Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2017,
14.06

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Viasat History

5

Natisni članek

advertorial Viasat History Dubrovnik

Petek, 21. 4. 2017, 14.06

2 meseca

Kaj vse se skriva po ulicah Dubrovnika?

Vsebino omogoča Viasat History

5

Velja za enega najlepših, slikovitih in skrivnostnih mest v Jadranu. Dubrovnik že od nekdaj privlači množico turistov, radovednežev in filmskih ustvarjalcev, ki v njem vidijo pravo jadransko muzo. Toda, ali veste, kako se je začela zgodba tega misterioznega dalmatinskega bisera? Preklopite na televizijo in se prepustite najbolj napeti zgodovinski zgodbi te pomladi.

Dubrovnik je kljub majhnosti veličastno mesto z bogato zgodovino in močnim vplivom na potek dogajanj v času svoje samostojnosti. Že v 14. stoletju se je uspel osvoboditi beneške oblasti in tako nadaljeval samostojno 450-letno pot. V tem času se je uveljavil kot eno najbolj strateških mest na jugu Jadrana, tako za trgovce in pomorce, na vrhuncu svoje vladavine so se lahko pohvalili z najmočnejšo trgovsko floto v Evropi in eno največjih diplomatskih mrež. Njihove iznajdbe in odprtost do naprednih rešitev je Dubrovnik postavil na vrh najsodobnejših mest na svetu.

Dubrovnik - fenomen hrvaške zgodovine v šestih epizodah

Na Viasat History boste lahko od 3. maja naprej pobliže pogledali v zgodovino enega največjih fenomenov hrvaške in svetovne zgodovine. Dubrovniško republiko boste lahko spoznali v vseh svojih 450 let dolgih vrhuncih in padcih, predvsem pa razvoju in odporu.

Serija Dubrovnik: Republika predstavlja nov pogled na starodavno hrvaško mesto. V šestih enournih epizodah boste izvedeli, zakaj Dubrovniška republika velja za posebnost v evropski zgodovini.

Dubrovnik Viasat | Foto:

Prvovrstno gledalsko doživetje pričarajo čudoviti kostumi, prizori starodavnih bitk in dovršena scenografija zgodovinskih krajev, izdelana s pomočjo najnaprednejše tehnologije. Številni priznani evropski zgodovinarji, ki so sodelovali pri snemanju, pa zagotavljajo, da serija ni le razvedrilne, temveč tudi izobraževalne narave.

Dubrovnik Viasat | Foto: Ali ste vedeli: zakaj je Dubrovnik zgodovinski fenomen na Jadranu?

Zgodovinska dejstva, ki jih morda niste poznali:

#Republika Dubrovnik je prva evropska država, ki je odpravila suženjstvo (1416), 150 let pred Anglijo in 450 let pred ZDA.

#Leta 1347 so odprli prvi dom za starostnike.

#Mestna lekarna velja za tretjo najstarejšo v Evropi, deluje že od leta 1317.

#Pohvalijo se lahko s prvo gasilsko službo v Evropi, ustanovili so jo leta 1272.

#Dubrovničani so prvi, ki so uvedli karanteno, da bi se zaščitili pred nevarnimi kužnimi boleznimi, prvič so jo zaradi razsajanja kuge uvedli leta 1377.

#Leta 1296 so zgradili enega prvih kanalizacijskih sistemov v Evropi.

#Leta 1432 so v sklopu samostana svete Klare ustanovili eno prvih sirotišnic v Evropi.

#V 16. stoletju je s 180 ladjami veljala za tretjo mornarico na svetu.

Dubrovnik, kot ga niste poznali

Že v uvodni epizodi boste spoznali okoliščine začetka Dubrovniške republike z osvoboditvijo izpod beneške oblasti, in konca, ki je sledil prihodu Napoleonove vojske. V nadaljevanju serija predstavi številna področja takratnega javnega in zasebnega življenja. Ponudi edinstven vpogled v tedanje zdravstvo, družinsko življenje in bivanjske razmere ter nas popelje na ogled srednjeveških gostišč in javnih hiš.

Dubrovnik Viasat | Foto:

Ena od epizod je posvečena sloviti dubrovniški diplomaciji, republika Dubrovnik je namreč glede na svojo majhnost vzpostavila osupljive zunanje trgovske, pomorske in politične odnose. Spoznali boste tudi notranjo politično ureditev Dubrovniške republike, ki je na prvo mesto postavljala ideal svobode in bila prva evropska država, ki je odpravila suženjstvo.

Dubrovnik Viasat | Foto:

Serija bo prikazala tudi zgodbe petih najslavnejših prebivalcev in nas vodila po vseh najpomembnejših zgradbah starega mesta, ki pa je v resnici znamenitost že samo po sebi.

Viasat History je serijo odkupil od hrvaške nacionalne televizije HTV. Scenarij zanjo je napisal Božidar Domagoj Burić, ki je filmsko zgodbo tudi režiral in napisal glasbo. Direktor fotografije je Branko Cahun, producentka Marija Kosor, pri njenem nastanku pa so sodelovali tudi številni drugi, ki so prispevali k temu, da si bomo lahko ogledali visoko kakovostno TV-oddajo, ki prikazuje zgodovinsko dimenzijo in pomen znamenite Republike Dubrovnik.
.

Dubrovnik Viasat | Foto:

 

Ne spreglejte