Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
18. 10. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

top 10 Ljubljanski maraton

Četrtek, 18. 10. 2018, 18.00

5 let, 6 mesecev

TOP 10: volkswagen ljubljanski maraton malce drugače

Kolaž znamenitosti za najbolj pogumne in vztrajne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Trasa Volkswagen ljubljanskega maratona bo tekače 28. oktobra vodila tudi mimo številnih znamenitosti največjega slovenskega mesta. V Sportalovi redni tedenski rubriki Top 10 smo jih za vas (i)zbrali deset.

Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu

Lovci na rekord, bodisi ljubljanskega maratona bodisi osebni, bodo osredotočeni na cesto in uro. Mnogi bodo osredotočeni na tekaško "preživetje". A trasa ljubljanskega maratona, ki v zadnjih letih ni več sestavljena iz dveh 21-kilometrskih krogov, vendarle ponuja tudi svojevrsten tekaški ogled prestolnice.


Nebotičnik

Nebotičnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Že kmalu po startu bo tekače pot po prenovljeni Slovenski cesti vodila mimo Nebotičnika - enega od arhitekturnih zaščitnih znakov mesta, dela arhitekta Vladimirja Šubica iz tridesetih let preteklega stoletja in nekdaj ene od desetih najvišjih stavb v Evropi (70 metrov), na kateri je doma tudi "mala terasa" iz priljubljene slovenske popevke.


Hotel InterContinental

Ljubljanski maraton | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Le streljaj od Nebotičnika, na stičišču med Slovensko in Tivolsko cesto, kar pomeni, da se bodo tekači še vedno bolj kot s svojim tempom ukvarjali s položajem v reki tekačev, se še višje proti nebu steguje hotel InterContinental. Gre za drugo najvišjo stavbo v mestu (za Kristalno palačo) in najsodobnejši ljubljanski hotel, ki je dopolnil slikovitost središča.


Plečnikov stadion

Centralni štadion | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Bežigrajski stadion, Centralni stadion, Plečnikov stadion. Vsa imena označujejo objekt, ki že dobro desetletje klavrno propada in čaka na zeleno luč za načrtovano temeljito prenovo. Stadion, zgrajen po načrtih Jožeta Plečnika, je svoje zadnje zvezdniške trenutke doživljal kot kultni dom nogometne reprezentance v pravljičnih izdihljajih minulega stoletja.


Večna pot

Večna pot | Foto: STA , Foto: STA ,

Del poti tekače vodi tudi po Večni poti, ki povezuje središče mesta in Rožno dolino s Kosezami in Šiško. Mnogim tekačem je dobro znana, saj je s sosednjimi stezami priljubljeno rekreativno stičišče in izhodiščna točka za Tivoli, Rožnik …


Grad

Grad | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ne le sestavni del grba in najbolj pogosto razglednic, temveč tudi ena od točk, ki v zajetnem delu maratonske proge spremljajo tekače. Tudi ob prihodu na cilj bo tekačem pogled kaj hitro pobegnil proti vzpetini z znamenitim stolpom v osrčju mesta, vpeti med Ljubljanico in Grubarjev kanal.      


Žale

Žale | Foto: STA , Foto: STA ,

Zadnje počivališče Ljubljančanov. Že 110 let osrednje ljubljansko pokopališče, ki ga je s svojim načrtom ureditve ter osrednjega vhoda in vežice zaznamoval tudi Jože Plečnik. Zaradi tega so Žale tudi spomenik arhitekturne umetnosti.


Zmajski most

Zmajski most | Foto: Sportida Foto: Sportida

Eden od številnih mostov, ki povezuje bregova Ljubljanice, ob Tromostovju in Šuštarskem mostu najbolj znan. Tekači ga bodo pretekli v zadnjem delu proge, ko se bodo podali na zadnji odsek po središču mesta. Most, ki je bil odprt leta 1901, se je sprva imenoval Jubilejni most (v počastitev vladanja Franca Jožefa), a je nato prevladalo poimenovanje po zmajih kot simbolu Ljubljane.


Magistrat

Magistrat | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V zaključku najdaljše razdalje čaka tekače najbolj slikovit del - mimo stavbe lutkovnega gledališča, osrednje tržnice in Stolnice na Ciril-Metodovem trgu jih bo pot vodila tudi do Robovega vodnjaka in mestne hiše, torej Rotovža oziroma magistrata, ki je današnjo podobo dobil v 18. stoletju, potem ko je prva mestna hiša tam stala že v 15. stoletju.


Prešernov trg

Prešernov trg | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Če skorajda vsak video o Ljubljani vključuje podobe Prešernovega trga, je prav, da je tam speljana tudi trasa maratona. Tekači bodo tekli čez Plečnikovo Tromostovje, mimo Prešernovega spomenika in frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja in nato proti slikoviti Miklošičevi cesti.


Kongresni trg

Kongresni trg | Foto: STA , Foto: STA ,

Tam, kjer je Ljubljana pozdravila evropske košarkarske prvake in mnoge druge športne junake, bodo zmagovalci vsi maratonci. Na prenovljenem Kongresnem trgu, ki je ime dobil po kongresu Svete alianse, bo namreč cilj vseh tekov. Ta bo vpet med drevesa parka Zvezda ter stavbama univerze in filharmonije.

Zmajski most.
Sportal Ljubljanski palček med svetovnimi velikani
Ljubljanski maraton 2017
Sportal 22 maratonov v eni infografiki
Ljubljanski maraton
Sportal Kako zanesljive so dolgoročne vremenske napovedi?
Ljubljanski maraton reševanje
Sportal Vprašanje zdravnice, ki da misliti: Zakaj ljudje za avto skrbijo bolj kot zase?
Tek, ženska, rekreacija
Sportal Kako hitro začeti tek in kakšen naj bo vaš tempo?
Ne spreglejte