Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
16. 10. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

Natisni članek

Bonifika NK Olimpija NK Olimpija Damir Hadžić FC Koper NK Koper pokal Slovenije

Torek, 16. 10. 2018, 4.02

5 let, 6 mesecev

Kapetan Kopra Damir Hadžić o tekmi leta

Ni ga denarja, s katerim bi lahko kupil to veselje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99
Damir Hadžić | Damir Hadžić je v 1. SNL znal pogosto prekrižati načrte Olimpiji. Bo to storil tudi v sredo v pokalu Slovenije? | Foto Vid Ponikvar

Damir Hadžić je v 1. SNL znal pogosto prekrižati načrte Olimpiji. Bo to storil tudi v sredo v pokalu Slovenije?

Foto: Vid Ponikvar

''Prelepo je,'' je izkušeni branilec Damir Hadžić, ki je v 1. SNL zbral že 314 nastopov, z velikim nasmehom odgovoril na vprašanje, kako je biti v tej sezoni kapetan Kopra. Kozlički so neumorni. Tekmece v tretji ligi spravljajo v obup, niso izgubili še niti ene točke, v sredo pa jih čaka največji izziv sezone, pokalni spopad s favorizirano Olimpijo. ''Koper gre na zmago,'' Primorec opozarja državne prvake, da bodo imeli na polni Bonifiki opravka z zelo motiviranim in nabritim tekmecem.

V sredo se splača priti na Bonifiko, saj se ob 20. uri obeta nogometni spektakel leta. Najbrž ne za Olimpijo, ki je letos vajena takšnih in drugačnih odmevnih tekem, vsekakor pa za Koper, ki z mlado zasedbo kraljuje v tretji ligi in je lačen večjih dokazovanj. Načrt, da bi se ekspresno vrnil med elito, je zastavljen drzno, a so rezultati pokazali, da je še kako izvedljiv.

Zlatko Zahović, Darko Milanič
Sportal Maribor maščeval Keka, Olimpija navdušila v BiH

''Največji cilj je vrniti Koper v prvo ligo. Če ga bomo pripeljali tja, bom najsrečnejši človek na svetu. S Koprom sem namreč začel kot mladi igralec nabirati prvoligaške izkušnje. Koper podobno kot Mura predstavlja čar prve lige. S takšnimi klubi prva liga dobiva na težini,'' pojasnjuje 34-letni kapetan Kopra Damir Hadžić, sicer stari znanec 1. SNL, ki je v dresih Kopra, Primorja in Celja zbral kar 314 nastopov.

V tej sezoni je v slačilnici Kopra zelo veselo. Takšno je bilo slavje po pokalnem napredovanju v četrtfinale. Kozlički so v osmini finala izločili Nafto. | Foto: FC Koper V tej sezoni je v slačilnici Kopra zelo veselo. Takšno je bilo slavje po pokalnem napredovanju v četrtfinale. Kozlički so v osmini finala izločili Nafto. Foto: FC Koper

Zato ne čudi, da mu je trener Damir Milinović zaupal trenerski trak, s katerim bo ponosno v sredo pospremil soigralce na igrišče pred dvobojem z Olimpijo.

Devet tekem, 27 točk in razlika v zadetkih 35:4!

Čeprav je igralska zasedba Kopra večinoma sestavljena iz mlajših igralcev, je tako kakovostna, da je predobra za konkurenco v zahodni skupini tretje lige. Devet tekem, devet zmag, maksimalnih 27 točk in razlika v zadetkih 35:4! Za nameček Koprčani nase opozarjajo še v pokalu, kjer jih v sredo čaka prva četrtfinalna tekma z zmaji.

V prejšnji sezoni je Rakek na Bonifiki padel kar s 24:0!

''Ustreza mi, da sem svojevrsten mentor mlajšim soigralcem in da s klubom delamo veliko zgodbo. Pri nas je vse podrejeno enemu cilju. Koper mora igrati v prvi ligi. In pika,'' je odločen Izolan, ki je prepričan, da imajo kozlički dobro sestavljeno ekipo, možno nadaljnjih podvigov tudi v sezoni 2019/20.

''Dominantni smo, klub ima tudi vizijo. Dela za prihodnost,'' je obrambni steber Kopra, v tej sezoni je prejel zgolj štiri zadetke, navdušen nad klubskim projektom. ''Cilj je prva liga, tudi mladinska liga pa potrebuje Koper.''

