Gorica in Rudar sta lahko že prvi mini

Danes v uvodnem kolu 1. SNL dvoboja v Murski Soboti in Novi Gorici, jutri v Velenju in Domžalah.
Fotografija: Darko Milanič (levo) in Zlatko Zahović sta sezono začela v prijateljskem duhu, s katerim sta ustvarjala domače in evropske podvige. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Darko Milanič (levo) in Zlatko Zahović sta sezono začela v prijateljskem duhu, s katerim sta ustvarjala domače in evropske podvige. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Po včerajšnji uvodni tekmi 1. kola 28. sezone 1. SNL in zmagi Aluminija proti Celju je sobota rezervirana za predstavitev povratnika med najboljše Muro, ki jo bo izzval Triglav, a vrhunec bo zvečer v Novi Gorici, kjer bo gostovala iz boja za ligo prvakov izločena Olimpija. Jutri bosta 1. kolo zaokrožili še tekmi v Velenju in v Domžalah.

Murska Sobota: Mura – Triglav (danes, sodnik Rade Obrenović, 18): Popolni vrnitvi v 1. SNL manjka le še razsvetljava v Fazaneriji, brez katere ni več mogoče ustvarjati resnejšega nogometnega projekta. Ta nikakor nepomembna podrobnost je izziv za funkcionarje kluba in lokalne politike, za trenerja Anteja Šimundžo pa je edini izziv Triglav. Mariborčan ve, da lahko takoj postavi prvi temelj, na katerem bo gradil nadaljnjo zgodbo. Postavila ga bo le zmaga, če je ne bo, bo manjše, če ne kar večje presenečenje, saj ima Triglav z novim trenerjem brez prvoligaških in članskih izkušenj Dejanom Dončićem na čelu slabši igralski kader kot v minuli že tako težki sezoni.

Nova Gorica: Gorica – Olimpija (Nejc Kajtazović, 20.15): Gorica je trd ali celo pretrd oreh za Olimpijo po naporni evropski tekmi in potovanju. Privilegij evropskih soočenj pa je celo manjša težava za Olimpijo, kot so druge, povezane z malodane vsem, kar dela podobo resnega nogometnega moštva. Trener Ilija Stolica je močan v praznem govoričenju, v ustvarjanju moštva pa zelenec, ki bi lahko hitro končal svoje poglavje pri zeleno-belih in v Sloveniji. Ta spet postaja pribežališče srbske »škart robe«. V njej je, po kdo ve kakšnem ključu, videl strokovno okrepitev tudi goriški predsednik Hari Arčon. Angažiral je Perico Ognjenovića, nekoč velikega upa srbskega nogometa (in nič več kot le to). Opravljal naj bi vlogo povezovalca med mladinskim in članskim moštvom. Zanimivo je, da je še vedno v vlogi selektorja Srbije do 18 let. Eden od selektorjev mlajših selekcij Srbije je bil tudi Stolica, za katerega je vsaka tekma selektivna ali preživetvena.



Velenje: Rudar – Maribor (jutri, Asmir Sagrković, 18.15): Rudar je Mariboru spomladi v Ljudskem vrtu krepko »pomagal« k sestopu s šampionskega prestola in tudi v prvi ligaški tekmi nove sezone ni avtsajder. Je pa res, da bi senzacijo lahko spletla prej slabša in neučinkovita igra Mariborčanov kot odlična Velenjčanov. Za domačega trenerja Marijana Pušnika je bil vstop v sezono vedno ključnega pomena, zato bo za tekmeca Darka Milaniča zelo pomembna izbira taktične različice in začetne enajsterice, za katero ima na voljo vsaj 15, 16 enakovrednih kandidatov. Delno jo bo vendarle prilagajal že naslednjemu evropskemu izzivu, četrtkovemu v Gruziji. Velenjčani ne potrebujejo preračunljivosti, vedno morajo biti popolni in nared za igro na polno, evropsko tekmo igrajo doma s Steauo.

Domžale: Domžale – Krško (Roberto Ponis, 20.15): Domžale za malo slabšo evropsko izvedbo proti Širokem Brijegu niso bile kaznovane. Lahko bi bile, ampak ta podoba je bila tudi v službi narekovanja in stopnjevanja forme. Tako kot bo tekma s Krškim, ki, če kdaj, lahko prav zdaj pripravi presenečenje. Domžalski trener Simon Rožman namreč že snuje peklenski načrt za četrtkov prvi dvoboj z rusko Ufo v gosteh. Zaveda se, da imajo Domžalčani potencial za novo evropsko presenečenje, še posebej ker so v primerjavi s favoriziranimi tekmeci izkušenejši v Evropi.
 

Komentarji: