Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
18.03

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca olimpijske igre Pjongčang 2018 Rusija Rene Fasel

Torek, 21. 11. 2017, 18.03

6 let, 4 mesece

Rusi morajo slediti pravilom IIHF

Rene Fasel: Liga KHL mora tujcem dovoliti nastop na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Jan Muršak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Mednarodne hokejske zveze (IIHF) Rene Fasel je opozoril vodstvo Kontinentalne hokejske lige (KHL), da mora v primeru nenastopanja Rusije na OI v Pjongčangu tujcem dopustiti sodelovanje na februarskih OI. V nasprotnem primeru bodo sledile denarne kazni. Ruska hokejska zveza, pod okriljem katere deluje KHL, pravi, da se njena reprezentanca na olimpijski turnir pripravlja po prvotnih načrtih.

Ruski šport so v začetku novembra pretresle posledice dopinške afere z OI v Sočiju leta 2014. Krovna olimpijska organizacija Mok je kaznovala dva ruska smučarska tekača Aleksandra Legkova in Jevgenija Belova ter napovedala, da lahko sledijo nove kazni. Med skrajnimi naj bi bila prepoved nastopanja Rusije na OI v Pjongčangu prihodnje leto, "milejša" pa predvideva, da bi Rusi morali nastopati pod nevtralno zastavo. O tem naj bi decembra odločil Mok.

Rusija hokej | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nekateri ruski kolektivi in športniki so dejali, da na OI raje ne nastopijo, kot da bi morali svojo domovino zastopati pod nevtralno zastavo.

Predsednik KHL ne bi prekinil lige

Oglasilo se je tudi vodstvo hokejske lige KHL, iz katere prihaja skoraj vsa ruska olimpijska reprezentanca, predvidena za pot v Južno Korejo.

Če ruski hokejisti ne bodo smeli tekmovati pod rusko zastavo, je predsednik lige KHL Dmitrij Černišenko pripravljen KHL-ovcem posredno prepovedati udeležbo na OI. Kako bi to naredil? Premor v ligi KHL v času OI bi preprosto ukinil in liga bi nemoteno delovala tudi v času olimpijskega turnirja.



"Slediti morajo pravilom IIHF"

Predsednik IIHF Rene Fasel opozarja vodstvo lige KHL, da mora v primeru neigranja Rusije na OI  tujcem dovoliti nastop v Južni Koreji, sicer bodo sledile sankcije. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik IIHF Rene Fasel opozarja vodstvo lige KHL, da mora v primeru neigranja Rusije na OI tujcem dovoliti nastop v Južni Koreji, sicer bodo sledile sankcije. Foto: Vid Ponikvar

Prepovedi se ne bojijo le Rusi in legionarji v ligi KHL (sezobo v tej so začeli tudi Slovenci Jan Muršak, Robert Sabolič, Žiga Jeglič, Rok Tičar, ki je sicer trenutno brez kluba), temveč tudi IIHF, ki je aprila občutila že zaušnico lige NHL.

Predsednik IIHF Rene Fasel je prepričan, da ruski hokejisti niso vpleteni v nečednosti, kar naj bi govorilo tudi zloglasno McLarnovo poročilo (obtožbe dopinga padajo sicer na žensko rusko hokejsko reprezentanco, težave v preteklosti pa je imela tudi že ruska mlajša selekcija). 

"Resnično upam, da bo Mok Rusiji dovolil nastopiti na prihodnjih OI. Težav z dopingom v hokeju, glede na McLarnovo poročilo, ni. Niti enega člana ruske moške reprezentance ne sumijo uporabe dopinga, tako da Mok nima resnih razlogov, da bi hokejski reprezentanci prepovedal igranje v Pjongčangu," je želje za ruski Tass izrazil Švicar, ki naj bi se leta 2020 umaknil z mesta, na katerem je že več kot dve desetletji.

A če Rusi res ne bodo nastopili na OI, tega ne smejo preprečiti tujim hokejistom v ligi KHL: "Liga KHL je članica Ruske hokejske zveze, zato mora slediti pravilom IIHF in hokejistom iz tujih držav dovoliti sodelovanje na OI."

Kazen pol milijona švicarskih frankov?

V nasprotnem primeru jim po zapisih v ruskih medijih grozi kazen do 500 tisoč švicarskih frankov (430 tisoč evrov). "Mislim, da si Švedi, Finci, Čehi in drugi tujci v ligi KHL želijo zastopati svoje države na OI. Narobe bi bilo, če bi jim to onemogočili. Gre za šport, ne za politiko. Ne želim izsiljevati lige KHL, a najti moramo skupno rešitev za dobro športa in hokeja," pravi Fasel.

Dvakratni olimpijski prvak: Nimajo pravice, da igralcev ne spustijo na OI

Njegovim besedam je prikimal nekdanji legendarni ruski hokejist, dvakratni olimpijski prvak, Boris Mikhailov. "Ne dvomim, da na koncu ne bo nič s prepovedjo lige KHL. Obstajajo predpisi, po katerih naša zveza nima pravice, da igralcev ne bi spustila na OI. In liga KHL je v pristojnosti naše zveze."



Po pisanju ruskih medijev so se Kanadčani, Švedi, Finci in Čehi na vodstvo lige KHL obrnili z zahtevo, da mora liga v primeru neigranja Rusije na OI njihove igralce spustiti v Pjongčang. Pri KHL-u pravijo, da so prejeli dopis in da ga bodo preučili.

Ruska hokejska zveza: Priprave na OI se nadaljujejo po načrtu

Vladislav Tretjak, predsednik Ruske hokejske zveze, pri kateri pravijo, da se na OI pripravljajo po načrtih. | Foto: Reuters Vladislav Tretjak, predsednik Ruske hokejske zveze, pri kateri pravijo, da se na OI pripravljajo po načrtih. Foto: Reuters

V torek so se s sporočilom za javnost odzvali tudi pri Ruski hokejski zvezi.

Zapisali so, da se priprave ruske hokejske reprezentance na OI nadaljujejo po načrtih, da vsi hokejisti izpolnjujejo protidopinška pravila Moka in Wade. Kot še pravijo, so prejeli rezultate 29 vzorcev ruskih hokejskih reprezentantov – vsi so bili negativni –, njihovi športniki pa bodo še naprej zgledno sodelovali pri testiranjih.

"Na olimpijskih igrah v Pjongčangu bo ruska hokejska reprezentanca branila barve zastave svoje države. Ruska hokejska zveza je v stalnem stiku z IIHF in vsa nova vprašanja, povezana s sodelovanjem naše reprezentance na mednarodnih tekmovanjih, bomo reševali v sodelovanju z IIHF," so še zapisali pri ruski krovni hokejski organizaciji.

Rusi so na olimpijskem turnirju v Pjongčangu uvrščeni v isto skupino kot Slovenija, ZDA in Slovaška.

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije

Sreda, 14. februar 2018
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar 2018
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar 2018
13:10* Slovenija – Slovaška

* Srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

Ne spreglejte