reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ku
ku
0 20.05.2018 20:08:38

MARKO MILIĆ prvi Slovenec v ligi NBA! TUKAJ so POSNETKI njegove najboljše tekme (VIDEO)

Marko Milić je bil prvi slovenski košarkar, ki se je preizkusil v ligi NBA. Danes 41-letni Kranjčan je sredi devetdesetih veljal za izjemno nadarjenega slovenskega košarkarja, pri dvajsetih ga je v drugem krogu nabora (kot 33. po vrsti) izbrala Philadelphia in ga z menjavo poslala v Phoenix.

To so bili drugačni časi, kot danes. V ligi NBA priložnost ni dobivalo tako veliko evropskih košarkarjev, kot danes, ko ti po pravilu igrajo pomembne vloge v svojih klubih. Vendar Milić je imel premočno željo, na severnoameriški parket je zakorakal, kot da bi šel v lov za svojimi sanjami. In res je bilo tako.

Miliću liga NBA ni dala tistega, kar si je želel. Milić v ligi NBA ni naredil kariere, kakršno si je želel. Je pa Milić opozoril na sebe, še posebej na tekmi pred dobrimi dvajsetimi leti, 9. marca 1998, ko so v Arizoni gostovali LA Clippersi. To je bila njegova najboljša predstava v ligi NBA, v 13 minutah je dosegel ravno toliko točk, dvakrat je žogo zabil skozi obroč, imel je še en skok in eno ukradeno žogo.


V spodnjem videoposnetku je zanimivo tudi to, kako so v tistih časih komentatorji obravnavali košarkarje iz drugih držav. Gospoda se med akcijami Marka Milića zabavata (ali smešita sama sebe, kakor se vzame) z ugotavljanjem, kje sploh je Slovenija. In kdo, za vraga, je ta fant - Marko Milić.

Danes je seveda vse drugače, o fantih iz druge strani Atlantika Američani vedo praktično vse. Luka Dončić bo prihodnji mesec na naboru izbran kot skoraj prebrana knjiga, kot superzvezdnik, ki bo v ligo NBA zakorakal po rdeči preprogi.

Po Marku Miliću, ki je v ligi NBA igral dve so od slovenskih košarkarjev v ligi NBA še zaigrali Rašo Nesterović, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Beno Udrih, Saša Vujačić, Uroš Slokar, Goran Dragić in Zoran Dragić. Luka Dončić bo slovenska številka deset in vsaj s številko na naboru bo presegel vseh svojih devet predhodnikov. Letvico pri številki 15 drži Nachbar.

Članki iz rubrike