O tem je sanjal že kot mulec

S Koprom je osvajal tudi lovorike. | Foto: Vid Ponikvar S Koprom je osvajal tudi lovorike. Foto: Vid Ponikvar Koper nastopa v zahodni skupini tretje lige, ki šteje osem klubov. Pomeril se je že z vsemi tekmeci in jim vzel mero. Po devetih krogih je z devetimi zmagami in izvrstno razliko v zadetkih 35:4 premočno na vrhu. Od tekmecev je boljši vsaj za razred, na lestvici sta mu še najbližje Tolmin in Primorje, a bi bilo vse drugo kot napredovanje kozličkov veliko presenečenje. 

Koper je v tej sezoni premagal Primorje (2:0 in 4:1), Jadran HK (8:0 in 1:0), Tolmin (2:0), Plama Podgrad (5:1), Adria Miren (4:2), Izolo (3:0) in Vipavo (6:0). Hadžić si je najbolj zapomnil gostovanje v Izoli, ki je po 24 letih ponudilo vrnitev velikega sosedskega obalnega derbija, na katerem so imeli pomembno vlogo goreči navijači. 

''Kot mulec sem sanjal ta derbi. Čeprav sem ga okusil v tretji ligi, me to prav nič ne moti. Res je nekaj posebnega,'' je rojeni Izolan 22. septembra občudoval vzdušje, ki se ga ne bi sramovale niti prvoligaške tekme.

Na štadionu, kjer je včasih kot deček z očetom hodil na tekme in objokoval izpad Izole iz prve lige, je doživel vrhunec sezone. Koprčani so zmagali s 3:0 in demonstrirali moč, s katero so se hitro zasidrali na vodilnem položaju. Ker se zahodna skupina tretje lige igra po štirikrožnem sistemu, se bo z Izolo pomeril še trikrat!

Olimpiji sporoča, da se ne bodo le branili

Koprčani v tej sezoni za razliko od Olimpije ne poznajo poraza. | Foto: FC Koper Koprčani v tej sezoni za razliko od Olimpije ne poznajo poraza. Foto: FC Koper Tako močnega tekmeca, kot je Olimpija, letos še ni bilo na Bonifiki.

''Olimpija je absolutni favorit, resna ekipa z dobrim trenerjem in kopico izvrstnih igralcev, a nimamo kaj izgubiti. Za začetek bi se radi predstavili javnosti. V slovenski ligi nas ne poznajo, mi pa vemo, da imamo dobre fante, na katere lahko računamo. Olimpijo bomo poskušali presenetiti. Ne bomo se le branili. Na Bonifiki nobenemu ne priznavamo, da je boljši. Na koncu bo svoje povedalo igrišče. V tekmo gremo sproščeno, na koncu pa bomo "šteli mrtve". Je pa naš cilj zmaga. Vemo, da je Olimpija prvoligaš in državni prvak, a smo zelo motivirani,'' je pred pokalnim spopadom med predstavnikoma tretjega in prvega kakovostnega razreda odločen branilec, ki pričakuje odlično vzdušje.

Prihaja tudi ogromno ljubljanskih navijačev, tako da bo Bonifika spominjala na dobre stare čase, ko se je v Kopru za nogometne spektakle iskala vstopnica viška. V sredo bo do nje težko priti, saj je vstop brezplačen, tako da bi bile lahko tribune polne do zadnjega mesta.

V Koper se odpravlja tudi veliko navijačev ljubljanskega prvoligaša. | Foto: Vid Ponikvar V Koper se odpravlja tudi veliko navijačev ljubljanskega prvoligaša. Foto: Vid Ponikvar

Hadžić v primeru senzacionalne zmage nad Olimpijo sploh ne razmišlja o morebitnih finančnih premijah. ''Ni ga denarja, s katerim bi lahko kupil to nepopisno veselje, ko premagaš Olimpijo. Ko premagaš enega izmed dveh najboljših klubov v Sloveniji.''

Žalostna koprska zgodba

Podobno kot Hadžić se je iz Krasa v Koper vrnil tudi Jaka Štromajer. | Foto: Vid Ponikvar Podobno kot Hadžić se je iz Krasa v Koper vrnil tudi Jaka Štromajer. Foto: Vid Ponikvar Ko je Nogometna zveza Slovenije (NZS) lani zaradi nespoštovanja finančnih pravil poskrbela za padec Kopra iz prve v četrto ligo, Hadžića ni bilo v klubu, kar pa še ne pomeni, da ga ni zabolelo pri srcu.

''To je žalostna zgodba. Koper je predstavljal stalnico prve lige,'' je dejal. Koprčanom se je pridružil po tem, ko se je za kratek čas odpravil v bližnjo Italijo in se pridružil slovenski koloniji pri Kras Repenu.

