, Belgijec je namreč zadel z razdalje 18,6 metra. Že nekaj minut pozneje so rdeči vragi izenačili, po podaji Edena Hazarda z leve je Marouane Fellaini zadel z glavo za 2:2.

Tekma pa je bila še naprej zanimiva, Keisuke Honda je v 83. minuti poskrbel za delo belgijskih branilcev, v 85. minuti je dvakrat izvrstno posredoval Kawashima po poskusih Nacerja Chadlija in Lukakuja, v 90. minuti pa je Courtois ustavil še eno nevarno žogo Japoncev, tako kot v tretji minuti sodniškega dodatka po Hondovem prostem strelu.

Ko je že kazalo, da bo šla tekma v podaljšek, pa so Belgijci v zadnjem napadu dosegli zmagoviti gol. Kevin De Bruyne je potegnil v protinapad, podal na svojo desno do Thomasa Meunierja, ki je žogo oddal na levo, Lukaku jo je spustil, nanjo pa pritekel Chadli in iz bližine zadel za zmago.