Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
14.48

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Miša Marinček Ribežl Tjaša Stanko Uroš Bregar

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 14.48

3 leta

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Slovenija s popolnoma spremenjeno postavo: boj za EP tudi z najstnicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
slovenija hrvaška | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pred slovensko žensko rokometno reprezentanco sta v tem tednu uvodni kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Franciji. Najprej se bo v sredo v Farumu pomerila z Dansko, nato pa v nedeljo v Celju še s Češko. Slovenke bodo nastopile zdesetkane, v primerjavi z zadnjo akcijo bo manjkalo kar osem igralk.

Slovenske rokometašice so se pod vodstvom selektorja Uroša Bregarja v nedeljo zbrale v Stožicah. Na uvodnem treningu so manjkale številne prvokategornice in nosilke igre.

Bregar bo zagotovo najbolj pogrešal Tamaro Mavsar, ki bo zaradi strganih kolenskih križnih vezi izpustila tudi decembrsko svetovno prvenstvo v Nemčiji, ter Lino Krhlikar (poškodba ključnice) in Barbaro Lazović (poškodba dlančne kosti). Janja Rebolj se reprezentančne akcije v tem tednu ne bo udeležila zaradi službenih obveznosti, medtem ko se bo slovenska ostrostrelka in članica francoskega Metza Ana Gros reprezentančnim soigralkam zaradi klubskih obveznosti pridružila šele v torek na Danskem. Od reprezentančnega dresa sta se poleti poslovili dolgoletni nosilki igre Nina Jeriček in Maja Užmah.

Slovenke se potegujejo za vstopnico za evropsko prvenstvo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenke se potegujejo za vstopnico za evropsko prvenstvo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Ekipa je v primerjavi z našo zadnjo akcijo precej spremenjena in pomlajena. Kljub močno spremenjeni zasedbi so naša pričakovanja velika, ekipa premore veliko energije in gremo po nove izkušnje, ki jih bomo na Danskem, kjer bo dvorana zagotovo polna, tudi dobili. V nedeljo nas nato čaka še Češka, ki je ena najbolj nadarjenih mladih ekip. Z njo smo se lani pomerili dvakrat in enkrat zmagali. Za uspeh bodo morale mlajše igralke, ki bodo dobile tudi več minut za igro, prevzeti večjo odgovornost," je na današnji novinarski konferenci v prostorih Rokometne zveze Slovenije dejal slovenski selektor Bregar, na čigar seznamu so štiri najstnice.

A, B, C kvalifikacij

Tekma na Danskem se bo v sredo začela ob 21. uri, tekma s Češko pa v nedeljo ob 18. uri. Slovenija bo kvalifikacijski ciklus za EP nadaljevala marca prihodnje leto, ko bo odigrala dve tekmi z Islandijo, tretji sklop pa bo na sporedu konec maja in v začetku junija prihodnje leto, ko se bo doma pomerila z Dansko in gostovala na Češkem.

Na evropsko prvenstvo, ki bo med 30. novembrom in 16. decembrom prihodnje leto v Franciji, se bosta iz vseh sedmih skupin uvrstili po dve najboljši izbrani vrsti, napredovala pa bo še najboljša tretjeuvrščena reprezentanca.

"Na treningih je precej novih obrazov, a vsa dekleta so maksimalno motivirana in željna igranja na najvišji ravni. Upam, da bo temu primerna tudi tekma na Danskem, kjer ne želimo zgolj odigrati tekme, temveč se prikazati v najboljši luči. Glede na spremenjeno sestavo ekipe imamo zelo malo časa za uigravanje, a si intenzivno prizadevamo za to, da se čim bolje spoznamo in v garderobi znotraj ekipe ustvarimo pravo kemijo," je dejala izkušena vratarka Miša Marinček.

Tjaša Stanko, vodja mlajše generacije | Foto: Grega Valančič/Sportida Tjaša Stanko, vodja mlajše generacije Foto: Grega Valančič/Sportida
Tjaša Stanko je dodala: "Ekipa je pomlajena, v njej je veliko novih deklet. Vse igralke so željne dokazovanja na najvišji rokometni sceni, prepričana sem, da se bodo vse borile za trenerjevo zaupanje in minutažo. Poskušali se bomo čim bolje uigrati in v prvem sklopu kvalifikacij prikazati najboljšo mogočo igro."

Slovenska reprezentanca za tekmi z Dansko in Češko:

Vratarke: Miša Marinček, Amra Pandžić (obe Krim Mercator) in Maja Vojnović (Krka);

Krilne igralke: Ines Amon, Polona Barič, Alja Koren (vse Krim Mercator), Živa Čopi (Krka) in Neli Irman (Spono);

Zunanje igralke: Ana Abina, Tjaša Stanko, Hana Vučko, Nina Zulić (vse Krim Mercator), Teja Ferfolja (Roman), Ana Gros (Metz), Pia Hren (Zagorje), Lara Hrnčič (Z'dežele), Veronika Leški, Dominika Mrmolja (obe Krka)

Krožni napadalki: Nataša Ljepoja (Zagorje) in Alja Vrček (Krka)
Ne spreglejte