''Nogometni vidiki so bili drugačni od tega, kar sem bil do takrat navajen. Ostali smo v ligi in se razšli prijateljsko. Nato mi je Koper predstavil projekt. Takoj sem pristal,'' je opisal, kako se je podobno kot starejši soigralec Jaka Štromajer vrnil na Bonifiko. ''Igramo v tretji ligi, a se dela, kot da smo v prvi ligi. Ni heca, klub vodijo resni ljudje, plače so prvoligaško povprečje,'' je vesel, da se Koper pospešeno pripravlja na vrnitev med elito.

Nenavadno, bilo je le 1:0!?

Župan Boris Popović je velik navijač in podpornik Kopra. | Foto: Vid Ponikvar Župan Boris Popović je velik navijač in podpornik Kopra. Foto: Vid Ponikvar Konec prejšnjega tedna so v 9. krogu tretje lige v Krvavem Potoku premagali Jadran Kozino z 1:0. To je bila najnižja zmaga sezone. ''Morda so vsi pričakovali, da bo 7:0 ali 8:0, a smo vendarle malce varčevali z močmi za Olimpijo. Podzavestno. Smo pa vseeno imeli ogromno priložnosti, tresle so se prečke in vratnice, naša vrata pa niso bila ogrožena niti za sekundo! Zato se 1:0 čudno sliši,'' je dejal koprski kapetan po zadnji zmagi, na kateri ni mogel pomagati soigralcem.

Ker ga je uščipnilo v hrbtu, trener ni hotel tvegati. Hadžić je preskočil dvoboj, na koncu pa se je izkazalo, da ni nič hujšega, tako da bo za sredo pripravljen za veliki obračun z Olimpijo.

Milan Mandarić je nekdanji predsednik in upnik Kopra. | Foto: Vid Ponikvar Milan Mandarić je nekdanji predsednik in upnik Kopra. Foto: Vid Ponikvar

Za dvoboj, na katerem bo v ospredju tudi prvi mož Olimpije Milan Mandarić, nekdanji predsednik Kopra, vse do konca leta 2016 pa upnik koprskega kluba, ki se z vodstvom kozličkov ni razšel v najbolj prijateljskem odnosu.

V drugi ligi bi bili pri vrhu

Kako močan pa je v tem trenutku Koper glede na moč drugoligašev? Hadžić meni, da bi lahko s takšno formo, kot jo izkazuje v zadnjih mesecih, zlahka krojil usodo pri vrhu drugoligaške lestvice.

''Če primerjamo neke iztočnice, smo v pokalu MNZ nedavno premagali Ankaran Postojno s 3:0. Zmaga pa bi bila lahko še bolj prepričljiva. Z nekaterimi okrepitvami, ki so vedno dobrodošle, bi lahko naskakovali vrh druge lige, o tem sem prepričan. Želimo se čim hitreje vrniti med najboljše,'' je še enkrat ponovil, kakšen je osnovni cilj kluba. V sezoni 2020/21 želi spet zaigrati med najboljšimi. Ravno deset let po zadnjem, tudi edinem naslovu državnega prvaka.

Trenerja užitek poslušati
 
Damir Milinović vodi Koper od leta 2017, pred kratkim pa je podaljšal sodelovanje s kozlički do konca sezone 2020/21. | Foto: FC Koper Damir Milinović vodi Koper od leta 2017, pred kratkim pa je podaljšal sodelovanje s kozlički do konca sezone 2020/21. Foto: FC Koper ''Igral sem 15 let v prvi ligi, a ne pomnim, kdaj bi imel opravka s tako težkimi treningi. Damir Milinović predstavlja trdo reško šolo. Ogromno se dela z žogo, veliko poudarka je na igri kratkih podaj. Naporno je, moraš biti dobro pripravljen. Trener se posveti celi ekipi. Užitek ga je poslušati, za seboj ima vrhunsko kariero. Mlajši igralci imajo srečo, da jih lahko vodi takšen trener, saj jim lahko podari veliko znanja,'' je Hadžić pohvalil 45-letnega hrvaškega trenerja Damirja Milinovića.

V prejšnjem stoletju je štirikrat oblekel dres kockastih, v bogati igralski karieri pa je kot branilec branil tudi barve Rijeke, Bochuma, zagrebškega Dinama in Salzburga. Pred prihodom v Koper (2017) je na Hrvaškem v drugi ligi vodil Gorico.

Pokal Slovenije Olimpija
Sportal Žreb: Olimpija odhaja v Koper, Maribor pred zahtevno oviro, na katero se pripravlja že cel teden
Mura
Sportal Slovenska elita se je znebila slabičev
Ne spreglejte