Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Avstralci so ponoreli zaradi ukinitve plastičnih vrečk: besen kupec je trgovko grabil za brat

Deli na:
Avstralci so ponoreli zaradi ukinitve plastičnih vrečk: besen kupec je trgovko grabil za brat

plastična vrečka - Foto: profimedia

Belgijska nogometna reprezentanca je šesta četrtfinalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V Rostovu na Donu je v osmini finala premagala Japonsko s 3:2 (0:0). Že pred tem je na prvi današnji tekmi v četrtfinale napredovala tudi Brazilija, ki je v Samari odpravila Mehiko z 2:0 (0:0).

* Arena Rostov na Donu, gledalcev 41.466, sodniki: Diedhiou, Camara in Samba (vsi Senegal).
* Strelci: 0:1 Haraguchi (48.), 0:2 Inui (52.), 1:2 Verthongen (69.), 2:2 Fellaini (74.), 3:2 Chadli (90.).
* Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Witsel, De Bruyne, Carrasco (od 65. Chadli), E. Hazard, Mertens (od 64. Fellaini), Lukaku.
* Japonska: Kawashima, Sakai, Yoshida, Shoji, Nagatomo, Hasebe, Shibasaki (od 81. Yamaguchi), Haraguchi (od 81. Honda), Kagawa, Inui, Osako.
* Rumeni karton: Shibasaki.
* Rdeči karton: /.

Belgijci, neporaženi že 23 tekem, so se tretjič v zgodovini prebili v četrtfinale SP po 1986 in 2014. V eni najlepših tekem prvenstva, posebej drugi polčas je bil izjemno dinamičen, so Belgijci zaostajali že za dva zadetka, prav v zadnjem napadu pa prišli do zmage. S tem so postali prva ekipa na SP po Zahodni Nemčiji leta 1970, ki je v izločilnih bojih nadoknadila dva zadetka zaostanka in zmagala.

Potem ko je Shinji Kagawa že v prvi minuti za malo zgrešil gol in so Japonci prvih 15 minut prevladovali, pa so potem Belgijci prevzeli pobudo in začeli pritiskati. Prišli so v kar nekaj položajev, ko bi lahko streljali, a niso, nekajkrat so Japonci blokirali Romeluja Lukakuja, v 27. minuti pa je Eiji Kawashima odbil žogo po strelu Edena Hazarda z roba kazenskega prostora.


V 31. minuti so po dolgem času spet streljali Japonci, natančneje Takashi Inui z glavo, a Thibaut Courtois ni imel veliko dela. Kljub boljši belgijski igri tudi v nadaljevanju, pa je bilo malce bolj vroče spet v 45. minuti in znova v belgijskem kazenskem prostoru, ko je žoga po šibkem strelu Yuye Osaka skorajda pobegnila Courtoisu čez golovo črto. Toda zadetek itak ne bi veljal, saj je bil Japonec v prepovedanem položaju.

V 48. minuti pa so Japonci povedli, Gaku Shibasaki je v ogenj poslal Genkija Haraguchija, ki je hitro stekel v kazenski prostor in ob Janu Verthongnu malce z desne žogo poslal ob nasprotni vratnici v mrežo. Že v naslednjem napadu so bili Belgijci blizu izenačenja, a je Hazard z dobrih desetih metrov zadel le vratnico.

V 52. minuti pa nov šok za favorizirane Belgijce. Inui je dobil žogo na 20 metrih in imel dovolj prostora za strel. Tega je opravil z odliko, saj je zadel v desni spodnji kot za 2:0. Deset minut pozneje je Lukaku streljal z glavo iz bližine, a za malo zgrešil, tako da je ostalo pri zanesljivem vodstvu Japoncev.

To pa so v 69. minuti Belgijci le znižali, ko je s strelom z glavo z leve strani Verthongen "lobal" Kawashimo in zadel za 2:1. Po podatkih statističnega podjetja Opta je bil to najdaljši zadetek z glavo na SP od leta 1966, Belgijec je namreč zadel z razdalje 18,6 metra. Že nekaj minut pozneje so rdeči vragi izenačili, po podaji Edena Hazarda z leve je Marouane Fellaini zadel z glavo za 2:2.

Tekma pa je bila še naprej zanimiva, Keisuke Honda je v 83. minuti poskrbel za delo belgijskih branilcev, v 85. minuti je dvakrat izvrstno posredoval Kawashima po poskusih Nacerja Chadlija in Lukakuja, v 90. minuti pa je Courtois ustavil še eno nevarno žogo Japoncev, tako kot v tretji minuti sodniškega dodatka po Hondovem prostem strelu.

Ko je že kazalo, da bo šla tekma v podaljšek, pa so Belgijci v zadnjem napadu dosegli zmagoviti gol. Kevin De Bruyne je potegnil v protinapad, podal na svojo desno do Thomasa Meunierja, ki je žogo oddal na levo, Lukaku jo je spustil, nanjo pa pritekel Chadli in iz bližine zadel za zmago.